السلام عليك يا شمس الشموس و انيس النفوس يا علي بن موسي الرضا ) ع (
روش برخورد با مردم
مرحوم شيخ طوسى رضوان اللّه تعالى عليه در كتاب رجال خود آورده است :
در يكى از روزها، عدّه اى از دوستان امام رضا عليه السلام در منزل آن حضرت گرد يكديگر جمع شده بودند و يونس بن عبدالرّحمن نيز كه از افراد مورد اعتماد حضرت و از شخصيّت هاى ارزنده بود، در جمع ايشان حضور داشت .
هنگامى كه آنان مشغول صحبت و مذاكره بودند، ناگهان گروهى از اهالى بصره اجازه ورود خواستند.
امام عليه السلام ، به يونس فرمود: داخل فلان اتاق برو و مواظب باش هيچ گونه عكس العملى از خود نشان ندهى ؛ مگر آن كه به تو اجازه داده شود.
آن گاه اجازه فرمود و اهالى بصره وارد شدند و بر عليه يونس ، به سخن چينى و ناسزاگوئى آغاز كردند.
و در اين بين حضرت رضا عليه السلام سر مبارك خود را پائين انداخته بود و هيچ سخنى نمى فرمود؛ و نيز عكس العملى ننمود تا آن كه بلند شدند و ضمن خداحافظى از نزد حضرت خارج گشتند.
بعد از آن ، حضرت اجازه فرمود تا يونس از اتاق بيرون آيد.
يونس با حالتى غمگين و چشمى گريان وارد شد و حضرت را مخاطب قرار داد و اظهار داشت:
ياابن رسول اللّه ! من فدايت گردم ، با چنين افرادى من معاشرت دارم ، در حالى كه نمى دانستم درباره من چنين خواهند گفت ؛ و چنين نسبت هائى را به من مى دهند. امام رضا عليه السلام با ملاطفت ، يونس بن عبدالرّحمان را مورد خطاب قرار داد و فرمود: اى يونس ! غمگين مباش ، مردم هر چه مى خواهند بگويند، اين گونه مسائل و صحبت ها اهميّتى ندارد، زمانى كه امام تو، از تو راضى و خوشنود باشد هيچ جاى نگرانى و ناراحتى وچود ندارد.
اى يونس ! سعى كن ، هميشه با مردم به مقدار كمال و معرفت آن ها سخن بگوئى و معارف الهى را براى آن ها بيان نمائى .
و از طرح و بيان آن مطالب و مسائلى كه نمى فهمند و درك نمى كنند، خوددارى كن .
اى يونس ! هنگامى كه تو دُرّ گرانبهائى را در دست خويش دارى و مردم بگويند كه سنگ يا كلوخى در دست تو است ؛ و يا آن كه سنگى در دست تو باشد و مردم بگويند كه درّ گرانبهائى در دست دارى ، چنين گفتارى چه تاءثيرى در اعتقادات و افكار تو خواهد داشت ؟
و آيا از چنين افكار و گفتار مردم ، سود و يا زيانى بر تو وارد مى شود؟!
يونس با فرمايشات حضرت آرامش يافت و اظهار داشت : خير، سخنان ايشان هيچ اهميّتى برايم ندارد.
امام رضا عليه السلام مجدّدا او را مخاطب قرار داد و فرمود:
اى يونس ، بنابر اين چنانچه راه صحيح را شناخته ، همچنين حقيقت را درك كرده باشى ؛ و نيز امامت از تو راضى باشد، نبايد افكار و گفتار مردم در روحيّه ، اعتقادات و افكار تو كمترين تاثيرى داشته باشد؛ مردم هر چه مى خواهند، بگويند (1)
پي نوشتها:
1- بحارالا نوار: ج 2، ص 65، ح 5، به نقل از كتاب رجال كشّى
منبع: كتاب چهل داستان و چهل حديث از امام رضا عليه السلام
مناجات با خدا توکلت علی الله یا صاحب الزمان ادرکنی
بارالها!
در پیشگاه تو ایستاده ام،
و دستهایم را بسوى تو بلند کرده ام،
آگاهم که در بندگى ات کوتاهى نموده و در فرمانبرى ات سستى کرده ام،
اگر راه حیا را مى پیمودم از خواستن و دعا کردن مى ترسیدم...
ولى … پروردگارم!
آن گاه که شنیدم گناهکاران را به درگاهت فرا مى خوانى ،
و آنان را به بخشش نیکو و ثواب وعده مى دهى ،
... براى پیروى ندایت آمدم،
و به مهربانى هاى مهربانترین مهربانان پناه آوردم.
و به وسیله پیامبرت که او را بر اهل طاعتت برترى داده، و اجابت و شفاعت را به او بخشیدى ،
و به وسیله برترین زن،
و به فرزندانش، که پیشوایان و جانشینان اویند،
و به تمامى فرشتگانى که به وسیله اینان به تو روى مى کنند، و در شفاعت نزد تو، آنان را که خاصان درگاه تواند، وسیله قرار مى دهند، به تو روى مى آورم.
... پس بر ایشان درود فرست،
و مرا از دلهره ملاقاتت درامان دار،
و مرا از خاصّان و دوستانت قرار ده،
پیشاپیش، خواسته و سخنم را آنچه سبب ملاقات و دیدن تو مى شود قرار دادم
اگر با این همه، خواسته ام را رد کنى ، امیدهایم به تو به یأس مبدّل مى گردد،
همچون مالکى که از بنده خود گناهانى دیده و او را از درگاهش رانده،
و آقایى که از بنده اش عیوبى دیده و از جوابش سر باز مى زند.
واى بر من اگر رحمت گسترده ات مرا فرانگیرد،
اگر مرا از درگاهت برانى ، پس به درگاه چه کسى روى کنم؟
اما... اگر براى دعایم درهاى قبول را گشوده، و مرا از رساندن به آرزوهایم شادمان گردانى ، چونان مالکى هستى که لطف و بخششى را آغاز کرده، و دوست دارد آن را به انجام رساند، و مولایى را مانى که لغزش بنده اش را نادیده انگاشته و به او رحم کرده است.
در این حالت نمى دانم کدام نعمتت را شکرگزارم؟
... آیا آن هنگام که به فضل و بخششت از من خشنود شده، و گذشته هایم را بر من مى بخشایى ؟
... یا آن گاه که با آغاز کردن کرم و احسان بر عفو و بخششت مى افزایى ؟
پروردگارا!
خواسته ام در این جایگاه، یعنى جایگاه بنده فقیر ناامید، آن است که...
گناهان گذشته ام را بیامرزى ،
و در باقیمانده عمرم مرا از گناه بازدارى ،
و پدر و مادرم را که دور از خانه و خانواده و غریبانه در زیر خاکها خفته اند، ببخشى .
...تنهایى شان را با انوار احسانت از بین ببر،
و وحشتشان را با نشانه هاى بخششت به انس بدل کن،
و به نیکوکارشان دم به دم نعمت و شادمانى بخش،
و به گناهکارشان مغفرت و رحمت عطا کن،
... تا به لطف و مرحمتت ازخطرات قیامت درامان باشند،
به رحمتت در بهشت ساکنشان گردان،
و بین من و آنان در آن نعمت گسترده شناسایى برقرار کن،
تا مشمول شادمانى گذشته وآینده شویم.
آقایم!
اگر در کارهایم چیزى سراغ دارى که مقامشان را بالا مى برد و بر اکرامشان مى افزاید، آن را در نامه اعمالشان قرار ده،
و مرا در رحمت با آنان شریک کن،
و آنان را مشمول رحمتت بگردان، همچنان که مرا در کودکى تربیت کردند.
منبع: پایگاه اطلاع رسانی امام رضا(ع)
امام زمان مهدی (عجل الله فرجه) - قائم آل محمد - روانشناسی اسلامی - یا اباصالح المهدی - کنکور دانشگاه مهدی - مذهبی و معنوی - فلسفه و عرفان لاهوتیان - انتظار فرج و ظهور - نماز قرآن سنت - فرهنگی اجتماعی - عشق و محبت - سلام و صلوات - اخلاقی و سخنرانی - حدیث حکایت روایت - کتاب علم فن آوری - مقاله پیام نامه بیانیه - آموزشی تحقیقاتی - عدالت انسانیت مسلمانیت - مشاوره عمومی نظرات - صبر و خویشتن دارى - زندگی و خانواده - شجاعت و شهامت - مسئله پاسخ سوال جواب - دعا مناجات دلنوشته
ولادت حضرت مهدی صاحب الزمان ( ع ) در شب جمعه ، نیمه شعبان سال 255یا 256هجری بوده است . پس از اینکه دو قرن و اندی از هجرت پیامبر ( ص ) گذشت ، و امامت به امام دهم حضرت هادی ( ع ) و امام یازدهم حضرت عسکری ( ع ) رسید ، کم کم در بین فرمانروایان و دستگاه حکومت جبار ، نگرانی هایی پدید آمد . علت آن اخبار و احادیثی بود که در آنها نقل شده بود : از امام حسن عسکری ( ع ) فرزندی تولد خواهد یافت که تخت و کاخ جباران و ستمگران را واژگون خواهد کرد و عدل و داد را جانشین ظلم و ستم ستمگران خواهد نمود . در احادیثی که بخصوص از پیغمبر ( ص ) رسیده بود ، این مطلب زیاد گفته شده و به گوش زمامداران رسیده بود . در این زمان یعنی هنگام تولد حضرت مهدی ( ع ) ، معتصم عباسی ، هشتمین خلیفه عباسی ، که حکومتش از سال 218هجری آغاز شد ، سامرا ، شهر نوساخته را مرکز حکومت عباسی قرار داد . این اندیشه - که ظهور مصلحی پایه های حکومت ستمکاران را متزلزل می نماید و باید از تولد نوزادان جلوگیری کرد ، و حتی مادران بیگناه را کشت ، و یا قابله هایی را پنهانی به خانه ها فرستاد تا از زنان باردار خبر دهند - در تاریخ نظایری دارد . در زمان حضرت ابراهیم ( ع ) نمرود چنین کرد . در زمان حضرت موسی ( ع ) فرعون نیز به همین روش عمل نمود . ولی خدا نخواست . همواره ستمگران می خواهند مشعل حق را خاموش کنند ، غافل از آنکه ، خداوند نور خود را تمام و کامل می کند ، اگر چه کافران و ستمگران نخواهند . در مورد نوزاد مبارک قدم حضرت امام حسن عسکری ( ع ) نیز داستان تاریخ به گونه ای شگفت انگیز و معجزه آسا تکرار شد . امام دهم بیست سال - در شهر سامرا - تحت نظر و مراقبت بود ، و سپس امام یازدهم ( ع ) نیز در آنجا زیر نظر و نگهبانی حکومت به سر می برد . " به هنگامی که ولادت ، این اختر تابناک ، حضرت مهدی ( ع ) ، نزدیک گشت ، و خطر او در نظر جباران قوت گرفت ، در صدد بر آمدند تا از پدید آمدن این نوزاد جلوگیری کنند ، و اگر پدید آمد و بدین جهان پای نهاد ، او را از میان بردارند . بدین علت بود که چگونگی احوال مهدی ، دوران حمل و سپس تولد او ، همه و همه ، از مردم نهان داشته می شد ، جز چند تن معدود از نزدیکان ، یا شاگردان و اصحاب خاص امام حسن عسکری ( ع ) کسی او را نمی دید . آنان نیز مهدی را گاه بگاه می دیدند ، نه همیشه و به صورت عادی " .
در مدت 5 یا 4 سال آغاز عمر حضرت مهدی که پدر بزرگوارش حیات داشت ،شیعیان خاص به حضور حضرت مهدی ( ع ) می رسیدند . از جمله چهل تن به محضر امام یازدهم رسیدند و از امام خواستند تا حجت و امام بعد از خود را به آنها بنمایاند تا او را بشناسند ، و امام چنان کرد . آنان پسری را دیدند که بیرون آمد ، همچون پاره ماه ، شبیه به پدر خویش . امام عسکری فرمود : " پس از من ، این پسر امام شماست ، و خلیفه من است در میان شما ، امر او را اطاعت کنید ، از گرد رهبری او پراکنده نگردید ، که هلاک می شوید و دینتان تباه می گردد . این را هم بدانید که شما او را پس از امروز نخواهید دید ، تا اینکه زمانی دراز بگذرد . بنابراین از نایب او ، عثمان بن سعید ، اطاعت کنید " . و بدین گونه ، امام یازدهم ، ضمن تصریح به واقع شدن غیبت کبری ، امام مهدی را به جماعت شیعیان معرفی فرمود ، و استمرار سلسله ولایت را اعلام داشت . یکی از متفکران و فیلسوفان قرن سوم هجری که به حضور امام رسیده است ، ابو سهل نوبختی می باشد . باری ، حضرت مهدی ( ع ) پنهان می زیست تا پدر بزرگوارش حضرت امام حسن عسکری در روز هشتم ماه ربیع الاول سال 260هجری دیده از جهان فرو بست . در این روز بنا به سنت اسلامی ، می بایست حضرت مهدی بر پیکر مقدس پدر بزرگوار خود نماز گزارد ، تا خلفای ستمگر عباسی جریان امامت را نتوانند تمام شده اعلام کنند ، و یا بد خواهان آن را از مسیر اصلی منحرف کنند ، و وراثت معنوی و رسالت اسلامی و ولایت دینی را به دست دیگران سپارند . بدین سان ، مردم دیدند کودکی همچون خورشید تابان با شکوه هر چه تمامتر از سرای امام بیرون آمد ، و جعفر کذاب عموی خود را که آماده نماز گزاردن بر پیکر امام بود به کناری زد ، و بر بدن مطهر پدر نماز گزارد .
بیرون آمدن حضرت مهدی ( ع ) و نماز گزاران آن حضرت همه جا منتشر شد .کارگزاران و ماموران معتمد عباسی به خانه امام حسن عسکری (ع ) هجوم بردند، اما هر چه بیشتر جستند کمتر یافتند ، و در چنین شرایطی بود که برای بقای حجت حق تعالی ، امر غیبت امام دوازدهم پیش آمد و جز این راهی برای حفظ جان آن " خلیفه خدا در زمین " نبود ، زیرا ظاهر بودن حجت حق و حضورش در بین مردم همان بود و قتلش همان . پس مشیت و حکمت الهی بر این تعلق گرفت که حضرتش را از نظرها پنهان نگهدارد ، تا دست دشمنان از وی کوتاه گردد ، و واسطه فیوضات ربانی ، بر اهل زمین سالم ماند . بدین صورت حجت خدا ، هر چند آشکار نیست ، اما انوار هدایتش از پس پرده غیبت راهنمای موالیان و دوستانش می باشد . ضمنا این کیفر کردار امت اسلامی است که نه تنها از مسیر ولایت و اطاعت امیر المؤمنین علی ( ع ) و فرزندان معصومش روی بر تافت ، بلکه به آزار و قتل آنان نیز اقدام کرد ، و لزوم نهان زیستی آخرین امام را برای حفظ جانش سبب شد . در این باب سخن بسیار است و مجال تنگ ، اما برای اینکه خوانندگان به اهمیت وجود امام غایب در جهان بینی تشیع پی برند ، به نقل قول پروفسور هانری کربن - مستشرق فرانسوی - در ملاقاتی که با علامه طباطبائی داشته ، می پردازیم : " به عقیده من مذهب تشیع تنها مذهبی است که رابطه هدایت الهیه را میان خدا و خلق ، برای همیشه ، نگهداشته و بطور استمرار و پیوستگی ولایت را زنده و پابر جا می دارد ... تنها مذهب تشیع است که نبوت را با حضرت محمد - صلی الله علیه و آله و سلم - ختم شده می داند ، ولی ولایت را که همان رابطه هدایت و تکمیل می باشد ، بعد از آن حضرت و برای همیشه زنده می داند . رابطه ای که از اتصال عالم انسانی به عالم الوهی کشف نماید ، بواسطه دعوتهای دینی قبل از موسی و دعوت دینی موسی و عیسی و محمد - صلوات الله علیهم - و بعد از حضرت محمد ، بواسطه ولایت جانشینان وی ( به عقیده شیعه ) زنده بوده و هست و خواهد بود ، او حقیقتی است زنده که هرگز نظر علمی نمی تواند او را از خرافات شمرده از لیست حقایق حذف نماید ... آری تنها مذهب تشیع است که به زندگی این حقیقت ، لباس دوام و استمرار پوشانیده و معتقد است که این حقیقت میان عالم انسانی و الوهی ، برای همیشه ، باقی و پا برجاست " یعنی با اعتقاد به امام حی غایب .
چهره و شمایل حضرت مهدی ( ع ) را راویان حدیث شیعی و سنی چنین نوشته اند :" چهره اش گندمگون ، ابروانی هلالی و کشیده ، چشمانش سیاه و درشت و جذاب ، شانه اش پهن ، دندانهایش براق و گشاد ، بینی اش کشیده و زیبا، پیشانی اش بلند و تابنده . استخوان بندی اش استوار و صخره سان ، دستان و انگشتهایش درشت . گونه هایش کم گوشت و اندکی متمایل به زردی - که از بیداری شب عارض شده - بر گونه راستش خالی مشکین . عضلاتش پیچیده و محکم ، موی سرش بر لاله گوش ریخته ، اندامش متناسب و زیبا ، هیاتش خوش منظر و رباینده ، رخساره اش در هاله ای از شرم بزرگوارانه و شکوهمند غرق . قیافه اش از حشمت و شکوه رهبری سرشار . نگاهش دگرگون کننده ، خروشش دریاسان ، و فریادش همه گیر " . حضرت مهدی صاحب علم و حکمت بسیار است و دارنده ذخایر پیامبران است . وی نهمین امام است از نسل امام حسین ( ع ) اکنون از نظرها غایب است . ولی مطلق و خاتم اولیاء و وصی اوصیاء و قائد جهانی و انقلابی اکبر است . چون ظاهر شود ، به کعبه تکیه کند ، و پرچم پیامبر ( ص ) را در دست گیرد و دین خدا را زنده و احکام خدا را در سراسر گیتی جاری کند . و جهان را پر از عدل و داد و مهربانی کند . حضرت مهدی ( ع ) در برابر خداوند و جلال خداوند فروتن است . خدا و عظمت خدا در وجود او متجلی است و همه هستی او را فراگرفته است . مهدی ( ع ) عادل است و خجسته و پاکیزه . ذره ای از حق را فرو نگذارد . خداوند دین اسلام را به دست او عزیز گرداند . در حکومت او ، به احدی ناراحتی نرسد مگر آنجا که حد خدایی جاری گردد . مهدی ( ع ) حق هر حقداری را بگیرد و به او بدهد . حتی اگر حق کسی زیر دندان دیگری باشد ، از زیر دندان انسان بسیار متجاوز و غاصب بیرون کشد و به صاحب حق باز گرداند . به هنگام حکومت مهدی ( ع ) حکومت جباران و مستکبران ، و نفوذ سیاسی منافقان و خائنان ، نابود گردد . شهر مکه - قبله مسلمین - مرکز حکومت انقلابی مهدی شود . نخستین افراد قیام او ، در آن شهر گرد آیند و در آنجا به او بپیوندند ... برخی به او بگروند ، با دیگران جنگ کند ، و هیچ صاحب قدرتی و صاحب مرامی ، باقی نماند و دیگر هیچ سیاستی و حکومتی ، جز حکومت حقه و سیاست عادله قرآنی ، در جهان جریان نیابد . آری ، چون مهدی ( ع ) قیام کند زمینی نماند ، مگر آنکه در آنجا گلبانگ محمدی : اشهد ان لا اله الا الله ، و اشهد ان محمدا رسول الله ، بلند گردد . در زمان حکومت مهدی ( ع ) به همه مردم ، حکمت و علم بیاموزند ، تا آنجا که زنان در خانه ها با کتاب خدا و سنت پیامبر ( ص ) قضاوت کنند . در آن روزگار ، قدرت عقلی توده ها تمرکز یابد . مهدی ( ع ) با تایید الهی ، خردهای مردمان را به کمال رساند و فرزانگی در همگان پدید آورد ... . مهدی ( ع ) فریاد رسی است که خداوند او را بفرستد تا به فریاد مردم عالم برسد . در روزگار او همگان به رفاه و آسایش و وفور نعمتی بیمانند دست یابند . حتی چهارپایان فراوان گردند و با دیگر جانوران ، خوش و آسوده باشند . زمین گیاهان بسیار رویاند آب نهرها فراوان شود ، گنجها و دفینه های زمین و دیگر معادن استخراج گردد . در زمان مهدی ( ع ) آتش فتنه ها و آشوبها بیفسرد ، رسم ستم و شبیخون و غارتگری برافتد و جنگها از میان برود . در جهان جای ویرانی نماند ، مگر آنکه مهدی ( ع ) آنجا را آباد سازد . در قضاوتها و احکام مهدی ( ع ) و در حکومت وی ، سر سوزنی ظلم و بیداد بر کسی نرود و رنجی بر دلی ننشیند . مهدی ، عدالت را ، همچنان که سرما و گرما وارد خانه ها شود ، وارد خانه های مردمان کند و دادگری او همه جا را بگیرد .
شمشیر مهدی ، سیف الله و سیف الله المنتقم است . شمشیری است خدائی ،شمشیری است انتقام گیرنده از ستمگران و مستکبران . اما بر سر ضعیفان و مستضعفان رحمت می بارد و آنها را می نوازد . پیامبران و امامان و اولیاء حق آمدند و آنچه لازمه پند دادن بود بجای آوردند . بسیاری از مردم نشنیدند و راه باطل خود را رفتند و حتی اولیاء حق را زهر خوراندند و کشتند . از روایات شگفت انگیزی که در مورد حضرت مهدی ( ع ) آمده است ، خبری است که از حضرت امام محمد باقر ( ع ) نقل شده و مربوط است به 1290سال قبل . در این روایت حضرت باقر ( ع ) می گویند : " مهدی ، بر مرکبهای پر صدایی ، که آتش و نور در آنها تعبیه شده است ، سوار می شود و به آسمانها ، همه آسمانها سفر می کند " . و نیز در روایت امام محمد باقر ( ع ) گفته شده است که بیشتر آسمانها ، آباد و محل سکونت است . البته این آسمان شناسی اسلامی ، که از مکتب ائمه طاهرین ( ع ) استفاده می شود ، ربطی به آسمان شناسی یونانی و هیئت بطلمیوسی ندارد ... و هر چه در آسمان شناسی یونانی ، محدود بودن فلک ها و آسمانها و ستارگان مطرح است ، در آسمان شناسی اسلامی ، سخن از وسعت و ابعاد بزرگ است و ستارگان بیشمار و قمرها و منظومه های فراوان . و گفتن چنین مطالبی از طرف پیامبر اکرم ( ص ) و امام باقر ( ع ) جز از راه ارتباط با عالم غیب و علم خدائی امکان نداشته است .
مدت غیبت صغری بیش از هفتاد سال بطول نینجامید ( از سال 260ه. تا سال 329ه. )که در این مدت نایبان خاص ، به محضر حضرت مهدی ( ع ) می رسیدند ، و پاسخ نامه ها سؤوالات را به مردم می رساندند . نایبان خاص که افتخار رسیدن به محضر امام ( ع ) را داشته اند ، چهار تن می باشند که به " نواب خاص " یا " نایبان ویژه " معروفند . 1 - نخستین نایب خاص مهدی ( ع ) عثمان بن سعید اسدی است . که ظاهرا بعد از سال 260هجری وفات کرد ، و در بغداد به خاک سپرده شد . عثمان بن سعید از یاران و شاگردان مورد اعتماد امام دهم و امام یازدهم بود و خود در زیر سایه امامت پرورش یافته بود . 2 - محمد بن عثمان : دومین سفیر و نایب امام ( ع ) محمد بن عثمان بن سعید فرزند عثمان بن سعید است که در سال 305هجری وفات کرد و در بغداد بخاک سپرده شد . نیابت و سفارت محمد بن سعید نزدیک چهل سال بطول انجامید . 3 - حسین بن روح نوبختی : سومین سفیر ، حسین بن روح نوبختی بود که در سال 326 هجری فوت کرد . 4 - علی بن محمد سمری : چهارمین سفیر و نایب امام حجه بن الحسن ( ع ) است که در سال 329هجری قمری در گذشت و در بغداد دفن شد . مدفن وی نزدیک آرامگاه عالم و محدث بزرگ ثقه الاسلام محمد بن یعقوب کلینی است . همین بزرگان و عالمان و روحانیون برجسته و پرهیزگار و زاهد و آگاه در دوره غیبت صغری واسطه ارتباط مردم با امام غایب و حل مشکلات آنها بوسیله حضرت مهدی ( ع ) بودند .
این دوره بعد از زمان غیبت صغری آغاز شد ، و تاکنون ادامه دارد .این مدت دوران امتحان و سنجش ایمان و عمل مردم است . در زمان نیابت عامه ، امام ( ع ) ضابطه و قاعده ای به دست داده است تا در هر عصر ، فرد شاخصی که آن ضابطه و قاعده ، در همه ابعاد بر او صدق کند ، نایب عام امام ( ع ) باشد و به نیابت از سوی امام ، ولی جامعه باشد در امر دین و دنیا . بنابراین ، در هیچ دوره ای پیوند امام ( ع ) با مردم گسیخته نشده و نبوده است . اکنون نیز ، که دوران نیابت عامه است ، عالم بزرگی که دارای همه شرایط فقیه و دانای دین بوده است و نیز شرایط رهبری را دارد ، در راس جامعه قرار می گیرد و مردم به او مراجعه می کنند و او صاحب " ولایت شرعیه " است به نیابت از حضرت مهدی ( ع ) . بنابراین ، اگر نایب امام ( ع ) در این دوره ، حکومتی را درست و صالح نداند آن حکومت طاغوتی است ، زیرا رابطه ای با خدا و دین خدا و امامت و نظارت شرعی اسلامی ندارد . بنابر راهنمایی امام زمان ( عجل الله فرجه ) برای حفظ انتقال موجودیت تشیع و دین خدا ، باید همیشه عالم و فقیهی در راس جامعه شیعه قرار گیرد که شایسته و اهل باشد ، و چون کسی - با اعلمیت و اولویت - در راس جامعه دینی و اسلامی قرار گرفت باید مجتهدان و علمای دیگر مقام او را پاس دارند ، و برای نگهداری وحدت اسلامی و تمرکز قدرت دینی او را کمک رسانند ، تا قدرتهای فاسد نتوانند آن را متلاشی و متزلزل کنند . گر چه دوری ما از پناهگاه مظلومان و محرومان و مشتاقان - حضرت مهدی ( ع ) - بسیار درد آور است ، ولی بهر حال - در این دوره آزمایش - اعتقاد ما اینست که حضرت مهدی ( ع ) به قدرت خدا و حفظ او ، زنده است و نهان از مردم جهان زندگی می کند ، روزی که " اقتضای تام " حاصل شود ، ظاهر خواهد شد ، و ضمن انقلابی پر شور و حرکتی خونین و پردامنه ، بشریت مظلوم را از چنگ ظالمان نجات خواهد داد ، و رسم توحید و آیین اسلامی را عزت دوباره خواهد بخشید.
اعتقاد به دوره آخرالزمان و انتظار ظهور منجی در دینهای دیگر مانند :یهودی ، زردشتی ، مسیحی و مدعیان نبوت عموما ، و دین مقدس اسلام ، خصوصا ، به عنوان یک اصل مسلم مورد قبول همه بوده است .
عقیده به ظهور حضرت مهدی ( ع ) فقط مربوطبه شیعیان و عالم تشیع نیست ،بلکه بسیاری از مذاهب اهل سنت ( مالکی ، حنفی ، شافعی و حنبلی و ... ) به این اصل اعتقاد دارند و دانشمندان آنها ، این موضوع را در کتابهای فراوان خود آورده اند و احادیث پیغمبر ( ص ) را درباره مهدی ( ع ) از حدیثهای متواتر و صحیح می دانند .
در قرآن کریم درباره حضرت مهدی و ظهور منجی در آخر الزمان و حکومت صالحان وپیروزی نیکان بر ستمگران آیاتی آمده است از جمله : " ما در زبور داوود ، پس از ذکر ( = تورات ) نوشته ایم که سرانجام ، زمین را بندگان شایسته ما میراث برند و صاحب شوند " . حضرت امام محمد باقر ( ع ) درباره " بندگان شایسته " فرموده است : منظور اصحاب حضرت مهدی در آخر الزمان هستند . و نیز : " ما می خواهیم تا به مستضعفان زمین نیکی کنیم ، یعنی : آنان را پیشوایان سازیم و میراث بران زمین " . بسم الله الرحمن الرحیم . انا انزلناه فی لیله القدر ... ما قرآن را در شب قدر فرو فرستادیم . تو شب قدر را چگونه شبی می دانی ؟ شب قدر از هزار ماه بهتر است . در آن شب ، فرشتگان و روح ( جبرئیل ) به اذن خدا ، همه فرمانها و سرنوشتها را فرود می آورند . آن شب ، تا سپیده دمان ، همه سلام است و سلامت . چنانکه از آیه های " سوره قدر " بروشنی فهمیده می شود ، در هر سال شبی هست که از هزار ماه به ارزش و فضیلت برتر است . آنچه از احادیثی که در تفسیر این سوره ، و تفسیر آیات آغاز سوره دخان فهمیده می شود ، این است که فرشتگان ، در شب قدر ، مقدرات یکساله را به نزد " ولی مطلق زمان " می آورند و به او تسلیم می دارند . در روزگار پیامبر اکرم ( ص ) محل فرشتگان در شب قدر ، آستان مصطفی ( ع ) بوده است . هنگامی که در شناخت قرآنی ، به این نتیجه می رسیم که " شب قدر " در هر سال هست ، باید توجه کنیم پس " صاحب شب قدر " نیز باید همیشه وجود داشته باشد و گرنه فرشتگان بر چه کسی فرود آیند ؟ پس چنانکه " قرآن کریم " تا قیامت هست و " حجت " است ، صاحب شب قدر هست و همو " حجت " است . " حجت " خدا در این زمان جز حضرت ولی عصر ( ع ) کسی نیست . چندانکه حضرت رضا علیه السلام می فرماید : " امام ، امانتدار خداست در زمین ، و حجت خداست در میان مردمان ، و خلیفه خداست در آبادیها و سرزمینها ... " . فیلسوف معروف و متکلم بزرگ و ریاضی دان مشهور اسلامی ، خواجه نصیرالدین طوسی می گوید : " در نزد خردمندان روشن است که لطف الهی منحصر است در تعیین امام ( ع ) و وجود امام به خودی خود لطف است از سوی خداوند ، و تصرف او در امور لطفی است دیگر . و غیبت او ، مربوطبه خود ماست . "
درازی عمر امام ( ع ) با در نظر گرفتن عمرهای درازی که قرآن بدانها گواهی می دهد ،و در کتابهای تاریخی نیز افراد معمر ( دارای عمر دراز ) زیاد بوده اند ، و در گذشته و حال نیز چنین کسانی بوده و هستند ، عمر زیاد حضرت مهدی ( ع ) به هیچ دلیلی محال نیست ، بلکه از نظر عقلی و دید وسیع علمی و امکان واقع شدن بهیچ صورت بعید نیست . از اینها گذشته اگر از نظر قدرت الهی ، بدان نظر کنیم ، امری ناممکن نیست . در برابر قدرت خدا - که بر هر چیز تواناست - عمرهایی مانند عمر حضرت نوح ( ع ) و عمر بیشتر از آن حضرت و یا کمتر از آن کاملا امکان دارد. برای خدای قدیر و حکیم ، کوچک و بزرگ ، کم و بسیار ، همه و همه مساوی است . بنابراین حکمت کامل و بالغ او ، تا هر موقع اقتضا کند بنده خود را در نهایت سلامت زنده نگاه می دارد . پس طبق حکمت الهی ، امام دوازدهم ، مهدی موعود ( ع ) باید از انظار غایب باشد و سالها زنده بماند و راز دار جهان و واسطه فیض برای جهانیان باشد تا هر وقت خدا اراده کند ظاهر گردد ، و عالم را پس از آنکه از ظلم و جور پر شده ، از قسط و عدل پر کند .
بر خلاف آنان که پنداشته اند انتظار ظهور یعنی دست روی دست گذاشتن و از حرکتهای اصلاحی جامعه کنار رفتن و فقط " گلیم " خود را از آب بیرون بردن ، و به جریانات اسلام دینی و اجتماعی بی تفاوت ماندن ، هرگز چنین پنداری درست نیست ... بر عکس ، انتظار یعنی در طلب عدالت و آزادگی و آزادی فعالیت کردن و در نپذیرفتن ظلم و باطل و بردگی و ذلت و خواری ، مقاومت کردن و در برابر هر ناحقی و ستمی و ستمگری ایستادن است . " مجاهدات خستگی ناپذیر و " فوران های خونین شیعه " در طول تاریخ ، گواه این است که در مکتب ، هیچ سازشی و سستی راه ندارد . شیعه در حوزه " انتظار " یعنی ، انتظار غلبه حق بر باطل ، و غلبه داد بر بیداد ، و غلبه علم بر جهل ، و غلبه تقوا بر گناه ، همواره آمادگی خود را برای مشارکت در نهضتهای پاک و مقدس تجدید می نماید ، و با یاد تاریخ سراسر خون و حماسه سربازان فداکار تشیع ، مشعل خونین مبارزات عظیم را بر سر دست حمل می کند " . اینکه به شیعه دستور داده اند که به عنوان " منتظر " همیشه سلاح خود را آماده داشته باشد ، و با یاد کردن نام " قائم آل محمد ( ص ) " قیام کند ناشی از همین امادگی است . ناشی از همین قیام و اقدام است . پایان این بحث را از نوشته زنده یاد آیه الله طالقانی ، عالم مبارز اسلامی بهره می بریم که می گوید : " ... توجه دادن مردم به آینده درخشان و دولت حق و نوید دادن به اجرای کامل عدالت اجتماعی ، و تاسیس حکومت اسلام و ظهور یک شخصیت خدا ساخته و بارز ، که مؤسس و سرپرست آن حکومت و دولت است ، از تعالیم مؤسسین ادیان است ، و در مکتب تشیع ، که مکتب حق اسلام و حافظ اصلی معنویات آن است ، جزء عقیده قرار داده شده ... و پیروان خود را به انتظار چنین روزی ترغیب نموده ، و حتی انتظار ظهور را از عبادات دانسته اند ، تا مسلمانان حق پرست ، در اثر ظلم و تعدی زمامداران خودپرست و تسلط دولتهای باطل ، و تحولات اجتماعی و حکومت ملل ماده پرست ، اعم از شرقی و غربی ، خود را نبازند و دل قوی دارند و جمعیت را آماده کنند . و همین عقیده است که هنوز مسلمانان را امیدوار و فعال نگاه داشته است ، این همه فشار و مصیبت از آغاز حکومت دودمان دنائت و رذالت اموی ، تا جنگهای صلیبی و حمله مغول ، و اختناق و تعدیهای دولتهای استعماری ، بر سر هر ملتی وارد می آمد ، خاکسترش هم به باد فنا رفته بود . لیکن دینی که پیشوایان حق آن دستور می دهند که چون اسم صریح " قائم " مؤسس دولت حقه اسلام برده می شود ، بپا بایستید و آمادگی خود را برای انجام تمام دستورات اعلام کنید ، و خود را همیشه نیرومند و مقتدر نشان دهید ، هیچ وقت ، نخواهد مرد ... . "
امام زمان مهدی (عجل الله فرجه) - یا اباصالح المهدی - قائم آل محمد - کنکور دانشگاه مهدی - روانشناسی اسلامی - انتظار فرج و ظهور - مذهبی و معنوی - فلسفه و عرفان لاهوتیان - عشق و محبت - سلام و صلوات - فرهنگی اجتماعی - اخلاقی و سخنرانی - گل نرجس - حدیث حکایت روایت - کتاب علم فن آوری - مقاله پیام نامه بیانیه - آموزشی تحقیقاتی - عدالت انسانیت مسلمانیت - مشاوره عمومی نظرات - زندگی و خانواده - نویسنده و داستان - مسئله پاسخ سوال جواب - اطلاعات و اخبارهادی قندهاری – تهران: منیر – 88 ص – رقعی – 550 تومان – چاپ پنجم، 1382 ش.
اعتقاد به مهدویت و ولایت اهل بیت علیهم السلام که از پایه های اصل دین و شرط ایمان است آثاری را در پی دارد. در این نوشتار با تکیه بر مدارک دینی به تبیین این آثار پرداخته شده است.
سید محمد هادی صدرالحفّاظی – قم: مولود کعبه – 320 ص – رقعی – 1200 تومان – چاپ اول، 1382 ش.
بنگرید به: آفتاب در غربت.
سید محسین امین، ترجمه ی گروه مترجمان. تهران: طور، 356 ص، وزیری (شمیز) 1450 تومان، چاپ سوم، 1380 ش.
ترجمه ی بخش مربوط به حضرت مهدی علیه اسلام از کتاب گرانقدر «اعیان الشیعه» است که دایرة المعارف گونه دارای مداخل فراوان و مباحث مستند می باشد.
سید علیرضا حق دوست. – تهران: گلستان کوثر – چاپ سوم، 81، نیم جیبی، 80 تومان
گزیده ای است از آیات قرآن و روایات امامان معصوم علیهم السلام درباره ی پیشوای دوازدهم با مطالبی متنوع و کوتاه بهره گرفته از کتاب بحارالانوار علامه مجلسی.
تحریریه نشر گلستان کوثر – تهران: گلستان کوثر – چاپ اول، 81، نیم جیبی، 80 تومان
این نوشتار در بردارنده ی فراق نامه ای کوتاه در آغاز است و سپس احادیثی چند در موضوعات: جایگاه انتظار، تعیین وقت ظهور، مقام منتظران و ...
دکتر احمدی قندی – تهران: دیار – 16 ص – رقعی (شمیز) – 140 تومان – چاپ دوم، 180 ش.
جلد نخست مجموعه ی «چگونه با امام زمان علیه السلام ارتباط برقرار کنیم» است، برای مخاطبان خردسال. حکایت شیرین جشن های میلاد امام زمان علیه السلام دوران کودکی راوی.
جمعی از شاگردان – تهران: آفاق – 121 ص – رقعی (سلوفان) – 600 تومان – چاپ دوم، 1379 ش.
یادکرد برخی از وظایف شیعیان در دوران غیبت امام عصر علیه السلام و آثار توجه و توسل به آن پیشوای مهربان در قالب چند خطابه ی عمومی.
مجید ملامحمدی – تهران: بوستان کتاب – 63 ص – رقعی (مصور) – 550 تومان – چاپ اول، 1383 ش.
داستان هایی از زندگی امام زمان علیه السلام
بابک و سیامک نیک طلب – تهران: زیتون – وزیری – 1000 تومان – چاپ سوم، 1381 ش.
گزینشی زیبا از سروده های شاعران قدیم و معاصر درباره ی امام زمان علیه السلام در قالب های نو و کهن.
دکتر سید محمدبنی هاشمی.- تهران: میقات- 462 ص – وزیری – 2800 تومان- چاپ دوم ، 1382 ش.
کتاب حاضر اثری ارزشمند است که در 4 بخش سامان یافته است: بخش اول، شکر نعمت های الهی، بخش دوم، شکر نعمت امام عصر علیه السلام . بخش سوم، غربت امام عصر علیه السلام . بخش چهارم، یاری غیب. این کتاب در آموزش و تبلیغ کاربرد اساسی دارد و در بسیاری از خوانندگان تأثیر عمیق داشته است.
مرتضی طاهری – کرج: عهد – 142 ص – رقعی – 400 تومان – چاپ اول، 1381 ش.
اثری است بهره گرفته از سخنان جلوه های حضرت امام رضا علیه السلام درباره ی حضرت مهدی علیه السلام با قلمی شیوا و نثری ادیبانه، دلنشین و خواندنی.
مجید مسعودی – تهران: حمزه – 127 ص – رقعی (شمیز) – 600 تومان – چاپ دوم، 1381 ش.
شرح حال احمدبن اسحاق و چگونگی تشرف او به محضر حضرت ولی عصر علیه السلام به همراه تصاویری از بارگاه قدیمی و جدید وی می باشد.
سعید آل رسول – تهران: نیک معارف – 80 ص – رقعی – 550 تومان – چ هفتم، 1380 ش.
این اثر نگاهی گذرا به زندگانی حضرت مهدی علیه السلام دارد و برخی از وظایف منتظران آن حضرت را بیان می کند و با برگزیده ای از سخنان ایشان به انجام می رسد.
دکتر جلال برنجیان – تهران: طور – 100 ص – وزیری – 650 تومان – چاپ سوم، 1382 ش.
اشارتی به بشارات باقی مانده از پیامبران پیشین و ترسیم آرمان مهدویت در آیین اسلام.
علی اکبر تلافی – تهران: نبأ – 40 ص – پالتویی – 250 تومان – چاپ پنجم، 1380 ش
نویسنده در این کتاب با استناد به روایت های شیعی معنی انتظار و برخی از وظایف مهم منتظران را تذکر داده و از مدخل های تبلیغی مناسب استفاده کرده است.
ترجمه ی انگلیسی این کتاب تحت عنوان MAVVER OF AWAITING توسط همین انتشارات به چاپ رسیده است.
نادر فضلی – تهران: نیک معارف – 48 ص – رقعی – 295 تومان. چاپ اول، 1381 ش.
این اثر در پی اثبات نزول آیت آسمانی به هنگام ظهور است که براساس آیات و روایات همه ی مردم آن را می شنوند و گردن های فرازمند با شنیدن آن سر فرود می آورند.
علی اکبر تلافی داریانی – تهران: رایحه – 72 ص – جیبی – 400 تومان. چاپ اول 1382 ش.
در این مجموعه شیوه های ارتباط معنوی با امام زمان علیه السلام از قبیل نماز، دعاهای مخصوص و ... ارائه شده است.
سیدعلی اکبر قرشی – قم: دفتر انتشارات اسلامی – 104 ص – رقعی – 320 تومان. چاپ پنجم 1380 ش.
این کتاب در سه مطلب خلاصه می شود. در مطلب اول اثبات می شود که منظور حضرت رسول صلی الله علیه و آله از حدیث متواتر «یکون بعدی اثنا عشر خلیفه» دوازده امام شیعه است و در مطلب دوم اثبات می شود که حضرت مهدی علیه السلام فرزند حضرت امام حسن عسکری علیه السلام است و شخص مجهول و نامعلومی نیست و در مطلب سوم اقوال حدود چهل نفر از بزرگان اهل سنت نقل می شود که همه آنان ولادت امام زمان علیه السلام را نوشته و آن را به طور قطع و یقین بیان داشته اند. همه مطالب از کتب اهل تسنن نقل شده است.
سید جمال الدین حجازی – قم: مولود کعبه – 24 ص – وزیری – 150 تومان – چ چهارم، 1381.
نویسنده در این اثر بر آن است که خواننده را با آستان ملکوتی امام عصر علیه السلام پیوند دهد. او در این راستا فصل بهار را مدخل تبلیغی خود قرار می دهد.
حسین استاد ولی، تهران: شبر، 72 ص، جیبی، 320 تومان، چاپ چهارم، 1380 ش.
اصالت مهدویت و مسئله غیبت و پیشینه ی آن و معنای بقیة الله و آثار وجود امام زمان علیه السلام در غیبت و ظهور از مباحث مهم این اثر می باشد.
حسن موسی صفار، ترجمه ی محمدعلی مجیدیان – تهران: آفاق – ص – رقعی – تومان. چاپ ششم، 1382 ش.
آشنایی با پیشوای موعود و نگاهی به چشم انداز زیبای آینده ی جهان با ظهور آن حضرت و در پایان، راز و نیاز با آن امید روزگاران.
سید محمد کاظم قزوینی؛ ترجمه دکتر حسین فریدونی – تهران: آفاق – 752 ص . وزیری (گالینگور) – 4500 تومان – چ دوم، 1379 ش.
این اثر در 24 فصل به موضوعات مهم و اساسی پیرامون حیات و اعتقاد به امام زمان علیه السلام پرداخته است.
تحریریه ی نشر شبر – تهران: شبر – 32 ص – جیبی – 270 تومان.چاپ سوم، 1383 ش.
زندگی نامه، غیبت و عصر طلایی ظهور در این کتاب به طور خلاصه و فشرده آمده است.
محمد مشکاتی – عباس صابریان. تهران: مهرآوران – 17 ص – تومان – رحلی – چاپ اول، 1380 ش.
نامه ای متنوع برای کودکان با هدف اشتیاق و آشنایی آنان با امام زمان علیه السلام به صورت شعر، داستان، کاردستی، نقاشی، جدول، رنگ آمیزی و ... درباره ی امام زمان علیه السلام است.
مهدی قندی – تهران: دیار – 91 ص – رقعی – 750 تومان – چاپ اول، 1383 ش.
اهمیت اعتقاد به امام زمان علیه السلام ، مشخصات تاریخی زندگانی و کمالات و ویژگی های آن حضرت و تکالیف امت نسبت به ایشان چهار فصل کتاب را به خود اختصاص داده است. شیوه ی نگارش و بیان مطالب کتاب اثر گذار می باشد. و عبارت های مهم آن با حروف درشت تر به نمایش درآمده است. برای نمونه؛ ائمه علیهم اسلام همواره به شیعه سفارش می کردند که به شرایط موجود دل خوش نکنند و همیشه منتظر روزی باشند که خداوند فرج و گشایش در کار آل محمد علیهم السلام ایجاد کند و به ایشان اذن جهاد با غاصبان و غلبه بر آنها بدهد.
دکتر نادر فضلی. تهران: منیر – 63 ص – 415 تومان – رقعی – چاپ دوم 1382 ش.
نویسنده در یک مقدمه و چهار مقاله اهمیت محبت و ولایت امام عصر علیه السلام را با تکیه بر متون دعاها و احادیث شیعی بیان کرده است.
سید محمد علوی – مشهد: پارسیران – 58 ص – رقعی – 400 تومان. چاپ دوم، 1381 ش.
مجموعه ای ادبی و دلپذیر است که نویسنده آن از زبان خودش و دیگران با محبوب دل ها درد دل می کند. او می خواهد به خوانندگان بگوید که امام زمان علیه السلام درد دل ها را می شنود و مهربانانه پاسخ می گوید و آنها می توانند ساده و بی پیرایه با او سخن بگویند.
محمدتقی اختیاری – تهران: مدرسه – 32 ص – رقعی – 250 تومان – ج پنجم، 1381 ش.
دو تشرف جالب و ادب آموز به محضر امام عصر علیه السلام است که از کتاب العبقری الحسان نوشته ی آیت الله شیخ علی اکبر نهاوندی بازنویسی شده است. این اثر دارای نثری مهرآمیز و ساده و لحنی مؤثر و تبلیغی است.
علی اکبر مهدی پور – تهران: موعود – 217 ص – رقعی – 970 تومان، چاپ اول 1380 ش.
نقد و بررسی و پاسخ به اشکالات سندی و محتوایی دعای ندبه و در پایان کتابنامه ای سودمند برای پژوهشگران ارائه شده است.
محمدتقی اختیاری – تهران: مدرسه – 28 ص – رقعی بزرگ (مصور) – 250 تومان، چاپ سوم 1380 ش.
بازآفریده های حکایت تشرف سیداحمد رشتی به محضر امام زمان علیه السلام است در قالب داستان کوتاه از مجموعه ی حکایت حضور.
گردآوری سید خلیل سیدزاده. تهران: مهام – 768 ص – 450 تومان – رقعی – چ اول. 1380 ش.
مجموعه ی یکصد و یک دو بیتی از شاعران مختلف می باشد که عرض ارادت سرایندگان به پیشگاه امام زمان علیه السلام است و برای علاقمندان ادب و شعر دینی مجموعه ای مفید ه شمار می آید.
عبدالصمد شاعلی – تهران: رایحه – 240 ص – رقعی – 950 تومان – چاپ اول، 1380 ش.
نویسنده در این اثر آموزشی زیارت آل یس را کلمه به کلمه با استناد به روایت های معتبر شیعی شرح و تفسیر کرده است.
سیدجواد معلم – قم: ذاکرالمهدی – 552 ص - وزیری (گالینگور) – 3200 تومان، چاپ اول 1381 ش.
بازنوشته و برگزیده ای از کتاب «العبقری الحسان» تألیف شیخ علی اکبر نهاوندی است که شامل تشرفات، مکاشفات، معجزات و رؤیاهای صادقه مرتبط با امام زمان علیه السلام می باشد.
سیدعلی کاشفی خوانساری. تهران: موعود . 63 ص – رقعی (شمیزی) – 300 تومان – چاپ اول، 1379 ش.
مجموعه ی 40 شعر درباره ی امام زمان علیه السلام که برای تبلیغ نوجوانان مفید می باشد.
رضا فیروز – تهران: رایحه – 20 ص – وزیری – 350 تومان – چاپ پنجم، 1382 ش.
زندگانی امام عصر علیه السلام و باورهای شیعه درباره ی آن حضرت با پر کردن خانه های خالی منظم توسط خواننده مطرح شده است.
مصطفی رحماندوست – قم: بوستان کتاب – 20 ص – خشتی – 380 تومان، چ اول 1381 ش.
برکات عصر طلائی ظهور را در قالب داستان آورده است.
دکتر نادر فضلی – تهران: رایحه – 48 ص – رقعی – 350 تومان – چاپ چهارم، 1382 ش.
در این اثر تبلیغی منزلت والای ایمانی به امام زمان علیه السلام در دوران تاریک غیبت بیان شده است. نام پیشین این کتاب در چاپ نخستین پاداش پایداری در ایمان به حضرت مهدی علیه السلام بوده است.
دکتر نادر فضلی – تهران: منیر – 48 ص – رقعی – 350 تومان – چاپ دوم، 1383 ش.
چگونگی رویارویی امام عصر علیه السلام با نیروهای نظامی، اقتصادی، تبلیغی و علمی دشمنان و پیروزی بر آنان مورد بررسی و تبیین قرار گرفته است.
مسعود پورسید آقایی – قم: انتشارات حضور، 72 ص، پالتویی، 250 تومان، چ سوم، 1380 ش.
نگاهی کوتاه به زندگانی، سیرت، دوران طلائی ظهور و آثار حضرت مهدی علیه السلام است که جنبه ی اطلاع رسانی و آموزشی دارد.
سید محمد طبائی، مهدی رجبی، مهدی زمانی و سعید مجیدزاده – تهران: مهرآوران – 18 ص – وزیری (مصور) – 150 تومان – چاپ اول، 1381 ش.
مجموعه ی داستان، شعر و نقاشی و جدول و سرگرمی برای آشنایی دانش آموزان ابتدایی با امام زمان علیه السلام است.
سید محمد بنی هاشمی – تهران: منیر – 60 ص – رقعی – 600 تومان – چاپ سوم، 1383 ش.
غدیر، دارای محتوای اعتقادی بسیار مهمی است که تکلیف مردم را در دنیا و آخرت مشخص می سازد و همه ی انسان ها تا قیامت موظف به عمل به آن هستند. آنچه پیامبر اکرم صلی الله علیه واله و سلم در روز غدیر بر همه ی مسلمانان تکلیف فرموده اند این است که امیرالمؤمنین علیه السلام و ائمه از فرزندان ایشان تا حجة بن الحسن عجل الله تعالی فرجه الشریف را مولای خویش بدانند...
لازمه ی اعتقاد به ولایت و مولویت امام علیه السلام این است که مؤمن برای ایشان در همه ی امور مربوط به خود اولویت قائل باشد...
هم اکنون نیز که ما در زمان مولویّت آخرین وصی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم قرار گرفته ایم باید منصفانه درباره وضعیت خویش به داوری بنشینیم که چقدر در انجام این وظیفه ی قلبی و جوارحی خود موفق بوده ایم؟ (پیمان غدیر صص 9 و 35 و 38 و 44)
این کتاب همانطور که از عبارت های آن پیداست یکسره خواندنی و درس آموز و اثر گذار می باشد. و بدون مبالغه عقاید اصیل شیعه را بیان می کند.
علی صفائی حائری – قم: لیلة القدر – 96 ص – رقعی – 400 تومان، چاپ دوم 1381 ش.
در این اثر موضوع انتظار و اداب و آثار آن به خوبی بیان شده و در ادامه از ضرورت وجود امام سخن رفته است.
سیدمحمد صدر – ترجمه سید حسن افتخار زاده – تهران: نیک معارف – 688 ص – وزیری – (گالینور) – 4000 تومان – چ دوم، 1382 ش.
این اثر که بازگردان دومین کتاب ازمجموعه ی سترگی درباره ی امام عصر ارواحنا فداه می باشد، مباحثی از قبیل: ویژگی های دوران غیبت کبری، دیدار حضرت، وضع تدین فرد و جامعه، شرایط و نشانه ای ظهور... را در بر دارد.
دکتر احمد قندی – تهران: دیار – 120 ص- رقعی – 600 تومان – چاپ چهارم، 1383 ش.
کتاب حاضر خلاصه ای از سه باب از ابواب هشتگانه ی مکیال المکارم است. موضوعات این سه باب به ترتیب عبارت اند از: 1- وجوب شناسایی امام عصر علیه السلام 2- دلایل این که مهدی اسلام همان حضرت حجت بن الحسن علیهم السلام است. 3 – برخی از حقوق امام عصر علیه السلام بر ما که خواننده را به انجام وظایفش نسبت به آن حضرت تشویق و ترغیب می کند. کتاب با نثری روان، کاربرد آموزشی و تبلیغی دارد.
محمد تقی اختیاری – تهران: مدرسه – 32 ص – وزیری (مصور) 250 تومان، چ سوم، 1381 ش.
بازآفریده ی حکایت زن و شوهری سعادتمند که از مشهد مقدس برای زیارت عتبات وارد عراق می شوند و در مسجد سهله توفیق زیارت امام زمان علیه السلام را می یابند و خواسته هایشان را از حضرتش می خواهند.
رضا فیروز – تهران: داود –20 ص – رقعی – 350 تومان – چاپ چهارم، 1382 ش.
مجموعه ای برای علاقمندان به حل جدول در جهت آشنایی بیشتر با امام زمان علیه السلام همراه با حکایتی خواندنی از عنایت آن امام مهربان.
احمد حصیری – قم: یاقوت - 120 ص – رقعی – 400 تومان، چاپ سوم 1381 ش.
پاسخ امام زمان علیه السلام به چهل سؤال مطرح شده با آن حضرت است که در موضوعات گوناگون اعتقادی و فقهی می باشد.
تهران: رایحه – 12 ص – خشتی – 350 تومان، چاپ اول 1382 ش.
مجموعه نقاشی و رنگ آمیزی درباره امام زمان علیه السلام است.
محمد کاظم به نیا – تهران: ریحان – 116 ص – رقعی – 750 تومان – چاپ دوم، 1383 ش.
برگزیده ای از احادیث درباره ی حضرت مهدی علیه السلام و منتظران.
اصغر صادقی – تهران: آفاق، 168 ص، رقعی (شمیز) ، 900 تومان، چاپ اول، 1381 ش.
متن شش سخنرانی پیرامون امام عصر علیه السلام با عناوینی چون آشنایی با حضرت، قطعیت ظهور، علی علیه السلام در آغاز و مهدی علیه السلام در انجام ... دانش آموختگان بیش از دیگران از آن بهره خواهند برد.
مهدی شیزری – تهران: ریحان – 48 ص – رقعی – 350 تومان – چاپ دوم، 1383 ش.
برگزیده ای از سخنان حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف.
گروه تحقیقاتی انتشارات دلیل – قم: دلیل ما – 48 ص – رقعی – 250 تومان، چاپ اول 1380 ش.
گزینشی هدفمند با سیری زیبا در احادیث و روایات معصومین علیه السلام و توضیحی سودمند به همراه هر ترجمه.
سید مجتبی بحرینی – تهران: منیر – 136 ص – رقعی – 650 تومان – چاپ سوم، 1381 ش.
در این اثر تأویل چند آیه درباره ی امام عصر علیه السلام و معراج حضرت مهدی علیه السلام در روزهای آغازین تولد و قرار گرفتن در بیت الحمد و حالات آن حضرت از روز سوم تا هفتم ولادت آمده است این اثر کاربرد آموزشی دارد.
اسماعیل حاجیان – تهران: مهام – 64 ص – رقعی – 650 تومان – چاپ اول، 1383 ش.
از آن جا که یاران امام عصر علیه السلام از میان جوانان خواهد بود در این کتاب ویژگی ها و تکالیف آنان نسبت به مولایشان آمده است.
سید مجتبی بحرینی – تهران: منیر – 112 ص – رقعی – 750 تومان – چاپ اول، 1383 ش.
زندگی نامه ی دو نایب سعادتمند جنابان عثمان بن سعید و محمدبن عثمان که از طرف امام زمان علیه السلام نیابت خاص داشته اند.
سید مجتبی بحرینی – تهران: منیر – 112 ص – رقعی – 750 تومان – چاپ اول، 1383 ش.
چگونگی غیبت، تعقیب مأموران دولتی، حضرت ولی عصر علیه السلام را پس از نمازگزاردن ایشان بر بدن مطهر پدر و گریز آن بزرگوار به محل پنهانی در منزلشان که به صورت زیرزمینی دورتر از ساختمان منزل بوده و آغاز غیبت حضرت از سرداب مقدس.
سید مجتبی بحرینی – تهران: منیر – 119 ص – رقعی – 620 تومان – چاپ دوم، 1381 ش.
شرح حال حکیمه خاتون و چگونگی میلاد حضرت مهدی علیه السلام و فضائل آن مولود کریم به همراه اشعاری جالب درباره ی آن حضرت از موضوعات این اثر آموزشی می باشد.
سید مجتبی بحرینی – تهران: منیر – 108 ص – رقعی – 590 تومان – چاپ اول، 1381 ش.
بشارت های چهارده معصوم علیه السلام درباره امام زمان علیه السلام و تفسیر آیه ی «و لقد کتبنا فی الزبور» و سرانجام ماجرای آمدن ملیکه مادر والاگهر آن حضرت به سامرّا و ازدواج ایشان با حضرت عسکری علیه السلام و به دنیا آمدن پیشوای دوازدهم به همراه سرودهایی منتخب، در این اثر آمده است.
سید مجتبی بحرینی – تهران: منیر – 128 ص – رقعی – 750 تومان، چاپ اول 1382 ش.
وقایع رحلت امام حسن عسکری علیه السلام و آغاز امامت حضرت مهدی علیه السلام در سن پنج سالگی و غیبت صغری و سفارت نایبان چهارگانه موضوعات این اثر می باشد.
حسین صالح – قم: حضور – ص – وزیری (شمیز) – 900 تومان –چاپ اول، 1382 ش.
حکایت های شیرین از زندگانی امام مهدی علیه السلام و سخنان معصومین علیهم السلام درباره ی آن حضرت و سخنانی از خود امام زمان علیه السلام و دانستنی هایی درباره ی آن پیشوای مهربان با نثری ساده و روان نگاشته شده است.
محمدتقی فلسفی – تهران: بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود علیه السلام – 96 ص – رقعی – 300 تومان، چاپ اول 1380 ش.
مجموعه سه سخنرانی است که در موضوعات حکومت واحد جهانی، اقامه عدل جهانی و طول عمر امام عصر علیه السلام ایراد گردیده است.
دکتر نادر فضلی – تهران: رایحه – 24 ص – رقعی – 300 تومان – چاپ ششم، 1382 ش.
شباهت های حضرت مهدی علیه السلام به برخی از پیامبر صلی الله علیه و آله همچون عیسی، موسی و نوح علیهم السلام با استناد به روایتی از حضرت صادق علیه السلام در قالب داستان در این اثر بیان شده است. کاربرد تبلیغی دارد.
محمود شریعت زاده خراسانی. تهران: دارالصادقین، 204 ص، وزیری، 640 تومان، چ سوم – 1378 ش.
مؤلف در بخش اول این اثر 203 آیه از قرآن مجید که درباره ی امام زمان علیه السلام است گردآوری کرد. تفسیر روائی آنها از در ذیل هر یک نوشته است. و در بخش دوم از هر امام پنج حدیث آورده است.
جلال برنجیان. تهران: طور، 232 ص. رقعی، 650 تومان، چاپ پنجم، 1378 ش.
این کتاب در دو بخش تنظیم شده است:
1- زیاراتی که از ناحیه ی مقدسه برای حضرت سیدالشهدا صدور یافته است.
2- توقیعات و دیدارهایی که در همان موضوع صورت انجام پذیرفته است.
جمال الدین حجازی – تهران: نیک معارف – 96 ص – رقعی – 700 تومان – چ 12، 1382 ش.
در این کتاب تبلیغی داستان ورود حضرت نرجس خاتون علیها السلام به سامرا و چگونگی ازدواج ایشان با حضرت عسکری علیه السلام و تولد حضرت مهدی علیه السلام و آشنایی با نایبان چهارگانه و فایده ی امام غایب و ویژگی های منتظر با نثری روان قلمی شده است.
مهدی رحیمی، نقاشی سالار سالکی – تهران: بنیاد بعثت – 30 ص – خشتی – 200 تومان – چ چهارم، 1376 ش.
پی جویی از غیبت خورشید عالمتاب در پس ابرها و زمینه سازی برای ظهور آن در قالب داستانی دل انگیز موضوع این اثر تبلیغی است.
داوود صفرزاده . تهران: طور – 56 ص – تومان – رقعی – چاپ اول 1380 ش.
در این اثر آموزشی ولادت و زندگانی امام زمان علیه السلام تا غیبت کبری به رشته تحریر آمده است.
سیدمهدی شجاعی؛ تصویرگر: امین قاضی زاده – تهران: ریحان – 24 ص – خشتی – 450 تومان – چاپ پنجم، 1380 ش.
بازآفرینی ماجرای شرفیابی علامه ی حلی به حضور امام زمان علیه السلام در قالب داستان کوتاه و فضای صمیمی نوجوانان.
افسانه شعبان نژاد – قم: بوستان کتاب – 16 ص – خشتی – 300 تومان، چاپ اول 1381 ش.
مراسم بزرگداشت نیمه شعبان موضوع این اثر است.
مینا ذاکر شهرک و بهاره بهداد – تهران: زیتون – 24 ص – خشتی – 1200 تومان – چاپ اول، 1382 ش.
دو مقوله ی انتظار و امید در قالب داستانی کودکانه بیان شده است.
حسن ارشاد – قم: مسجد مقدس جمکران – 316 ص – رقعی (شمیز) – 1000 تومان – چاپ اول، 1379 ش.
نویسنده با هدف ترویج فرهنگ مهدویت و نشر معارف امام عصر علیه السلام اقدام به گردآوری و ترجمه ی 139 داستان مرتبط با آن حضرت از جلدهای 51، 52 و 53 بحارالانوار نموده است.
سعید مقدس – تهران: برگ نفیس – 32 ص – رقعی – 200 ومان – چاپ اول، 1379 ش.
بازآفریده ی کیفیت فرمان امام عصر علیه السلام درباره ی احداث مسجد مقدس جمکران می باشد که با قلمی ادیبانه و تبلیغی نگارش یافته است.
محمد حکیمی – تهران: آفاق – 184 ص – رقعی – 950 تومان – چاپ 22، 1382 ش
نویسنده در کتاب حاضر با استناد به قرآن و احادیث بیت علیهم السلام و دیدگاه های اندیشمندان غربی می کوشد آینده ی درخشانی را با ظهور حضرت مهدی علیه السلام برای مخاطبان ترسیم نماید و آثار سازنده ی انتظار را گوشزد می کند. خواننده با مطالعه ی این اثر آموزشی، امیدهایی نو به آینده در خود می یابد. ترجمه ی انگلیسی این اثر تحت عنوان
IN THE SHORT AURORA توسط همین انتظارات به چاپ رسیده است.
ترجمه و تحقیق علی اکبر تلافی – تهران: نیکراد – 16 ص – جیبی – 70 تومان – چ چهارم، 1380 ش.
حکمت تجدید عهد با امام زمان علیه السلام مدارک دعای عهد صبحگاهی و ترجمه ی سلیس و روان آن در این اثر دیده می شود.
ترجمه و تحقیق علی اکبر تلافی – تهران: ریحان – 48 ص – جیبی – 170 تومان – چاپ اول، 1380 ش.
حکمت اندوه و ندبه در فراق امام زمان علیه السلام و مدارک دعای ندبه به همراه ترجمه ی سلیس و روان در این کتاب تبلیغی آمده است.
مقدمه و ترجمه سید حسن افتخارزاده سبزواری – تهران: نبأ – 64 ص – پالتویی – 250 تومان، چاپ دوم 1379 ش.
متن و ترجمه زیرنویس دعای شریف ندبه با پیش درآمدی دل انگیز.
شیخ محمد سند – قم: محبّین – 214 ص – وزیری (گالینگور) – 2000 تومان – چاپ ال، 1425 ق.
فرق بین سحر و معجزه، معنی نیابت، نیابت در کلمات دانشمندان، نیابت فقیهان، منابع شریعت، احوال نایبان چهارگانه، مدعیان بابّیت، فرقه های منحرف تاریخ بابیّت در ایران و خروج دجال و برخی نشانه های ظهور از جمله مباحث این کتاب است.
بهرام افشار آزاد – تهران: رایحه – 12 ص – خشتی – 350 تومان – چاپ پنجم، 1382 ش.
در این کتاب تبلیغی، خواننده اطلاعات خود را درباره ی حضرت مهدی در قالب سرگرمی به صورت نقطه چین و خانه های خالی جدول جای می دهد.
حمید هنرجو. تهران: مهام- 24 ص – 350 تومان – خشتی – چاپ اول 1380 ش.
مجموعه ی سروده های شاعر برای کودکان و نوجوانان درباره ی امام عصر است و کاربرد تبلیغی دارد.
سعید آل رسول – تهران: رائحه – 32 ص – وزیری – 300 تومان، چاپ اول 1381 ش.
بازآفریده ی حکایت توطئه وزیر بحرین با یک انار نسبت به شیعیان آن دیار و توسل و شرفیابی محمد بن عیسی به محضر امام زمان علیه السلام و رسوایی آن وزیر است.
دکتر احمد قندی – تهران: دیار – 40 ص – رقعی – 300 تومان – چاپ چهارم، 1383 ش.
این اثر تبلیغی دومین قسمت از مجموعه ی «چگونه با امام زمان علیه السلام ارتباط برقرار کنیم» است. نویسنده سفرنامه ی خود به شهرهای نجف، کربلا، کوفه و سامرا را با نثری ساده و روان نگاشته و به مخاطبان تذکر داده است که در حرم های مقدس برای سلامت و فرج امام عصر علیه السلام دعا کنند.
محمدحسین رحیمیان – قم: دلیل ما – 208 ص – رقعی – 950 تومان، چاپ اول 1381 ش.
تحقیقی کوتاه درباره ارتباط متقابل حضرت زهرا علیها السلام و فرزندش حضرت مهدی علیه السلام.
علی اکبر مهدی پور – قم: طاووس بهشت، 109 ص – رقعی، 305 تومان، چ سوم، 1378 ش.
در این اثر آموزشی طول عمر امام زمان علیه السلام از دیدگاه قرآن، ادیان، پیشوایان، زیست شناسان، محققان، مؤلفان، متخصصان و دیگر دست اندرکاران مراکز علمی و تحقیق بررسی شده است.
سیدرضا صدر به اهتمام سیدباقر خسرو شاهی – قم: دفتر تبلیغات اسلامی – 272 ص – وزیری – 1350 تومان – چاپ دوم، 1381 ش.
نوشتاری درباره ی عدالت در حکومت جهانی حضرت، ویژگی های ایشان، طول عمر، بشارات و اشارات، سفیران چهارگانه، معجزات تشرفات با نگاهی نوین و نثری جذاب پاسخگوی نسل اندیشمند و پرسشگر.
عبدالحسین طالعی – تهران: مکیال – 112 ص – وزیر – 550 تومان – چاپ اول، 1380 ش.
کتاب حاضر فهرستی کارآمد از موضوعات متنوع و تفصیلی فراوان ترجمه کتاب مکیال المکارم است که دانش پژوهان می توانند به مدد آن از مطالب کتاب بهره مند شوند.
سید محمدرضا حسینی مطلق – قم: نصایح – 232 ص – رقعی – 1100 تومان – چاپ هفتم، 1383 ش.
وظایف مؤمنان در زمان غیبت امام زمان علیه السلام را براساس مکیال المکارم و پیوند معنوی با ساحت قدس مهدوی (تکالیف الانام) و چند کتاب دیگر نوشته است که تعداد آن وظایف به نود و نه وظیفه می رسد.
حسین فتاحی سیدهاشم بحرانی – قم: بوستان کتاب – 64 ص – خشتی (مصور)، 580 تومان، چاپ اول، 1381 ش.
زندگینامه امام زمان علیه السلام از تولد تا غیبت صغری به طور مختصر می باشد.
سیدهاشم بحرانی، ترجمه ی سیدحسن افتخارزاده. تهران: نیک معارف، 192 ص. وزیری، 850 تومان، چ سوم، 1381 ش.
ترجمه ی «تبصرة الولی فیمن رای القائم المهدی» است که در آن پنجاه و پنج مورد از دیدارهای اشخاص مختلف با امام عصر علیه السلام گزارش شده است.
کامل سلیمان، ترجمه ی علی اکبر مهدی پور. تهران: آفاق، 1336 ص (2 جلد) وزیری (گالینگور)، 9000 تومان، چاپ چهارم، 1381 ش.
دایرة المعارفی بدیع و مستند در ارائه فرهنگ مهدویت و معرفی زندگانی رهایی بخش جهان با شرح گسترده ای بر رخدادهای آخرالزمان.
محمدیه کیانی – قم: بوستان کتاب – 16 ص – خشتی – 300 تومان – چاپ اول، 1381 ش.
تبلیغ نام امام زمان علیه السلام در قالب یک داستان است.
مسعود شریعت پناهی – تهران: آفاق – 96 ص – رقعی – 550 تومان – چاپ پنجم، 1382 ش.
آشنایی با حضرت مهدی علیه السلام از دیدگاه رهبری اجتماعی و نقش آفرینی آن امام همام در عرصه ی حیات جامعه با نثری مستحکم و مستند.
سیدمحمد باقر صدر – ترجمه ی مصطفی شفیعی – تهران: موعود – 120 ص – رقعی – 600 تومان – چاپ اول، 1379 ش.
ترجمه ای از کتاب «بحوث حول المهدی» است که با شیوه ی عقلانی و علمی به هشت پرسش درباره ی امام زمان علیه السلام و قیام جهانی ایشان پاسخ گفته است.
حسین فریدونی. تهران: افاق، 168 ص، رقعی، 900 تومان، چاپ اول، 1381 ش.
بررسی و تحلیل علمی زیست طولانی و پاسخ به سؤالات منکرین این امر و ارائه ی دیدگاه ادیان و مذاهب، در موضوع دیرزیستی.
ترجمه و تحقیق علی اکبر تلافی – تهران: ریحان – 24 ص – جیبی (شمیز) – 140 تومان – چاپ اول، 1380 ش.
لزوم وجود حجت در زمین و فائده ی ایشان در دوران غیبت و وظیفه ی ارادت ورزی ما نسبت به آن بزرگ و ترجمه ی زیارت آل یس و مدارک آن، محتویات کتاب حاضر است.
ترجمه ی حسین استاد ولی، تهران: منیر، 72 ص، رقعی، 495 تومان، چاپ چهارم، 1383 ش.
متنی بلند و حماسی و نثری ادیبانه در قالب زیارت سیدالشهدا علیه السلام که از ناحیه ی امام عصر علیه السلام شرف صدور یافته است.
ZIYARAT NAHIYA AL-MUQADDASA
وحید مجد – تهران: نبأ – 119 ص – رقعی – 1000 تومان – چاپ اول، 1382 ش.
فریبا کلهر – تهران: قم: بوستان کتاب – 16 ص – خشتی – 300 تومان، چاپ اول، 1381 ش.
ترسیمی از فرهنگ کهن انتظار در فضاهای صادقانه ی کودکان.
آذر صدیقی، نقاشی گلریز اسلامیان. تهران: سروش – 16 ص – خشتی – 160 تومان – چاپ اول، 1377 ش.
جشن نیمه ی شعبان و نذر برای آن، موضوع این اثر عاطفی و احساسی است.
دکتر نادر فضلی – تهران: منیر- 292 ص – رقعی – 2100 تومان – چاپ دوم، 1383 ش.
نویسنده در این اثر موضوع انتظار و ظهور را در داستان حضرت موسی علیه السلام دنبال کرده و از آیات و روایت های شیعی بهره های فراوان برده است.
محسن خمسه ای- عباس صابریان. تهران: مهام – 12 ص – 350 تومان – رحلی – چاپ اول، 1380 ش.
مجموعه ی سرگرمی و رنگ آمیزی با موضوع تبلیغ نام حضرت مهدی علیه السلام است.
سیدمجتبی بحرینی – تهران: منیر – 235 ص – رقعی – 750 تومان – چاپ اول، 1377 ش.
شرح و تفسیر فرازهایی از زیارت آل یس است که هر یک با سلام آغاز شده است.
سید محمد بنی هاشمی ، تهران: منیر، 344 ص، رقعی، 2600 تومان – چاپ دوم، 1383 ش.
مجموعه ای محققانه درباره ی وظایف منتظران است که با تکیه بر دیدگاه اهل بیت علیهم السلام بیان شده است.
سیدجمال الدین حجازی. تهران: موعود. 94 ص – رقعی – 300 تومان – چاپ اول، 1378 ش.
مجموعه ای تبلیغی از داستان های تشرف به محضر امام عصر علیه السلام است که برای مخاطبان نوجوان نوشته شده است.
سید مجتبی بحرینی – تهران: منیر – 140 ص – رقعی – 690 تومان چاپ دوم، 1381 ش.
شرحی گویاست بر دعای نیمه ی شعبان که به منزله زیارت حضرت صاحب الامر علیه السلام می باشد و جنبه ی آموزشی دارد.
محمدجواد مولوی نیا. قم: مؤسسه انتشاراتی امام عصر(عج)، 200 ص، رقعی(شمیز). 790 تومان، چاپ اول، 1381 ش.
در این کتاب 75 آیه از قرآن کریم که با مهدویت ارتباط دارد. با تکیه به بیان اهل البیت علیهم السلام مشخص شده است.
سیدمحی الدین علوی طالقانی – تهران: شرکت چاپ و نشر بین الملل – 360 ص، وزیری، 1500 تومان، چاپ اول، 1381 ش.
شرحی است بر دعای ندبه که با استناد به روایت های شیعی فراهم آمده و پیشتر تحت عنوان «کشف العقده فی شرح دعاء الندبه» توسط نشر صدوق به چاپ رسید ه بود.
جمعی از نویسندگان – قم: بوستان کتاب – 119 ص – نیم خشتی (مصوّر) – 950 تومان – چاپ اول، 1382 ش.
مجموعه ی معارف، نکته های شیرین، شعر، سرگرمی و حکایت درباره ی امام زمان علیه السلام است.
سید محمد هادی صدرالحفاظی. قم: مولود کعبه، 224 صف رقعی (شمیز)، 950 تومان چاپ اول، 1380 ش.
تلخیص و گزیده ای از کتاب پر ارج «معرفت امام عصر علیه السلام» نگاشته ی دکتر سید محمد بنی هاشمی است. در پایان هر فصل از این کتاب سؤالاتی مطرح شده است که پاسخ دادن به آنها در فهم عمیق تر مطالب مؤثر خواهد بود.
ر.ک به معرفت امام عصر علیه السلام
سیدمحمود علوی. تهران: ابصار – 48 ص -220 تومان – جیبی – چاپ اول 1380 ش.
آشنایی با امام زمان علیه السلام و باورهای شیعه درباره ی آن حضرت به طور مختصر بیان شده است و کاربرد تبلیغی دارد.
سعید مقدس – تهران: مکیال – 88 ص – 750 تومان – رقعی – (مصور رنگی ) – چاپ اول، 1382 ش.
گذری روحانی به اماکن منتسب به امام عصر علیه السلام و یادآوری خاطرات و حوادث تاریخی مرتبط با امام عصر علیه السلام به همراه درددلی از سر محبت با آن حضرت.
رضا (بهزاد) فیروزمنش. تهران: رایحه، 160 ص رقعی (شمیز)، 450 تومان، چاپ اول، 1376 ش.
مجموعه ای از اشعار شاعران یاری گوی درباره ی امام زمان علیه السلام است.
محمدباقر فقیه ایمانی – قم: عطر عترت، 192 ص، وزیر، 700 تومان، چاپ اول، 1381 ش.
نویسنده راه های یاری و نصرت امام زمان علیه السلام را به طور مفصل و مستند بیان کرده است.
امیر افشار موحد، عباس صابریان. تهران: مهام – 12 ص – 350 تومان – رحلی – چاپ اول، 1380 ش.
دانستنی هایی درباره ی امام زمان علیه السلام در قالب سرگرمی و رنگ آمیزی است.
صدرالدین هاشمی دانا – تهران: مکیال – 168 ص- رقعی – 750 تومان – چاپ سوم، 1382 ش.
تلاش این کتاب بر آن است که نگرشی بر ابعاد گوناگون اعتقاد به مهدویت در یک روند مرتبط داشته باشد تا طرحی کشلی و به هم پیوسته از این باور راستین به دست دهد.
سید مرتضی مجتهدی سیستانی ترجمه: محمد حسین رحیمیان – قم: دارالثقلین – 560 ص – وزیری (گالینگور) - 2000 تومان - چاپ چهارم، 1381 ش.
مجموعه مفصل نمازها و دعاها و توسلات و عریضه ها و استخاره ها و زیارت هایی است که درباره ی امام زمان علیه السلام صدور یافته است. منتخب این کتاب با ترجمه توسط نشر الماس به سال 1381 ش در قطع جیبی چاپ شده است. ترجمه ی اردوی این اثر تحت همین عنوان توسط عباس بک ایجنسی در شک لکنهو کشور هند به چاپ رسیده است.
رضا فیروز – تهران: داود – 23 ص – وزیری (شمیز) – 350 تومان – چاپ سوم، 1382 ش.
بازآفریده ی تشرف علی بن مهزیار اهوازی به محضر حضرت مهدی علیه السلام است.
زهره مسجد جامعی. تهران: سیمای فرهنگ، 12 ص خشتی، 300 تومان، چ اول، 1378 ش.
این اثر نگاهی به زندگینامه ی حضرت مهدی علیه السلام است که با کمک تصویرهای رنگی چسباندنی و رنگ گردن نقاشی ها توجه خوانندگن را بیشتر جلب می کند.
شیخ مرعی بن یوسف مقدسی حنبلی – قم: دارالکتاب الاسلامی، 412 ص ، وزیری (گالینگور)، چ اول، 1424 ق.
این کتاب در هفت باب با این موضوعات سامان داده شده است: 1- فی حقیقة ظهور المهدی علیه السلام 2- فی اسمه و صفته 3- فی علامات ظهوره 4- فی ذکر مبایعته بالخلافة 5- فیما یکون من الفتن قبل ظهوره و بعده 6- فی اجتماعه بعیسی 7- فی وفاته و قدر مدّته و محقق این کتاب در مقدمه ای فاضلانه به اشکالات اهل تسنن و تشیع در احادیث حضرت مهدی علیه السلام که در کتاب ها و اینترنت مطرح است پاسخ گفته است.
عبدالحسین فخاری؛ نقاشی: سیدرضا غازی راد – تهران: زیتون – 24 ص – خشتنی – 500 تومان – چاپ نهم، 1381 ش.
قصه ی نمادین مادربزرگ برای نوه ی خردسالش گلی کوچولو از انتظار جاری در تمامی فصل های سال.
ترجمه ی فرانسوی این اثر تحت عنوان «Les saisons dans son attente» و ترجمه ی انگلیسی آن تحت عنوان «The seasons are eagerly waiting» و ترجمه ی عربی آن تحت عنوان «الفصول فی انتظار» توسط همین انتشارات به چاپ رسیده است.
علی اکبر تلافی – تهران: نیک معارف – 64 ص – نیم جیبی – 120 تومان – چاپ چهاردهم، 1382 ش.
زندگانی مستند امام عصر علیه السلام، فضائل آن حضرت و برخی از حکمت های غیبت و وظایف ما نسبت به آن حضرت در این اثر کوچک آموزشی، تبلیغی آمده است.
محمود پور وهّاب – قم: بوستان کتاب – 40 ص – نیم خشتی (مصور) – 380 تومان، چاپ اول، 1381 ش.
مجموعه شعر درباره امام زمان علیه السلام که از زبان شاعران گوناگون جمع آوری شده است.
علی اصغر یونسیان (ملتجی) – قم: مسجد مقدس جمکران – 453 ص – رقعی – 1400 تومان، چاپ اول، 1380 ش.
مجموعه ای از سروده های شاعر درباره ی امام زمان علیه السلام است که پیشتر در سه کتاب شعر به نام های «زمزمه ی انتظار»، «نغمه ی انس» و «نجوای منتظران» به چاپ رسیده بود.
دکتر سید حسن افتخارزاده – تهران: نیک معارف – 198 ص – وزیری (شمیز) – 1000 تومان، چاپ پنجم، 1382 ش.
مجموعه ای آموزشی، از گفتارهای نویسنده درباره ی آینده ی جهان، معنای غیبت، کمالات امام عصر علیه السلام، طول عمر از نظر علوم طبیعی، فلسفه و قرآن و ... می باشد که برای خوانندگان و اهل تحقیق است و ترجمه ی انگلیسی این اثر تحت عنوان «Discussons on IMAM-E-ZAMAN » توسط انتشارات نبأ به چاپ رسیده است.
نادر بلوچ نژاد – تهران: مهام – 48 ص – 250 تومان – رقعی – چاپ اول 1380 ش.
بازنویسی تشرف سید احمد رشتی و ملامحمد تقی مجلسی به محضر نورانی امام زمان علیه السلام است.
حسن جلایر. تهران: آفاق، 144 ص، رقعی، 850 تومان، چ اول، 1382 ش.
مجموعه اشعاری است که درباره ی امام زمان علیه السلام سروده است.
Moment by Moment: Expecting the Advent of al – Qaim (PBUH)
وحید مجد – تهران: نبأ – 112 ص – رقعی – 600 تومان – چاپ اول، 1382 ش.
مریم ضمانتی پور. تهران: موعود. 96 ص – رقعی – 500 تومان – چاپ اول، 1379 ش.
مجموعه ی شش داستان از عنایت های امام عصر علیه السلام به عالمان و شیعیان است که در جهت تبیغ نام آن حضرت نگاشته شده است.
محمد تقی اختیاری. تهران: مدرسه – 32 ص – وزیری – 250 تومان، چاپ سوم، 1381 ش.
در این اثر ماجرای تشرف شیخ آل رحیم به محضر پر نور امام عصر علیه السلام با قلمی روان و دل انگیز نگارش یافته است.
قاسم کریمی- تهران: مهام – 12 ص – رحلی (مصور رنگی) – 350 تومان، چ اول، 1381 ش.
مجموعه سرگرمی درباره حضرت مهدی علیه السلام است.
محمدتقی اختیاری. تهران: مدرسه – 32 ص – وزیری – 280 تومان ، چاپ اول، 1382 ش.
برداشتی آزاد از یک واقعه ی حقیقی و حکایت یاری امام عصر علیه السلام به دختربچه ای گمشده در ازدحام قیامت گونه ی مراسم حج است.
محمدرضا باقی زاده اصفهانی ، قم: نورالاصفیاء 252 ص، رقعی (شمیز)، 1200 تومان، چاپ اول 1379 ش.
در این کتاب چهارده گفتار مرتبط با امام عصر علیه السلام از حضرات آیات حلبی خراسانی، نمازی شاهرودی و سید حسن میرجهانی قدس سرّهم آمده است.
محب الاسلام موسوی – تهران: منیر – 272 ص – وزیری – 2000 تومان – چاپ اول، 1382 ش.
مجموعه ی هفده سخنرانی درباره ی امام زمان علیه السلام است که از نوار کاست پیاده کرده اند.
پایگاه اطلاع رسانی سراسری اسلامی (پارسا) تهران: بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود علیه السلام – 664 ص – رحلی (گالینگور) – 10000 تومان – چاپ اول، 1382 ش.
فهرست و چکیده ی کتاب ها، مقاله ها و پایان نامه ها در موضوعات متنوع مهدوی به زبان های گوناگون است. این کتاب از دو بخش اصلی تشکیل شده است: در بخش اول که بخش عمده کتاب است کلیه ی آثاری که به طور مستقیم با مهدویت در ارتباط بوده به شکل موضوعی معرفی شده است. بخش دوم نیز شامل آثاری است که درباره ی موضوعات و معارف مهدوی و گرایش هایی که در پرتو این اندیشه ایجاد شده نگارش یافته است.
سید محمد هادی گرامی – تهران: شبر – 64 ص – رقعی – 550 تومان – چاپ اول، 1383 ش.
برداشتی آزاد از داستان تشرف شیخ حسن کاظمینی به خدمت حضرت ولی عصر علیه السلام.
سید نذیر حسنی – قم: کوثر – 338 ص – وزیر (گالینگور) – تومان – چاپ دوم، 2004 م..
این کتاب در دوازده فصل سامان یافته که به شرح زیر عرضه شده است: 1- دیدگاه یهود و مسیحیت و فلاسفه درباره ی مهدویت، 2- دیدگاه قرآن، 3- شخصیت امام زمان علیه السلام، 4- نقش حضرت عسکری علیه السلام در باب مهدویت، 5- عوامل غیبت، 6- نقش نایبان چهارگانه، 7- ردّ بابیّه، 8- تأثیر شعر در گسترش عقیده به مهدویت 9- نشانه های ظهور، 10- اوضاع سیاسی در منطقه ی ظهور، 11- قوانین حکومت اسلامی در عصر طلایی ظهور، 12- پاسخ به شبهات.
سید نذیر الحسنی – قم: کوثر – 338 ص – وزیری (گالینگور) – 2000 تومان – چاپ دوم، 2004 م.
دکتر سیدمحمد بنی هاشمی – تهران: نیک معارف – 336 ص – وزیری (شمیز) – 1350 تومان – چاپ دوم، 1379 ش.
نویسنده مطالب کتاب را در دو بخش اصلی سامان داده است: بخش اول: جایگاه ارزشی امامت در دیانت و شناخت امام زمان علیه السلام- بخش دوم: تنها راه حفظ دین در دوران غیبت کبری شناخت امام عصر علیه السلام و قبول ولایت ایشان است. این اثر جنبه ی آموزشی و تبلیغی دارد.
بابک و سیامک نیک طلب – تهران: زیتون – 120 ص – وزیری – 1000 تومان – چ اول، 1381 ش.
مجموعه اشعار برگزیده درباره امام زمان علیه السلام که توسط شاعران معاصر سروده شده و قابلیت مجلس آرایی و هم سخنی با محبوب را دارد.
اصغر صادقی – تهران: آفاق – 80 ص – رقعی – 480 تومان – چاپ چهارم، 1382 ش.
چشم انداز آینده در کتاب خدا و دیدگاه پیامبر صلی الله علیه وآله و آشنایی و نجوایی با آن سفر کرده.
سید محمد تقی موسوی اصفهانی، ترجمه ی سید مهدی حائری قزوینی – تهران: ایران نگین – 1230 ص – وزیری (گالینگور) – 5500 تومان – چاپ دوم، 1381 ش.
اثری بی نظیر درباره ی امام زمان علیه السلام است که در آن بیش از 1700 حدیث مورد تحقیق و استناد قرار گرفته و یکصد و ده دلیل بر لزوم دعا و نود فائده بر انجام دعا و هشتاد وظیفه برای شیعه نسبت به امام غائب ذکر شده است. فهرست اجمالی باب های هشتگانه کتاب عبارت است از: باب اول: لزوم شناسایی امام زمان علیه السلام. باب دوم: مهدی اسلام همان حضرت حجة بن الحسن است. باب سوم: برخی از حقوق آن حضرت بر شیعه، باب چهارم: دلائل ضرورت دعا بر امام عصر علیه السلام . باب پنجم: فوائد ناشی از دعا بر آن حضرت. باب ششم: اوقات و حالات و مکان های مناسب دعا. باب هفتم: آداب دعا و نمونه هایی از دعاهای توصیه شده. باب هشتم: تکالیف وظایف دیگر شیعه نسبت به امام زمان علیه السلام.
اصغر صادقی – تهران: آفاق – 88 ص – رقعی – 480 تومان – چاپ چهارم، 1381 ش.
آنچه درباره ی امام عصر علیه السلام از زبان مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله در خطبه ی غدیر صادر شده در این اثر آموزشی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.
رضا فیروز منش – تهران: رایحه، 48 ص، جیبی، 250 تومان، چ چهارم، 1382 ش.
گزیده ای کوتاه از آیات قرآن کریم که با تکیه بر روایات به حضرت مهدی علیه السلام و دوران ایشان تفسیر و تأویل شده است.
محودجواد خراسانی، قم: نورالاصفیاء 528 ص، وزیری (شمیز)2000 تومان، چاپ دوازدهم 1382 ش.
این کتاب به عنوان جامع ترین تحقیق درباره موضوعات گوناگون مرتبط با امام عصر علیه السلام از ولادت و امامت، نشانه های ظهور و وقایع آن دوران می باشد.
حسن طاهری پور همدانی . تهران: شبر، 80 ص. رقعی (شمیز)، 360 تومان، چاپ اول 1379 ش.
این کتاب ترجمه ی جزوه ی «عقیدة اهل السنة و الاثر فی المهدی المنتظر» نوشته شیخ عبدالمحسن العباد از دانشمندان اهل تسنن و استاد دانشگاه است. مؤلف مباحث ارزشمندی را در ده عنوان مطرح نموده است که از جله 26 نفر از صحابی پیامبر صلی الله علیه وآله و سلم را نام می برد که احادیث مهدویت را نقل کرده اند و عده ای از دانشمندان اهل تسنن را نیز معرفی می کند که مدعی متواتر بودن آن احادیث هستند. مقدمه ی مترجم در باب فطری بودن امامت و مهدویت خواندنی و سودمند است. این کتاب را می توان به اهل تسنن هدیه داد.
تحریریه ی مرکز فرهنگی انتشاراتی شبر – تهران: شبر – 31 ص – جیبی (شمیز) – 140 تومان – چاپ دوم، 1379 ش.
خلاصه ی ترجمه ی جزوه ی «عقیدة اهل السنة و الاثر فی المهدی المنتظر» اثر عبدالمحسن العباد است که تحت عنوان «مهدی منتظر نوشته ی حسن طاهرپور همدانی معرفی شد.»
دکتر نادر فضلی – تهران: منیر – 48 ص – رقعی – 395 تومان – چاپ سوم، 1383 ش.
نویسنده داستان های حضرت ابراهیم علیه السلام و جوانمردی هاشم جدّ پیامبر صلی الله علیه وآله و اصحاب کهف را با حضرت مهدی علیه السلام ارتباط می دهد و شباهت های آن حضرت را با افراد پیشگفته بیان می دارد. و در پی آن به نوشته هایش جنبه ی احساسی می دهد که کاربرد خوب تبلیغی دارد.
محمدحسن شاه آبادی. قم: مسجد مقدس جمکران، 134 ص، رقعی (شمیز)، 500 تومان، چاپ دوم، 1379 ش.
این کتاب نگاهی به رافت و مهربانی امام زمان علیه السلام است که براساس مجموعه ای از روایت های شیعی در سه فصل تنظیم شده است.
سید حسین حسینی – تهران: آفاق – 334 ص – وزیری (سلوفان)- 1850 تومان – چاپ سوم،
نویسنده در این اثر آموزشی، تبلیغی با استناد به آیات قرآن و روایات شیعی آثار و خواص مهرورزی به امام عصر علیه السلام را بیان می کند.
سعید مقدس – تهران: مکیال – 160 ص – رقعی – 850 تومان – چاپ اول،
دریافتی ادبی و شورانگیز از دعای شریف عهد است که با زبان ادبی و نثری شیوا بیان شده است.
تهران: رایحه – رقعی – 70000 تومان .
مجموعه ای از 25 کتاب همراه با تابلوهای معرفی کتاب جهت برپایی نمایشگاه به مناسبت نیمه ی شعبان همراه با جزوه راهنما و CD.
رضا بابایی – تهران: موعود. 80 ص – رقعی (شمیز) – 450 تومان – چاپ اول، 1377 ش.
مجموعه ای تبلیغی از قطعات ادبی و اشعار در فراق امام عصر علیه السلام است.
میرزا حسین نوری طبرسی . قم : مسجد مقدس جمکران، 872 ص ، وزیری ( گالینگور) 3000 تومان ، چاپ پنجم، 1381 ش .
این اثر گرانسنگ در دوازده باب نوشته شده است که عبارت است از : ولادت امام زمان علیه السلام ، اسامی و القاب آن حضرت ، شمایل و برخی از خصایص امام زمان ، اختلاف مسلمانان درباره ی آن حضرت ، اثبات وجود آن حضرت ، اثبات امامت آن حضرت براساس معجزات وی ، کسانی که در غیبت کبرا حضرتش را دیده اند ، تکذیب مدعی رؤیت ، دستگیری امام زمان علیه السلام از درماندگان ، تکالیف مردم در عصر غیبت ، اوقات مخصوص امام عصر علیه السلام ، احتمال مخصوص برای ملاقات با آن حضرت
سیدمحمدرضا دین پرور – تهران: بنیاد نهج البلاغه – 96 ص – رقعی – 450 تومان – چاپ دوم، 1381 ش.
مجموعه ی متن و ترجمه ی 44 حدیث از امیرالمؤمنین علیه السلام درباره ی امام زمان علیه السلام است که قطعات ادبی نیز به همراه دارد و برای آموزش و تبلیغ مفید می باشد.
سیدعلی اصغر سادات مدنی. تهران: منیر، 160 ص، رقعی، 640 تومان، چ پنجم، 1381 ش.
نویسنده در این اثر نشانه های حتمی ظهور را با استناد به روایت های شیعی مورد بررسی قرار داده و گفته است که نشانه های حتمی ظهور از پنج یا شش علامت بیشتر نیست که عبارت ند از: خروج سفیانی، صیحه ی آسمانی، کشتن نفس زکیّه، خسف بیداء، خروج یمانی و خروج حسنی.
محمد مهدی رکنی. مشهد: بنیاد پژوهش های اسلامی، 125 ص، رقعی (شمیز)، 330 تومان، چاپ چهارم، 1379ش.
بازنگری و تحلیل توقیعات و نامه های رسیده از امام عصر علیه السلام است. که کاربرد آموزشی دارد.
ترجمه ی دفتر تحقیقات و انتشارات بدر – تهران: مکیال – 16 ص – رقعی (شمیز) -140 تومان – چاپ چهارم، 1382 ش.
متن و ترجمه ی روان زیارت آل یاسین به همراه مقدمه ای کوتاه ولی پربار پیرامون دعا بر تعجیل فرج حضرت ولی عصر علیه السلام.
علی اصغر یونسیان (ملتجی) – تهران: آفاق – 536 ص – رقعی (گالینگور) – 2100 تومان – چاپ اول، 1376 ش.
این کتاب مجموعه ی تبلیغی دیگری از سرودهای ملتجی در باره ی امام عصر علیه السلام است.
سلمان غدیری – تهران: نیک معارف – 80 ص – 280 تومان – رقعی – چاپ اول 1377 ش.
مسئله ی زعامت و پیشوایی مسلمانان پس از حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم با استناد به منابع معتبر اهل تسنن و در قالب داستان انار یاقوت وزیر و عنایت امام زمان علیه السلام به شیعیان در این اثر تبلیغی بیان شده است. از این اثر برای تهیه ی فیلمنامه و متن تئاتر می توان استفاده کرد.
فیروزه ی فیروزمنش - تهران: رایحه – 8 ص – پالتویی (شمیز) 500 تومان – چاپ اول، 1380 ش.
داستانی تمثیلی از انتظار برای کودکان.
ماجده ی محمدی – تهران: ابصار – 64 ص – رقعی (مصوّر) – 500 تومان – چاپ اول، 1383 ش.
گفتگوی گل ها درباره ی برگزاری و اهمیت جشن میلاد امام عصر علیه السلام است.
علی اکبر تلافی – تهران: رایحه – 206 ص – وزیری – 900 تومان – چاپ اول ، 1380 ش
برگزیده ای از مقالات، اشعار، قطعات ادبی، متن کارت، معرفی کتب و سؤالات مسابقه و متن کتیبه و حدیث و ... درباره ی امام عصر علیه اسلام است که مناسب استفاده تبلیغی و آموزشی در جشن ها و رسانه ای گروهی و... می باشد.
سید حسین حسینی – تهران: آفاق – در سه جلد 400 ص – رقعی- 2000 تومان (دوره)- چاپ دوم، 1381 ش.
90 پاسخ روشن و رسا به پرسش های جوانان و علاقمندان پیرامون امام عصر علیه اسلام و حکومت جهانی آینده به همراه معرفی منابع مطالعاتی در پایان هر پاسخ.
رضا فیروز. تهران: رایحه – 8 ص – پالتویی – 50 تومان – چاپ اول ، 1380 ش.
گفتگویی عاطفی با حضرت ولی عصر علیه اسلام در قالب یک متن ادبی مناسب برای کودکان.
امام زمان مهدی (عجل الله فرجه) - قائم آل محمد - یا اباصالح المهدی - کنکور دانشگاه مهدی - مذهبی و معنوی - روانشناسی اسلامی - انتظار فرج و ظهور - فلسفه و عرفان لاهوتیان - سلام و صلوات - نماز قرآن سنت - عشق و محبت - فرهنگی اجتماعی - اخلاقی و سخنرانی - گل نرجس - حدیث حکایت روایت - کتاب علم فن آوری - شعر و شاعر - مقاله پیام نامه بیانیه - آموزشی تحقیقاتی - عدالت انسانیت مسلمانیت - مشاوره عمومی نظرات - زندگی و خانواده - شجاعت و شهامت - شهید و دفاع مقدس - ادب هنر طنز - نویسنده و داستان - مسئله پاسخ سوال جواب - اطلاعات و اخبار
پیامهای مهدوی به زن مسلمان
چکیده امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف آن گونه که از قرآن و روایات نبوی و اهل بیت علیهم السلام استفاده میشود دارای اهداف و آرمانهای بسیار بلندی است که قرار است در عصر ظهور آنها را در سطح جهان پیاده نماید،آرمان هایی که فقط با امدادهای غیبی و به توسط مردی الهی همچون او قابل پیاده شدن است. ولی این به آن معنا نیست که در عصر غیبت هیچ مرتبة از آن آرمانها قابل پیاده شدن نیست، ما میتوانیم در سطوح مختلف جامعه و در قشرهای مختلف جلوه هایی از آنها را با الگو گرفتن از حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف و یارانش پیاده کنیم تا زمینهساز ظهور او گردیم. یک قشر مهم از اقشار جامعه بانوان هستند که میتوانند با الگو گرفتن از آرمانهای بلند مهدوی، جامعه ای مهدوی در حد خود و در عصر غیبت پیاده کنند، و این با برداشت پیام هایی است که از فرهنگ مهدویت به دست میآید، موضوعی که ما در این مقاله در حدّ وسع و توانمان به آن میپردازیم. واژههای کلیدی: فرهنگ مهدوی، مهدویّت، پیامهای مهدوی، زمینهسازی ظهور. مقدمه گاهی این سؤال در ذهن انسان، تداعی میشود که آیا بحث از مهدویت و فرهنگ مهدوی، صرفاً جنبة تاریخی دارد؛ یا میتوان مباحث مهدویت را به روز کرده، و جنبة کاربردی به آن داد. باید اشاره کرد که میتوان، در عصر پیش از ظهور، پرتویی از جامعة مهدوی را با اجرای درصدی از اهداف ظهور ایجاد کرد؛ چرا که رسیدن به اهداف عالی ظهور، تنها در هنگام ظهور حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف ممکن است. این مطلب را با چند مقدمه میتوان اثبات نمود: 1. زمینه سازی برای ظهور از آنجا که غیبت حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از ناحیة ما بوده[1]؛ ما نیز در ظهور او مؤثر خواهیم بود، و این امر تنها با به کار بردن اهداف حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف – گرچه در سطح محدود ـ تحقق خواهد یافت. بنابراین در روایتی از پیامبر صل الله علیه و آله و سلم آمده است: « قومی از مشرق زمین، خروج میکنند که زمینهساز سلطنت و حکومت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف خواهند بود»[2] . این آماده سازی میتواند در زمینة فرهنگ و عقلانیت مردم باشد، که در صورت بالا رفتن سطح آن، زمینه برای ظهور حضرت، فراهم خواهد شد. از امام باقر علیه السلام نقل شده است که فرمود: « چون قائم ما، قیام کند؛ دستش را بر سر بندگان میگذارد و عقول آنها را متمرکز ساخته و اخلاق را به کمال میرساند»[3] . از این حدیث استفاده میشود که کار حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف، تکمیل نقص عقول و اخلاق مردم است تا از معارف الهی بهره مند شوند. در نتیجه این مردم هستند که با تلاش خود و بالا بردن سطح علم، اخلاق و فرهنگ جامعه میتوانند زمینهساز ظهور کلی حضرت شوند تا به واسطة آن به کمال عقلانی نهایی برسند. 2. الگوگیری از حکومت مهدوی امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف، رهبر و الگوی کامل برای شیعیان است و لذا مردو زن وظیفه دارند تا در حد امکان، از اهداف بلند آن حضرت بهره برده و خود را به او نزدیک نمایند. بنابراین ما میتوانیم با سرمشق قرار دادن اهداف عالی آن بزرگوار، جامعهای مهدوی ـ هرچند محدود ـ ایجاد نماییم. 3. منتظران مصلح، خود صالحاند. کسانی که در انتظار مصلح جهانی به سر میبرند، خود باید صالح باشند و این با پیاده کردن اهداف قیام حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف در جامعه ـ هر چند در سطح محدود ـ میسر میشود. وجود زنان در میان اصحاب حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف در رابطه با اصحاب حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریفکه راجع به زنان است، دو روایت وجود دارد که در یکی از آنها اشاره به وجود سیزده زن در بین اصحاب حضرت دارد و در دیگری پنجاه زن. ممکن است که جمع بین دو دسته، این گونه باشد که مجموع اصحاب حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از زنان، پنجاه نفر است که سیزده نفر آنها، کسانی هستند که رجعت کرده و از قبر، سر بر میآورند و در حکومت حضرت، سهیم خواهند بود. 1. مفضل بن عمر میگوید: از امام صادق علیه السلام شنیدم که میفرمود:« همراه قائم عجل الله تعالی فرجه الشریف سیزده زن وجود دارد. عرض کردم، از آنها در چه کاری بهره میگیرد؟ فرمود: آنان مجروحان را مداوا کرده و از آنها پرستاری میکنند؛ همانگونه که زنان همراه رسول خدا صل الله علیه و آله و سلم، چنین میکردند. عرض کردم: نام آنها را برای من بگو! حضرت فرمود: قنواء دختر رُشَید، ام ایمن، حبابه والبیه، سمیه مادر عمار بن یاسر، زبیده، ام خالد احمسیه، ام سعید حنفیه، وصبانه ما شطه و ام خالد جهنیه»[4]. 2. جابر بن یزید جعفی از امام باقر علیه السلام نقل کرده است که فرمود: « به خدا سوگند! سیصد و بیشتر از ده نفر میآیند که در میان آنها، پنجاه نفر زن وجود دارد. آنان در مکه بدون وقت مقرر، اجتماع میکنند؛ دسته هایی همانند ابرهای پاییز، بعضی پشت سر بعضی دیگر. و این همان آیهای است که خداوند فرمود: هر کجا باشید خداوند تمام شما را خواهد آورد؛ زیرا او بر هر چیزی قادر است.»[5] اگر چه این روایت را عیاشی، مرسلا نقل کرده است، ولی نعمانی و دیگران، آن را با چند طریق که برخی از آنها صحیح است نقل کرده اند[6]. پیامهای مهدوی از آنجا که امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف، امام، رهبر و ولی هر زن و مرد مسلمان شیعی است؛ لذا عصر ظهور حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف و رفتار آن حضرت عجل الله تعالی فرجه الشریف میتواند، الگودهی برای زنان نیز باشد و آنان نیز میتوانند با اجرای آن اهداف، جامعهای مهدوی را در این عصر ـ که عصر غیبت است ـ پیاده نمایند. اینک به برخی از این پیامها که از روایات استفاده میشود اشاره میکنیم: 1. شرکت در مسائل اجتماعی هر گاه جامعه به حدی رسید که زنان و مردان به تکامل عقلانی و اخلاقی رسیدند؛ زنان نیز میتوانند در مسائل سیاسی و اجتماعی جامعه با حفظ شئونات اسلامی شرکت کنند و همانند مردها سهمی را ایفا نمایند. این معنا با جمع بین دو دسته روایات، به دست میآید: الف: روایاتی که دلالت بر تکامل عقلانی و اخلاقی انسانها در عصر ظهور دارد[7]. ب: روایاتی که دلالت بر وجود زنان در بین 313 نفر اصحاب حضرت دارد[8]. 2. مشارکت در انسجام اسلامی یکی از اهداف حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف ایجاد وفاق و انسجام اسلامی است. لذا در دعای ندبه میخوانیم: « کجاست آن کسی که گفتار را بر تقوا جمع میکند[9] ». زنان جامعة اسلامی نیز با الگو گرفتن از امام خود در حدّ توان خود میتوانند در این هدف مهم در عصر غیبت سهیم باشند. 3. احیای سنتهای فراموش شده زنان نیز میتوانند، سنتهای فراموش شده را احیا کنند؛ همانگونه که دربارة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف میخوانیم: « ... او دستورات فراموش شدة قرآن و سنت را احیا میکند[10] ». 4. تعلیم قرآن زنان نیز میتوانند همانند حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف معلم قرآن باشند؛ همان که دربارة حضرت آمده است: « ... آن گونه که قرآن نازل شده، به مردم میآموزد ...[11]». 5. تربیت افراد یکی از کارهایی که امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف بعد از ظهور، انجام میدهد، تکمیل اخلاقیات مردم است. بنابراین در روایتی که از امام باقر علیه السلام نقل شده است میخوانیم: « خداوند متعال، به واسطة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف اخلاق مردم را کامل میکند[12] ». زنان نیز میتوانند فرزندان خود و نیز خود را، با تعلیمات اخلاقی تربیت کرده و آنان را به کمال برسانند. 6. تلاش در جهت رفع گرفتاریهای مردم یکی از اسامی حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف « غوث» است. در حدیثی میخوانیم: « مهدی در میان امت من، خروج میکند و خداوند او را به فریاد مردم میرساند[13] ». زنان نیز میتوانند با اقتدا به الگوی خود، حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف فریاد رس گرفتاران، در حد امکان باشند. 7. اصلاح جامعه زنان نیز میتوانند با الگوگیری از حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف در حد وسع خود، در اصلاح جامعه کوشا باشند؛ همان طور که درباره حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف آمده است: « خداوند متعال، به واسطة او هر آنچه قبل از او فساد بوده، اصلاح خواهد کرد[14]». 8. اهل عمل بودن زنان برای تربیت اولاد و افراد جامعه باید خود اهل عمل باشند، و تنها به خیر و تقوا اشاره نمایند؛ همان گونه که سیرة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف در دعوت به حق، این گونه است. لذا از امام صادق علیه السلام نقل شده است که فرمودند: « ... او به تقوا اشاره کرده و خود عمل به هدایت میکند...[15] ». 9. ایجاد عشق، در عبادت افراد زنان باید همانند حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف اولاد و افراد جامعه را عاشق عبادت کرده و کاری کنند که افراد تحت تربیت آنها عبادت را دوست دارند. از پیامبر صل الله علیه و آله و سلم نقل شده است که فرموند: « ... حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف دلهای بندگان را، عاشق عبادت میکند ...[16] ». 10. آزادی مردم از بندگی هوای نفس زنان باید سعی کنند تا افراد تحت تربیت خود را از بندگی هوای نفس برهانند؛ همان گونه که در مورد حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف میخوانیم: « ... خداوند به واسطة او، ذلت بردگی ( هوای نفس) را از گردنهای شما، بر میدارد[17] ». 11. گسترش عدل زنان نیز با الگوگیری از حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف میتوانند در گسترش عدل کوشا باشند؛ چنان که در روایات آمده است: « آگاه باشید! به خدا سوگند، به طور حتم، حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف عدالتش را داخل خانههای شما خواهد کرد؛ همان گونه که گرما و سرما داخل خانههای شما خواهد شد[18] ». 12. برپایی نماز زنان باید در حد توانایی خود، در برپایی نماز کوشا باشند؛ همان طور که از اهداف حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف، برپایی نماز است. از زیدبن علی، نقل شده است: « هنگامی که قائم آل محمد عجل الله تعالی فرجه الشریف، قیام کند، میفرماید:ای مردم! ما کسانی هستیم که خداوند در قرآن وعدة آنان را به شما داده است؛ آن جا که فرمود: کسانی که اگر ما در روی زمین به آنان امکانات دهیم نماز را به پا، میدارند...[19] ». 13. امر به معروف و نهی از منکر در روایتی دربارة اصحاب حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از زنان و مردان آمده است: « آنان، امر به معروف و نهی از منکر میکنند[20] ». بنابراین اگر زنان جامعة اسلامی میخواهند در راه حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف و اصحاب او باشند، باید این دو فریضه را احیا نمایند. 14. اهل تلاش بودن زنان باید از اصحاب حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف الگو گرفته و اهل کوشش و تلاش باشند؛ همان گونه که از رسول خدا صل الله علیه و آله و سلم نقل شده است که دربارة اصحاب حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف فرمود: « خداوند برای او از دورترین کشورها به تعداد اهل بدر ( 313 نفر) جمع میکند، که همگی اهل کوشش و تلاش در راه اطاعت خدا هستند[21] ». 15. سعی در گسترش علم زنان نیز میتوانند در گسترش علم در سطح جامعه در حد امکان، کوشا باشند، همان طور که از رسول خدا صل الله علیه و آله و سلم نقل شده که دربارة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف فرمود: « ... خداوند عزوجل، به واسطة او زمین را بعد از تاریکی، پر از نور کرده و پس از ظلم، پر از عدل نموده و پس از جهل، پر از علم خواهد کرد[22] ». 16. تواضع و فروتنی نسبت به دیگران بانوان باید نسبت به هم نوعان دینی خود، متواضع باشند. همان طور که دربارة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از امام صادق علیه السلام نقل شده که فرمودند: « در برابر مومنان، ذلیل و در مقابل کافران، عزیزند[23] ». 17. از تنهایی نهراسیدن هر گاه انسان، حق را یافت؛ گرچه پیروان آن کم است، نباید از تنهایی یا کمی افراد، به خود ترس راه دهد. دربارة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف میخوانیم: « حق با ماست، هر کس از ما کناره گیرد ما را به وحشت نمیاندازد[24] ». 18. همکاری با مصلحان امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف گرچه به تنهایی میتواند جهان را اداره کند، ولی اهداف عالی خود را با همکاری با مصلح بزرگ، حضرت مسیح، دنبال میکند. بنابراین در حدیثی از رسول خدا صل الله علیه و آله و سلم آمده است: « ... عیسی بن مریم، فرود میآید و پشت سر او نماز میگذارد...[25] ». و این عملکرد بسیار آموزندهای است که بانوان ما نیز میتوانند از آن درس گرفته و در این جهت به حضرت، اقتدا کنند. 19. صله رحم دربارة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از امام علی علیه السلام نقل شده که از همه بیشتر صله رحم میکند؛ آن جا که فرمود: « او از همه بیشتر صله رحم خواهد کرد[26] ». زن مسلمان نیز با الگوگیری از حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف باید این سنت مهدوی، بلکه سنت همة امامان و انبیا را احیا کند. 20. اهل شب زنده داری دربارة اصحاب حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از امام صادق علیه السلام نقل شده که اهل شب زنده داری هستند: « آنان مردانی هستند که شب را نمیخوابند، در نمازشان زمزمهای چون زنبور دارند، شبها در حال قیام بر روی پاهای خود میایستند ...[27] ». از آنجا که در میان اصحاب امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف زن نیز وجود دارد، این صفت شامل آنها نیز میشود و پیام آن به زن مسلمان آن است که اگر میخواهیم در عصر غیبت از یاوران مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف باشیم شبزنده داری را هرگز فراموش نکنیم. 21. امانت داری بانوان شیعه باید با الگوگیری از امام خود، امانت دار باشند؛ همان گونه که دربارة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف آمده است: « او نگه دار هر چیزی است که نزد او به امانت گذاشته شده است[28] ». زن مسلمان نیز باید با الگو قرار دادن امامان سعی خود را در شناخت خداوند به کار بسته و خداشناس حقیقی گردد. 22. خداشناس حقیقی اصحاب حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف که از آن جمله 50 زن هستند ـ همگی خداشناس و اهل توحیدند ـ دربارة آنها از امام علی علیه السلام نقل شده است: « ... و آنان کسانی هستند که خداشناس حقیقی بوده و اهل توحید میباشند[29] ». 23. استفاده از روزهای مهم بانوان با الگوگیری از حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف کارهای مهم را در روزهای مهم انجام دهند؛ همان طور که دربارة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف میخوانیم که امام باقر علیه السلام فرمود: « گویا قائم را در روز عاشورا، روز شنبه، مشاهده میکنم که بین رکن و مقام ایستاده و در مقابل او کسی ندا میدهد: برای خدا بیعت کنید. در آن هنگام است که خداوند زمین را پر از عدل میکند؛ همان گونه که پر از ظلم و جور شده باشد[30] ». 24. اخلاص در عمل بانوان شیعی و پیروان حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف باید اهل اخلاص در عمل باشند؛ همان گونه که در بارة اصحاب حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از امام جواد علیه السلام نقل شده که فرمودند: « ... چون برای حضرت، این تعداد از مخلصین فراهم شود؛ خداوند امر او را ظاهر خواهد نمود ...[31] ». 25. نترسیدن از ملامت افراد بانوان شیعی نباید از ملامت افراد ملامت گر، بهراسند. آنها باید در راه حقی که تشخیص دادهاند، ثابت قدم باشند؛ همان گونه که دربارة امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف آمده است که فرمود: « ... در راه خدا از ملامت هیچ ملامت کنندهای نمیهراسد[32] ». 26. توجیه قبل از اقدام عملی از امام باقر علیه السلام نقل شده که فرمود: «یقول القائم عجل الله تعالی فرجه الشریف لأصحابه: یا قوم! انّ اهل مکة لایریدوننی، و لکنّی مُرْسل الیهم لأحتجّ علیهم بما ینبغی لمثلی ان یحتجّ علیهم. فیدعو رجلاً من اصحابه فیقول له: امض الی اهل مکة فقل: یا اهل مکة! انا رسول فلان الیکم…»[33]؛ «قائم عجل الله تعالی فرجه الشریف به اصحاب خود میگوید: ای قوم! همانا اهل مکه مرا نمیخواهند، ولی من کسی را به سوی آنان میفرستم تا بر آنها آنگونه که سزاوار من است احتجاج نماید. لذا یکی از اصحابش را میخواهد و به او میگوید: به سوی اهل مکه برو و بگو: ای اهل مکه! من فرستادة فلان (حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف) به سوی شمایم…». وظیفة زنان جامعة اسلامی نیز آن است که هنگام تربیت فرزندان خود یا دیگران، ابتدا آنها را توجیه کنند و در صورتی که توجیه آنان جواب نداد با ملاحظة مراحل دست به اقدام عملی بزنند. 27. مقابله با انحرافات از امام علی علیه السلام نقل شده که دربارة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف فرمود: « در آخر زمان او خروج میکند و انحرافاتی که در حق پدید آمده اصلاح خواهد کرد…»[34]. زنان نیز در جامعة اسلامی باید به مولای خود اقتدا کرده و در حدّ توان خود در راستای این هدف گرچه در سطحی محدود کوشا باشند تا زمینهساز ظهور گردند. 28. هتک حرمت افراد ممنوع از امام علی علیه السلام نقل شده که از جمله اموری که حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف بر آن با اصحاب خود که از آن جمله بانوان هستند پیمان میبندد هتک حرمت نکردن افراد است، آن جا که میفرماید: «آنان بر اصولی با حضرت بیعت میکنند که از آن جمله این است که هتک حرمت فرد آبرومندی را نکنند و کسی را سبّ و دشنام ندهند و به منزلی هجوم نیاورند و کسی را به جز به حقّ نزنند…».[35] بانوان نیز باید مواظب رفتار و گفتار خود بوده و هتک حرمت شخص آبرومندی را ننمایند و بی جهت به کسی ناسزا نگویند و… . 29. نخوردن مال یتیم از امام علی علیه السلام نقل شده که حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از جمله پیمان هایی را که با کارگزارانش از جمله بانوان برای بیعت میبندد نخوردن مال یتیم است، آن جا که میفرماید: «… من با شما هستم در صورتی که مال یتیم را ]بیجهت[ نخورید…».[36] این وظیفه نیز میتواند برای یاوران حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف و پیروان او آموزندگی داشته و با پیروی از آن از اصحاب آن حضرت عجل الله تعالی فرجه الشریف در عصر غیبت باشند. 30. گواهی با علم از امام علی علیه السلام نقل شده که حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از جمله پیمانهایی را که با کارگزارانش از جمله بانوان برای بیعت میبندد گواهی ندادن بدون علم است، آن جا که میفرماید: «من با شما هستم در صورتی که … بر چیزهایی که به آن علم ندارید گواهی ندهید…».[37] همه از آن جمله بانوان اسلامی وظیفه دارند تا چیزی را که ندانسته و از آن اطلاعی ندارند گواهی ندهند. 31. دشنام دادن ممنوع از امام علی علیه السلام نقل شده که حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از جمله پیمانهایی را که با کارگزارانش از جمله بانوان برای بیعت میبندد دشمنان ندادن به مردم است، آن جا که میفرماید: «من با شما هستم در صورتی که … کسی را دشنام ندهید…».[38] بانوان مهدوی باید با الگو گرفتن از حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف مواظب زبان خود بوده و بی جهت کسی را دشنام نداده و ناسزا نگویند. 32. اطعام به مساکین از پیامبر صل الله علیه و آله و سلم نقل شده که دربارة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف فرمود: «گویا مهدی با دستان خود به مساکین کره میدهد».[39] و نیز نقل شده که فرمود: «نشانة مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف، آن است که او بر کارگزاران خود سخت گرفته و با مال خود جود خواهد کرد و به مساکین رحم خواهد نمود».[40] بانوان اسلامی نیز میتوانند با الگو گرفتن از سیرة مهدوی در حدّ توان خود به مساکین اطعام داده و حتی به مستمندان با دستان خود غذا دهند تا به جامعة خود رنگ و بوی مهدوی دهند. 33. آبادی معنوی جامعه از پیامبر صل الله علیه و آله و سلم نقل شده که دربارة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف فرمود: «… به قائم از شما زمین خود را به تسبیح و تحلیل و تقدیس و تکبیر و تمجیدم آباد خواهم کرد…».[41] از دامن زن است که مرد به معراج میرود. زنان جامعه میتوانند با تربیت معنوی فرزندان و اعضای خانوادة خود در تشکیل جامعهای معنوی در حدّ و محدودیت خود سهیم باشند، گرچه حدّ کامل آن اختصاص به عصر ظهور دارد. 34. شرکت نهضت سوادآموزی از پیامبر صل الله علیه و آله و سلم نقل شده که دربارة عصر غیبت فرمود: «زود است که فتنه هایی پیدا شود به حدّی که انسان صبح هنگام مؤمن است ولی عصر هنگام کافر میشود مگر کسی که خداوند او را با علم زنده کرده است».[42] زنان جامعه نیز میتوانند در راستای زنده کردن جامعه از راه سوادآموزی و فراگیری دانش و معرفت، سهم بسزایی داشته باشند. 35. خلف وعده ممنوع از پیامبر اکرم صل الله علیه و آله و سلم نقل شده که دربارة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف فرمود: «… اگر از دنیا تنها یک روز باقی مانده باشد خداوند آن روز را طولانی میکند تا مردی از اهل بیتم مالک زمین گشته و کارهای مهم به دست او انجام گردد. او اسلام را ظاهر کرده و خلف وعده نمیکند…».[43] بانوان جامعة اسلامی باید با الگو گرفتن از حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف و آرمانهای بلند او و در راستای زمینه سازی ظهور اهل وفای به عهد باشند تا از یاران حضرت در عصر ظهور باشند. 36. رفع اختلاف از بین شیعیان از امام حسین علیه السلام نقل شده که فرمود: «آن امری که انتظارش را میکشید تحقق نمییابد تا این که شما از یکدیگر بیزاری جسته و در صورت یکدیگر آب دهان بیندازید و بر ضد همدیگر گواهی داده و یکدیگر را لعن کنید». به حضرت عرض کردم: آیا در آن زمان خیری نیست؟ امام حسین علیه السلام فرمود: «تمام خیر در آن زمان است؛ چرا که قائم ما قیام کرده و تمام این امور را دفع خواهد کرد».[44] نتیجه انسانها در سطوح مختلف جامعه میتوانند با الگو گرفتن از سیرة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف و کارگزاران او و عمل کردن به آرمان های بلند مهدوی جامعه ای با رنگ و بوی عصر ظهور در حدّ و توان خود ایجاد نماییم و از آن جا که زنان و بانوان یکی از ارکان مهم و اساسی جامعهاند، لذا میتوانند در تحقق این جامعة مهدوی در عصر غیبت سهم بسزایی داشته باشند. -------------------------------------------------------------------------------- [1]. خواجه نصیر الدین طوسی رحمه الله علیه میفرماید: « وجوده لطف و تصرفه لطف آخر و عدمه منا» ؛ وجود او لطف و تصرف او لطفی دیگر و نبود تصرف از ناحیة ماست. (کشف المراد، ص490- 491) [2]. « یخرج قوم من المشرق یوطئون للمهدی سلطانه» سنن ابن ماجه، ج2، ح 4088 و… [3]. « اذا قام قائمنا وضع یده علی رؤوس العباد فجمع به عقولهم و اکمل به اخلاقهم» بحار الانوار، ج52، ص336، ح71. [4]. «سمعت ابا عبد الله (ع) یقول: یکون مع القائم ثلاث عشر إمرأة. قلت: و ما یصنع بهن؟ قال: یداوین الجرحی و یقمن علی المرضی، کما کنّ مع رسول الله (ص). قلت: فسمهن لی! قال: القنواء بنت رشید، و ام ایمن، و حبابة الوالبیة، و سمیة ام عمار بن یاسر، و زبیدة، و ام خالد الأحمسیة، و ام سعید الحنفیة، و صبانة الماشطة و ام خالد الجهنیة» دلائل الامامة، ص259 و اثبات الهداة، ج3، ص575. [5]. «یا جابر!… و یجئ والله ثلاثمائةو بضعة عشر رجلا فیهم خمسون امراة، یجتمعون بمکة علی غیر میعاد، قَزَعا کقزع الخریف یتبع بعضهم بعضا، و هی الآیة التی قال الله: این ما تکونوا یأت بکم الله جمیعا ان الله علی کل شیئ قدیر» تفسیر عیاشی، ج1، ص65. [6]. الاختصاص، ص255؛ الارشاد، ص359؛ غیبت طوسی، ص269؛ اعلام الوری، ص427؛ الخرائج، ج3، ص1156؛ عقد الدرر، ص49؛ اثبات الهداة، ج3، ص548 و بحار الانوار، ج51، ص56 و ج52، ص212. [7]. بحار الانوار، ج52، ص 336، ح71. [8]. تفسیر عیاشی، ج1، ص65. [9]. «این جامع الکلمة علی التقوی» مفاتیح الجنان، دعای ندبه. [10]. «… و یحیی میت الکتاب و السنة» نهج البلاغه، خطبه 138. [11]. «… یعلمون الناس القرآن کما انزل… » بحار الانوار، ج52، ص 362، ح139. [12]. «… و اکمل به اخلاقهم » بحار الانوار، ج52، ص336، ح71. [13]. «یخرج المهدی (عج) فی امتی، یبعثه الله غیاثا للناس» کشف الغمه، ج2، ص470. [14]. «یصلح الله تعالی به کل ما افسد قبله» البرهان، متقی هندی، ص132. [15]. «… یشیر بالتقی و یعمل بالهدی… » بحار الانوار، ج52، ص269، ح158. [16]. «… یملأ قلوب العباد عبادة… » بحار الانوار، ج51، ص74، ح24. [17]. «… به یخرج ذل الرق من اعناقکم» بحار الانوار، ج51، ص75، ح29. [18]. «أما والله! لیدخلن عدله جوف بیوتهم کما یدخل الحر و البرد» بحار الانوار، ج52، ص362، ح131. [19]. «اذا قام القائم من آل محمد یقول: ایها الناس! نحن الذین وعدکم الله فی کتابه : الذین ان مکناهم فی الارض اقاموا الصلاة…» بحار الانوار، ج52، ص373، ح166. [20]. «و یأمرون بالمعروف و ینهون عن المنکر» منتخب الأثر، ص581، ح4 [21]. «یجمع الله له من اقاصی البلاد علی عدة اهل بدر، کدّادون، مجدون فی طاعته» بحار الانوار، ج52، ص310 [22]. «… یملأ الله عزوجل به الارض نورا بعد ظلمتها و عدلا بعد جورها و علما بعد جهلها» اکمال الدین، ص260. [23]. «اذلة علی المومنین، اعزة علی الکافرین» نعمانی، غیبت، ص316، باب 21، ح12. [24]. «الحق معنا، فلن یوحشنا من قعد عنا» بحار الانوار، ج53، ص178، ح9. [25]. «… فینزل عیسی بن مریم فیصلی خلفه… » فرائد السمطین، ج2، ص312. [26]. «… و اوصلکم رحما» نعمانی، غیبت، ص212، باب 13، ح1. [27]. «… رجال لا ینامون اللیل، لهم دوی فی صلاتهم کدوی النحل یبیتون قیاما علی اطرافهم… » بحار الانوار، ج52، ص308. [28]. « الحافظ لما استودع» بحار الانوار، ج52، ص 269، 158. [29]. «… و هم الذین و حدوا الله حق توحیده…» بشارة الاسلام، ص259. [30]. «کانی بالقائم یوم عاشوراء یوم السبت قائما بین الرکن و المقام ینادی البیعة لله، فیملأها عدلا کما ملئت ظلما و جورا» طوسی، غیبت، ص453، ح459. [31]. «… فاذا اجتمعت له هذه العدة من اهل الاخلاص اظهر الله امره…» کمال الدین، ج2، ص377. [32]. «… ولایأخذه فی الله لومة لائم» بحار الانوار، ج52، ص354، ح114. [33]. بحارالانوار، ج52، ص307، باب26، ح81. [34]. «یخرج فی آخرالزمان، یقیم اعوجاج الحق…» بحارالانوار، ج42، ص215، ح16. [35]. «یبایعون علی الاّ… یهتکوا حریماً محرماً و لایسبّوا مسلماً و لایهجموا منزلاً و لایضربوا احداً الاّ بالحق…» منتخب الأثر، ص183، باب3، ح5. [36]. «… انا معکم علی ان … لاتأکلوا مال الیتیم…» منتخب الأثر، ص154. [37]. «… انا معکم علی ان … لاتشهدوا بغیر ماتعلمون…» منتخب الأثر، ص154. [38]. «… انا معکم علی ان … لاتشتمون…» منتخب الأثر، ص154. [39]. «المهدیّ کانّما یُلْعِق المساکین الزُّبْد» منتخب الأثر، ص36، عقد الدرر، ص36. [40]. «علامة المهدی: ان یکون شدیداً علی العمّال، جواداً بالمال، رحیماً بالمساکین» مصنف ابن ابی شیبة، ج15، ص199، ح19498. [41]. «… و بالقائم منکم أعمر أرض بتسبیحی و تهلیلی و تقدیسی و تکبیری و تمجیدی…» بحارالانوار، ج18، ص341، ح49، امالی صدوق، ص504، مجلس92، ح4. [42]. ستکون فِتَن؛ صبح الرجل فیها مؤمناً و یمسی کافراً، الاّ من احیاه الله بالعلم» المعجم الکبیر، طبرانی، ج8، ص278، ح7910. [43]. «… لو لم یبق من الدنیا الا یوم واحد لطول الله ذلک الیوم حتی یملک رجل من اهل بیتی تجری الملاحم علی یدیه، و یظهر الاسلام، لایخلف وعده…» بحارالانوار، ج51، ص83، ح28، عقدالدرر، ص62. [44]. «لایکون الأمر الذی تنتظرونه حتی یبرأ بعضکم من بعض و یتفل بعضکم فی وجوه بعض، و یشهد بعضکم علی بعض بالکفر و یلعن بعضکم بعضاً.فقلت له: ما فی ذلک الزمان من خیر؟ فقال الحسین علیه السلام: الخیر کلّه فی ذلک الزمان، یقوم قائمنا و یدفع ذلک کله» غیبت، نعمانی، ص206.
امام زمان مهدی (عجل الله فرجه) - قائم آل محمد - یا اباصالح المهدی - کنکور دانشگاه مهدی - مذهبی و معنوی - روانشناسی اسلامی - انتظار فرج و ظهور - فلسفه و عرفان لاهوتیان - سلام و صلوات - نماز قرآن سنت - فرهنگی اجتماعی - عشق و محبت - حدیث حکایت روایت - اخلاقی و سخنرانی - کتاب علم فن آوری - آموزشی تحقیقاتی - عدالت انسانیت مسلمانیت - مشاوره عمومی نظرات - زندگی و خانواده - مسئله پاسخ سوال جواب