همراز مهدي
موضوعات
امام زمان مهدی (عجل الله فرجه) (32) قائم آل محمد (29) گالری عکس تصویر فیلم (29) روانشناسی اسلامی (26) کنکور دانشگاه مهدی (25) مذهبی و معنوی (25) عشق و محبت (22) فرهنگی اجتماعی (22) نماز قرآن سنت (22) فلسفه و عرفان لاهوتیان (21) انتظار فرج و ظهور (21) یا اباصالح المهدی (21) سلام و صلوات (19) اخلاقی و سخنرانی (17) حدیث حکایت روایت (16) گل نرجس (16) دجال ملعون (15) آموزشی تحقیقاتی (13) کتاب علم فن آوری (13) مقاله پیام نامه بیانیه (13) عدالت انسانیت مسلمانیت (12) زندگی و خانواده (12) صبر و خویشتن دارى (12) شعر و شاعر (12) مشاوره عمومی نظرات (11) دانلود نرم افزار (8) شجاعت و شهامت (8) غدیر خم (8) سفیانی ملعون (6) مسئله پاسخ سوال جواب (6) دعا مناجات دلنوشته (6) اطلاعات و اخبار (5) نویسنده و داستان (5) ادب هنر طنز (5) سیدحسنی خراسانی یمانی (4) سید عبدالعظیم حسنی (4) شهید و دفاع مقدس (3) فروشگاه اینترنتی (2) جبهه جنگ ایثار شهادت (2) مذهبي و معنوي (2) الاسلام القرآن الکریم الشیعه اهل البیت علیهم السلام (2) آموزشي تحقيقاتي (2) مقاله پيام نامه بيانيه (2) حديث حكايت روايت (2) فلسفه و عرفان لاهوتيان (2) فرهنگي اجتماعي (2) يا اباصالح المهدي (1) روانشناسي اسلامي (1) نويسنده و داستان (1) عدالت انسانيت مسلمانيت (1) كتاب علم فن آوري (1) آدينه و متفرقه (1) Mahdism Doctrine Islamic (1) مرجع تقلید فتوی مجتهد (1) كنكور دانشگاه مهدي (1) امام زمان مهدي (عجل الله فرجه) (1) ورزشی و سیاحتی (1) پزشکی بهداشتی سلامت (1) گل گیاه طبیعت محیط زیست (0) سیاست پول اقتصاد (0) اینترنت رایانه کامپیوتر موبایل (0) سینما تئاتر نمایش (0) آدینه و متفرقه (0) بدون موضوع (46)
صفحه ها
همراز توجه : بیننده عزیز سلام علیکم برای اینکه از این وبلاگ دیدن میکنید سپاسگذارم لطفا برای تعجیل در فرج آقا امام زمان (عجل الله)<1>ءالی<100>صلوات بفرستید که برای برآورده شدن حاجت هم خوب است. آثار نماز آثار نماز نخواندن ويژگي هاي حضرت مهدي (عجل الله) 5 ويژگي هاي حضرت مهدي (عجل الله) 4 ويژگي هاي حضرت مهدي عليه السلام 3 ويژگي هاي حضرت مهدي عليه السلام 2 ويژگي هاي حضرت مهدي عليه السلام 1 مدح و منقبت سوّمين اختر فروزنده امامت و ولايت پنجره امام زمان علیه السلام چهل داستان و چهل حديث از امام حسين (ع) درخشش پنجمين نور ايزدى رمضان، منتخب از مفاتيح الجنان آيين رمضان مناسبتها، احکام، ادعيه و آداب ابوالأسود دوئلي شاعر ايمان و ولايت صداي سخن عشق، حماسه ديني در ادب پیک در وضو شریک نگیرید! قدمگاه کتاب ديگر قرآن! تكلیف عاشق ساعت به وقت شرعی دوازده! علم امام به رفتار ما روزه خواری اکیدا ممنوع! مهر من نثار تو آمنه بنت شريد رسم عاشق کشی اسلام چگونه گسترش يافت؟ فرهنگ ايراني چهار پناهگاه قرآنی تشيع و انديشه‌ شيعي2 تشيع و انديشه‌ شيعي سرز مین مقدس و خاندان آل اشعر
فيدها
فهرست واره كتب مهدویت

فهرستواره کتب مهدویت

1- آثار اعتقاد به امام زمان علیه السلام

هادی قندهاری – تهران: منیر – 88 ص – رقعی – 550 تومان – چاپ پنجم، 1382 ش.

اعتقاد به مهدویت و ولایت اهل بیت علیهم السلام که از پایه های اصل دین و شرط ایمان است آثاری را در پی دارد. در این نوشتار با تکیه بر مدارک دینی به تبیین این آثار پرداخته شده است.

2- آشنای غریب ( گزیده ای از آفتاب در غربت)

سید محمد هادی صدرالحفّاظی – قم: مولود کعبه – 320 ص – رقعی – 1200 تومان – چاپ اول، 1382 ش.

بنگرید به: آفتاب در غربت.

3- آشنایی با امام زمان علیه السلام

سید محسین امین، ترجمه ی گروه مترجمان. تهران: طور، 356 ص، وزیری (شمیز) 1450 تومان، چاپ سوم، 1380 ش.

ترجمه ی بخش مربوط به حضرت مهدی علیه اسلام از کتاب گرانقدر «اعیان الشیعه» است که دایرة المعارف گونه دارای مداخل فراوان و مباحث مستند می باشد.

4- آشنایی با حضرت مهدی علیه السلام

سید علیرضا حق دوست. – تهران: گلستان کوثر – چاپ سوم، 81، نیم جیبی، 80 تومان

گزیده ای است از آیات قرآن و روایات امامان معصوم علیهم السلام درباره ی پیشوای دوازدهم با مطالبی متنوع و کوتاه بهره گرفته از کتاب بحارالانوار علامه مجلسی.

5- آشنایی با حضرت مهدی علیه السلام – در انتظار ظهور

تحریریه نشر گلستان کوثر – تهران: گلستان کوثر – چاپ اول، 81، نیم جیبی، 80 تومان

این نوشتار در بردارنده ی فراق نامه ای کوتاه در آغاز است و سپس احادیثی چند در موضوعات: جایگاه انتظار، تعیین وقت ظهور، مقام منتظران و ...

6- آغاز راه

دکتر احمدی قندی – تهران: دیار – 16 ص – رقعی (شمیز) – 140 تومان – چاپ دوم، 180 ش.

جلد نخست مجموعه ی «چگونه با امام زمان علیه السلام ارتباط برقرار کنیم» است، برای مخاطبان خردسال. حکایت شیرین جشن های میلاد امام زمان علیه السلام دوران کودکی راوی.

7- آفاق انتظار

جمعی از شاگردان – تهران: آفاق – 121 ص – رقعی (سلوفان) – 600 تومان – چاپ دوم، 1379 ش.

یادکرد برخی از وظایف شیعیان در دوران غیبت امام عصر علیه السلام و آثار توجه و توسل به آن پیشوای مهربان در قالب چند خطابه ی عمومی.

8- آفتاب خانه ی ما

مجید ملامحمدی – تهران: بوستان کتاب – 63 ص – رقعی (مصور) – 550 تومان – چاپ اول، 1383 ش.

داستان هایی از زندگی امام زمان علیه السلام

9- آفتاب انتظار

بابک و سیامک نیک طلب – تهران: زیتون – وزیری – 1000 تومان – چاپ سوم، 1381 ش.

گزینشی زیبا از سروده های شاعران قدیم و معاصر درباره ی امام زمان علیه السلام در قالب های نو و کهن.

10- آفتاب در غربت

دکتر سید محمدبنی هاشمی.- تهران: میقات- 462 ص – وزیری – 2800 تومان- چاپ دوم ، 1382 ش.

کتاب حاضر اثری ارزشمند است که در 4 بخش سامان یافته است: بخش اول، شکر نعمت های الهی، بخش دوم، شکر نعمت امام عصر علیه السلام . بخش سوم، غربت امام عصر علیه السلام . بخش چهارم، یاری غیب. این کتاب در آموزش و تبلیغ کاربرد اساسی دارد و در بسیاری از خوانندگان تأثیر عمیق داشته است.

11- آفتاب در نگاه خورشید

مرتضی طاهری – کرج: عهد – 142 ص – رقعی – 400 تومان – چاپ اول، 1381 ش.

اثری است بهره گرفته از سخنان جلوه های حضرت امام رضا علیه السلام درباره ی حضرت مهدی علیه السلام با قلمی شیوا و نثری ادیبانه، دلنشین و خواندنی.

12- آن سفر کرده

مجید مسعودی – تهران: حمزه – 127 ص – رقعی (شمیز) – 600 تومان – چاپ دوم، 1381 ش.

شرح حال احمدبن اسحاق و چگونگی تشرف او به محضر حضرت ولی عصر علیه السلام به همراه تصاویری از بارگاه قدیمی و جدید وی می باشد.

13- آن سوی شب

سعید آل رسول – تهران: نیک معارف – 80 ص – رقعی – 550 تومان – چ هفتم، 1380 ش.

این اثر نگاهی گذرا به زندگانی حضرت مهدی علیه السلام دارد و برخی از وظایف منتظران آن حضرت را بیان می کند و با برگزیده ای از سخنان ایشان به انجام می رسد.

14- آینده ی جهان

دکتر جلال برنجیان – تهران: طور – 100 ص – وزیری – 650 تومان – چاپ سوم، 1382 ش.

اشارتی به بشارات باقی مانده از پیامبران پیشین و ترسیم آرمان مهدویت در آیین اسلام.

15- آیین انتظار

علی اکبر تلافی – تهران: نبأ – 40 ص – پالتویی – 250 تومان – چاپ پنجم، 1380 ش

نویسنده در این کتاب با استناد به روایت های شیعی معنی انتظار و برخی از وظایف مهم منتظران را تذکر داده و از مدخل های تبلیغی مناسب استفاده کرده است.

ترجمه ی انگلیسی این کتاب تحت عنوان MAVVER OF AWAITING توسط همین انتشارات به چاپ رسیده است.

16- آیتی از آسمان در ظهور امام زمان علیه السلام

نادر فضلی – تهران: نیک معارف – 48 ص – رقعی – 295 تومان. چاپ اول، 1381 ش.

این اثر در پی اثبات نزول آیت آسمانی به هنگام ظهور است که براساس آیات و روایات همه ی مردم آن را می شنوند و گردن های فرازمند با شنیدن آن سر فرود می آورند.

17- ارتباط با امام زمان علیه السلام

علی اکبر تلافی داریانی – تهران: رایحه – 72 ص – جیبی – 400 تومان. چاپ اول 1382 ش.

در این مجموعه شیوه های ارتباط معنوی با امام زمان علیه السلام از قبیل نماز، دعاهای مخصوص و ... ارائه شده است.

18- اتفاق در مهدی موعود علیه السلام

سیدعلی اکبر قرشی – قم: دفتر انتشارات اسلامی – 104 ص – رقعی – 320 تومان. چاپ پنجم 1380 ش.

این کتاب در سه مطلب خلاصه می شود. در مطلب اول اثبات می شود که منظور حضرت رسول صلی الله علیه و آله از حدیث متواتر «یکون بعدی اثنا عشر خلیفه» دوازده امام شیعه است و در مطلب دوم اثبات می شود که حضرت مهدی علیه السلام فرزند حضرت امام حسن عسکری علیه السلام است و شخص مجهول و نامعلومی نیست و در مطلب سوم اقوال حدود چهل نفر از بزرگان اهل سنت نقل می شود که همه آنان ولادت امام زمان علیه السلام را نوشته و آن را به طور قطع و یقین بیان داشته اند. همه مطالب از کتب اهل تسنن نقل شده است.

19- امام زمان علیه السلام بهار دلها

سید جمال الدین حجازی – قم: مولود کعبه – 24 ص – وزیری – 150 تومان – چ چهارم، 1381.

نویسنده در این اثر بر آن است که خواننده را با آستان ملکوتی امام عصر علیه السلام پیوند دهد. او در این راستا فصل بهار را مدخل تبلیغی خود قرار می دهد.

20- امام مهدی علیه السلام آخرین یادگار الهی

حسین استاد ولی، تهران: شبر، 72 ص، جیبی، 320 تومان، چاپ چهارم، 1380 ش.

اصالت مهدویت و مسئله غیبت و پیشینه ی آن و معنای بقیة الله و آثار وجود امام زمان علیه السلام در غیبت و ظهور از مباحث مهم این اثر می باشد.

21- امام مهدی علیه السلام امید ملت ها

حسن موسی صفار، ترجمه ی محمدعلی مجیدیان – تهران: آفاق – ص – رقعی – تومان. چاپ ششم، 1382 ش.

آشنایی با پیشوای موعود و نگاهی به چشم انداز زیبای آینده ی جهان با ظهور آن حضرت و در پایان، راز و نیاز با آن امید روزگاران.

22- امام مهدی علیه السلام از ولادت تا ظهور

سید محمد کاظم قزوینی؛ ترجمه دکتر حسین فریدونی – تهران: آفاق – 752 ص . وزیری (گالینگور) – 4500 تومان – چ دوم، 1379 ش.

این اثر در 24 فصل به موضوعات مهم و اساسی پیرامون حیات و اعتقاد به امام زمان علیه السلام پرداخته است.

23- امام مهدی علیه السلام مصلح جهانی

تحریریه ی نشر شبر – تهران: شبر – 32 ص – جیبی – 270 تومان.چاپ سوم، 1383 ش.

زندگی نامه، غیبت و عصر طلایی ظهور در این کتاب به طور خلاصه و فشرده آمده است.

24- امام مهربان

محمد مشکاتی – عباس صابریان. تهران: مهرآوران – 17 ص – تومان – رحلی – چاپ اول، 1380 ش.

نامه ای متنوع برای کودکان با هدف اشتیاق و آشنایی آنان با امام زمان علیه السلام به صورت شعر، داستان، کاردستی، نقاشی، جدول، رنگ آمیزی و ... درباره ی امام زمان علیه السلام است.

25- امید مؤمنان امام زمان علیه السلام

مهدی قندی – تهران: دیار – 91 ص – رقعی – 750 تومان – چاپ اول، 1383 ش.

اهمیت اعتقاد به امام زمان علیه السلام ، مشخصات تاریخی زندگانی و کمالات و ویژگی های آن حضرت و تکالیف امت نسبت به ایشان چهار فصل کتاب را به خود اختصاص داده است. شیوه ی نگارش و بیان مطالب کتاب اثر گذار می باشد. و عبارت های مهم آن با حروف درشت تر به نمایش درآمده است. برای نمونه؛ ائمه علیهم اسلام همواره به شیعه سفارش می کردند که به شرایط موجود دل خوش نکنند و همیشه منتظر روزی باشند که خداوند فرج و گشایش در کار آل محمد علیهم السلام ایجاد کند و به ایشان اذن جهاد با غاصبان و غلبه بر آنها بدهد.

26- انیس دل ها

دکتر نادر فضلی. تهران: منیر – 63 ص – 415 تومان – رقعی – چاپ دوم 1382 ش.

نویسنده در یک مقدمه و چهار مقاله اهمیت محبت و ولایت امام عصر علیه السلام را با تکیه بر متون دعاها و احادیث شیعی بیان کرده است.

27- او گفت

سید محمد علوی – مشهد: پارسیران – 58 ص – رقعی – 400 تومان. چاپ دوم، 1381 ش.

مجموعه ای ادبی و دلپذیر است که نویسنده آن از زبان خودش و دیگران با محبوب دل ها درد دل می کند. او می خواهد به خوانندگان بگوید که امام زمان علیه السلام درد دل ها را می شنود و مهربانانه پاسخ می گوید و آنها می توانند ساده و بی پیرایه با او سخن بگویند.

28- اولین شب بهار

محمدتقی اختیاری – تهران: مدرسه – 32 ص – رقعی – 250 تومان – ج پنجم، 1381 ش.

دو تشرف جالب و ادب آموز به محضر امام عصر علیه السلام است که از کتاب العبقری الحسان نوشته ی آیت الله شیخ علی اکبر نهاوندی بازنویسی شده است. این اثر دارای نثری مهرآمیز و ساده و لحنی مؤثر و تبلیغی است.

29- با دعای ندبه در پگاه جمعه

علی اکبر مهدی پور – تهران: موعود – 217 ص – رقعی – 970 تومان، چاپ اول 1380 ش.

نقد و بررسی و پاسخ به اشکالات سندی و محتوایی دعای ندبه و در پایان کتابنامه ای سودمند برای پژوهشگران ارائه شده است.

30- باغبان

محمدتقی اختیاری – تهران: مدرسه – 28 ص – رقعی بزرگ (مصور) – 250 تومان، چاپ سوم 1380 ش.

بازآفریده های حکایت تشرف سیداحمد رشتی به محضر امام زمان علیه السلام است در قالب داستان کوتاه از مجموعه ی حکایت حضور.

31- با یاد یار تا لحظه ی دیدار

گردآوری سید خلیل سیدزاده. تهران: مهام – 768 ص – 450 تومان – رقعی – چ اول. 1380 ش.

مجموعه ی یکصد و یک دو بیتی از شاعران مختلف می باشد که عرض ارادت سرایندگان به پیشگاه امام زمان علیه السلام است و برای علاقمندان ادب و شعر دینی مجموعه ای مفید ه شمار می آید.

32- بر آستان جانان

عبدالصمد شاعلی – تهران: رایحه – 240 ص – رقعی – 950 تومان – چاپ اول، 1380 ش.

نویسنده در این اثر آموزشی زیارت آل یس را کلمه به کلمه با استناد به روایت های معتبر شیعی شرح و تفسیر کرده است.

33- برکات حضرت ولی عصری علیه السلام

سیدجواد معلم – قم: ذاکرالمهدی – 552 ص - وزیری (گالینگور) – 3200 تومان، چاپ اول 1381 ش.

بازنوشته و برگزیده ای از کتاب «العبقری الحسان» تألیف شیخ علی اکبر نهاوندی است که شامل تشرفات، مکاشفات، معجزات و رؤیاهای صادقه مرتبط با امام زمان علیه السلام می باشد.

34 – به احترام آفتاب

سیدعلی کاشفی خوانساری. تهران: موعود . 63 ص – رقعی (شمیزی) – 300 تومان – چاپ اول، 1379 ش.

مجموعه ی 40 شعر درباره ی امام زمان علیه السلام که برای تبلیغ نوجوانان مفید می باشد.

35- بهار مهدی علیه السلام

رضا فیروز – تهران: رایحه – 20 ص – وزیری – 350 تومان – چاپ پنجم، 1382 ش.

زندگانی امام عصر علیه السلام و باورهای شیعه درباره ی آن حضرت با پر کردن خانه های خالی منظم توسط خواننده مطرح شده است.

36- بعد از آن صدای آسمانی

مصطفی رحماندوست – قم: بوستان کتاب – 20 ص – خشتی – 380 تومان، چ اول 1381 ش.

برکات عصر طلائی ظهور را در قالب داستان آورده است.

37- پاداش انتظار

دکتر نادر فضلی – تهران: رایحه – 48 ص – رقعی – 350 تومان – چاپ چهارم، 1382 ش.

در این اثر تبلیغی منزلت والای ایمانی به امام زمان علیه السلام در دوران تاریک غیبت بیان شده است. نام پیشین این کتاب در چاپ نخستین پاداش پایداری در ایمان به حضرت مهدی علیه السلام بوده است.

38- پرچم پیروز

دکتر نادر فضلی – تهران: منیر – 48 ص – رقعی – 350 تومان – چاپ دوم، 1383 ش.

چگونگی رویارویی امام عصر علیه السلام با نیروهای نظامی، اقتصادی، تبلیغی و علمی دشمنان و پیروزی بر آنان مورد بررسی و تبیین قرار گرفته است.

39- پیدای پنهان

مسعود پورسید آقایی – قم: انتشارات حضور، 72 ص، پالتویی، 250 تومان، چ سوم، 1380 ش.

نگاهی کوتاه به زندگانی، سیرت، دوران طلائی ظهور و آثار حضرت مهدی علیه السلام است که جنبه ی اطلاع رسانی و آموزشی دارد.

40- پیک میلاد نور

سید محمد طبائی، مهدی رجبی، مهدی زمانی و سعید مجیدزاده – تهران: مهرآوران – 18 ص – وزیری (مصور) – 150 تومان – چاپ اول، 1381 ش.

مجموعه ی داستان، شعر و نقاشی و جدول و سرگرمی برای آشنایی دانش آموزان ابتدایی با امام زمان علیه السلام است.

41- پیمان غدیر (بیعت با مهدی علیه السلام)

سید محمد بنی هاشمی – تهران: منیر – 60 ص – رقعی – 600 تومان – چاپ سوم، 1383 ش.

غدیر، دارای محتوای اعتقادی بسیار مهمی است که تکلیف مردم را در دنیا و آخرت مشخص می سازد و همه ی انسان ها تا قیامت موظف به عمل به آن هستند. آنچه پیامبر اکرم صلی الله علیه واله و سلم در روز غدیر بر همه ی مسلمانان تکلیف فرموده اند این است که امیرالمؤمنین علیه السلام و ائمه از فرزندان ایشان تا حجة بن الحسن عجل الله تعالی فرجه الشریف را مولای خویش بدانند...

لازمه ی اعتقاد به ولایت و مولویت امام علیه السلام این است که مؤمن برای ایشان در همه ی امور مربوط به خود اولویت قائل باشد...

هم اکنون نیز که ما در زمان مولویّت آخرین وصی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم قرار گرفته ایم باید منصفانه درباره وضعیت خویش به داوری بنشینیم که چقدر در انجام این وظیفه ی قلبی و جوارحی خود موفق بوده ایم؟ (پیمان غدیر صص 9 و 35 و 38 و 44)

این کتاب همانطور که از عبارت های آن پیداست یکسره خواندنی و درس آموز و اثر گذار می باشد. و بدون مبالغه عقاید اصیل شیعه را بیان می کند.

42- تو می آیی

علی صفائی حائری – قم: لیلة القدر – 96 ص – رقعی – 400 تومان، چاپ دوم 1381 ش.

در این اثر موضوع انتظار و اداب و آثار آن به خوبی بیان شده و در ادامه از ضرورت وجود امام سخن رفته است.

43- تاریخ غیبت کبری

سیدمحمد صدر – ترجمه سید حسن افتخار زاده – تهران: نیک معارف – 688 ص – وزیری – (گالینور) – 4000 تومان – چ دوم، 1382 ش.

این اثر که بازگردان دومین کتاب ازمجموعه ی سترگی درباره ی امام عصر ارواحنا فداه می باشد، مباحثی از قبیل: ویژگی های دوران غیبت کبری، دیدار حضرت، وضع تدین فرد و جامعه، شرایط و نشانه ای ظهور... را در بر دارد.

44- تمنای ظهور

دکتر احمد قندی – تهران: دیار – 120 ص- رقعی – 600 تومان – چاپ چهارم، 1383 ش.

کتاب حاضر خلاصه ای از سه باب از ابواب هشتگانه ی مکیال المکارم است. موضوعات این سه باب به ترتیب عبارت اند از: 1- وجوب شناسایی امام عصر علیه السلام 2- دلایل این که مهدی اسلام همان حضرت حجت بن الحسن علیهم السلام است. 3 – برخی از حقوق امام عصر علیه السلام بر ما که خواننده را به انجام وظایفش نسبت به آن حضرت تشویق و ترغیب می کند. کتاب با نثری روان، کاربرد آموزشی و تبلیغی دارد.

45- تنهایی و سفر

محمد تقی اختیاری – تهران: مدرسه – 32 ص – وزیری (مصور) 250 تومان، چ سوم، 1381 ش.

بازآفریده ی حکایت زن و شوهری سعادتمند که از مشهد مقدس برای زیارت عتبات وارد عراق می شوند و در مسجد سهله توفیق زیارت امام زمان علیه السلام را می یابند و خواسته هایشان را از حضرتش می خواهند.

46- جدول خانواده ویژه نامه ی حضرت مهدی علیه السلام

رضا فیروز – تهران: داود –20 ص – رقعی – 350 تومان – چاپ چهارم، 1382 ش.

مجموعه ای برای علاقمندان به حل جدول در جهت آشنایی بیشتر با امام زمان علیه السلام همراه با حکایتی خواندنی از عنایت آن امام مهربان.

47- جلوه نگار

احمد حصیری – قم: یاقوت - 120 ص – رقعی – 400 تومان، چاپ سوم 1381 ش.

پاسخ امام زمان علیه السلام به چهل سؤال مطرح شده با آن حضرت است که در موضوعات گوناگون اعتقادی و فقهی می باشد.

48- چراغانی نیمه شعبان

تهران: رایحه – 12 ص – خشتی – 350 تومان، چاپ اول 1382 ش.

مجموعه نقاشی و رنگ آمیزی درباره امام زمان علیه السلام است.

49- چهل حدیث

محمد کاظم به نیا – تهران: ریحان – 116 ص – رقعی – 750 تومان – چاپ دوم، 1383 ش.

برگزیده ای از احادیث درباره ی حضرت مهدی علیه السلام و منتظران.

50- چشم انداز

اصغر صادقی – تهران: آفاق، 168 ص، رقعی (شمیز) ، 900 تومان، چاپ اول، 1381 ش.

متن شش سخنرانی پیرامون امام عصر علیه السلام با عناوینی چون آشنایی با حضرت، قطعیت ظهور، علی علیه السلام در آغاز و مهدی علیه السلام در انجام ... دانش آموختگان بیش از دیگران از آن بهره خواهند برد.

51- چهل سخن

مهدی شیزری – تهران: ریحان – 48 ص – رقعی – 350 تومان – چاپ دوم، 1383 ش.

برگزیده ای از سخنان حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف.

52- چهل حدیث در شناخت امام زمان علیه السلام

گروه تحقیقاتی انتشارات دلیل – قم: دلیل ما – 48 ص – رقعی – 250 تومان، چاپ اول 1380 ش.

گزینشی هدفمند با سیری زیبا در احادیث و روایات معصومین علیه السلام و توضیحی سودمند به همراه هر ترجمه.

53- حدیث بعد از میلاد

سید مجتبی بحرینی – تهران: منیر – 136 ص – رقعی – 650 تومان – چاپ سوم، 1381 ش.

در این اثر تأویل چند آیه درباره ی امام عصر علیه السلام و معراج حضرت مهدی علیه السلام در روزهای آغازین تولد و قرار گرفتن در بیت الحمد و حالات آن حضرت از روز سوم تا هفتم ولادت آمده است این اثر کاربرد آموزشی دارد.

54- حدیث جوانی و یاران امام زمان علیه السلام

اسماعیل حاجیان – تهران: مهام – 64 ص – رقعی – 650 تومان – چاپ اول، 1383 ش.

از آن جا که یاران امام عصر علیه السلام از میان جوانان خواهد بود در این کتاب ویژگی ها و تکالیف آنان نسبت به مولایشان آمده است.

55- حدیث دو سفیر (پدر و پسر)

سید مجتبی بحرینی – تهران: منیر – 112 ص – رقعی – 750 تومان – چاپ اول، 1383 ش.

زندگی نامه ی دو نایب سعادتمند جنابان عثمان بن سعید و محمدبن عثمان که از طرف امام زمان علیه السلام نیابت خاص داشته اند.

56- حدیث سرداب

سید مجتبی بحرینی – تهران: منیر – 112 ص – رقعی – 750 تومان – چاپ اول، 1383 ش.

چگونگی غیبت، تعقیب مأموران دولتی، حضرت ولی عصر علیه السلام را پس از نمازگزاردن ایشان بر بدن مطهر پدر و گریز آن بزرگوار به محل پنهانی در منزلشان که به صورت زیرزمینی دورتر از ساختمان منزل بوده و آغاز غیبت حضرت از سرداب مقدس.

57- حدیث شب میلاد

سید مجتبی بحرینی – تهران: منیر – 119 ص – رقعی – 620 تومان – چاپ دوم، 1381 ش.

شرح حال حکیمه خاتون و چگونگی میلاد حضرت مهدی علیه السلام و فضائل آن مولود کریم به همراه اشعاری جالب درباره ی آن حضرت از موضوعات این اثر آموزشی می باشد.

58- حدیث قبل از میلاد

سید مجتبی بحرینی – تهران: منیر – 108 ص – رقعی – 590 تومان – چاپ اول، 1381 ش.

بشارت های چهارده معصوم علیه السلام درباره امام زمان علیه السلام و تفسیر آیه ی «و لقد کتبنا فی الزبور» و سرانجام ماجرای آمدن ملیکه مادر والاگهر آن حضرت به سامرّا و ازدواج ایشان با حضرت عسکری علیه السلام و به دنیا آمدن پیشوای دوازدهم به همراه سرودهایی منتخب، در این اثر آمده است.

59- حدیث غیبت و سفارت

سید مجتبی بحرینی – تهران: منیر – 128 ص – رقعی – 750 تومان، چاپ اول 1382 ش.

وقایع رحلت امام حسن عسکری علیه السلام و آغاز امامت حضرت مهدی علیه السلام در سن پنج سالگی و غیبت صغری و سفارت نایبان چهارگانه موضوعات این اثر می باشد.

60- حضرت امام مهدی عجل الله فرجه خورشید پنهان

حسین صالح – قم: حضور – ص – وزیری (شمیز) – 900 تومان –چاپ اول، 1382 ش.

حکایت های شیرین از زندگانی امام مهدی علیه السلام و سخنان معصومین علیهم السلام درباره ی آن حضرت و سخنانی از خود امام زمان علیه السلام و دانستنی هایی درباره ی آن پیشوای مهربان با نثری ساده و روان نگاشته شده است.

61- حکومت جهانی امام عصر علیه السلام

محمدتقی فلسفی – تهران: بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود علیه السلام – 96 ص – رقعی – 300 تومان، چاپ اول 1380 ش.

مجموعه سه سخنرانی است که در موضوعات حکومت واحد جهانی، اقامه عدل جهانی و طول عمر امام عصر علیه السلام ایراد گردیده است.

62- حکایت غیبت

دکتر نادر فضلی – تهران: رایحه – 24 ص – رقعی – 300 تومان – چاپ ششم، 1382 ش.

شباهت های حضرت مهدی علیه السلام به برخی از پیامبر صلی الله علیه و آله همچون عیسی، موسی و نوح علیهم السلام با استناد به روایتی از حضرت صادق علیه السلام در قالب داستان در این اثر بیان شده است. کاربرد تبلیغی دارد.

63- حکومت جهانی حضرت مهدی(عج) از دیدگاه قرآن و عترت

محمود شریعت زاده خراسانی. تهران: دارالصادقین، 204 ص، وزیری، 640 تومان، چ سوم – 1378 ش.

مؤلف در بخش اول این اثر 203 آیه از قرآن مجید که درباره ی امام زمان علیه السلام است گردآوری کرد. تفسیر روائی آنها از در ذیل هر یک نوشته است. و در بخش دوم از هر امام پنج حدیث آورده است.

64- حماسه ی عاشورا به بیان حضرت مهدی علیه السلام

جلال برنجیان. تهران: طور، 232 ص. رقعی، 650 تومان، چاپ پنجم، 1378 ش.

این کتاب در دو بخش تنظیم شده است:

1- زیاراتی که از ناحیه ی مقدسه برای حضرت سیدالشهدا صدور یافته است.

2- توقیعات و دیدارهایی که در همان موضوع صورت انجام پذیرفته است.

65 – خاطره ی آن شب

جمال الدین حجازی – تهران: نیک معارف – 96 ص – رقعی – 700 تومان – چ 12، 1382 ش.

در این کتاب تبلیغی داستان ورود حضرت نرجس خاتون علیها السلام به سامرا و چگونگی ازدواج ایشان با حضرت عسکری علیه السلام و تولد حضرت مهدی علیه السلام و آشنایی با نایبان چهارگانه و فایده ی امام غایب و ویژگی های منتظر با نثری روان قلمی شده است.

66- خروس غمگین قصه ی ما

مهدی رحیمی، نقاشی سالار سالکی – تهران: بنیاد بعثت – 30 ص – خشتی – 200 تومان – چ چهارم، 1376 ش.

پی جویی از غیبت خورشید عالمتاب در پس ابرها و زمینه سازی برای ظهور آن در قالب داستانی دل انگیز موضوع این اثر تبلیغی است.

67- خسرو خوبان

داوود صفرزاده . تهران: طور – 56 ص – تومان – رقعی – چاپ اول 1380 ش.

در این اثر آموزشی ولادت و زندگانی امام زمان علیه السلام تا غیبت کبری به رشته تحریر آمده است.

68- خورشید نیمه شب

سیدمهدی شجاعی؛ تصویرگر: امین قاضی زاده – تهران: ریحان – 24 ص – خشتی – 450 تومان – چاپ پنجم، 1380 ش.

بازآفرینی ماجرای شرفیابی علامه ی حلی به حضور امام زمان علیه السلام در قالب داستان کوتاه و فضای صمیمی نوجوانان.

69- خورشید می خندد

افسانه شعبان نژاد – قم: بوستان کتاب – 16 ص – خشتی – 300 تومان، چاپ اول 1381 ش.

مراسم بزرگداشت نیمه شعبان موضوع این اثر است.

70- دانه کوچولوی منتظر

مینا ذاکر شهرک و بهاره بهداد – تهران: زیتون – 24 ص – خشتی – 1200 تومان – چاپ اول، 1382 ش.

دو مقوله ی انتظار و امید در قالب داستانی کودکانه بیان شده است.

71- داستان هایی از امام زمان علیه السلام

حسن ارشاد – قم: مسجد مقدس جمکران – 316 ص – رقعی (شمیز) – 1000 تومان – چاپ اول، 1379 ش.

نویسنده با هدف ترویج فرهنگ مهدویت و نشر معارف امام عصر علیه السلام اقدام به گردآوری و ترجمه ی 139 داستان مرتبط با آن حضرت از جلدهای 51، 52 و 53 بحارالانوار نموده است.

72- در حریم غریم

سعید مقدس – تهران: برگ نفیس – 32 ص – رقعی – 200 ومان – چاپ اول، 1379 ش.

بازآفریده ی کیفیت فرمان امام عصر علیه السلام درباره ی احداث مسجد مقدس جمکران می باشد که با قلمی ادیبانه و تبلیغی نگارش یافته است.

73- در فجر ساحل

محمد حکیمی – تهران: آفاق – 184 ص – رقعی – 950 تومان – چاپ 22، 1382 ش

نویسنده در کتاب حاضر با استناد به قرآن و احادیث بیت علیهم السلام و دیدگاه های اندیشمندان غربی می کوشد آینده ی درخشانی را با ظهور حضرت مهدی علیه السلام برای مخاطبان ترسیم نماید و آثار سازنده ی انتظار را گوشزد می کند. خواننده با مطالعه ی این اثر آموزشی، امیدهایی نو به آینده در خود می یابد. ترجمه ی انگلیسی این اثر تحت عنوان

IN THE SHORT AURORA توسط همین انتظارات به چاپ رسیده است.

74- دعای عهد

ترجمه و تحقیق علی اکبر تلافی – تهران: نیکراد – 16 ص – جیبی – 70 تومان – چ چهارم، 1380 ش.

حکمت تجدید عهد با امام زمان علیه السلام مدارک دعای عهد صبحگاهی و ترجمه ی سلیس و روان آن در این اثر دیده می شود.

75- دعای ندبه

ترجمه و تحقیق علی اکبر تلافی – تهران: ریحان – 48 ص – جیبی – 170 تومان – چاپ اول، 1380 ش.

حکمت اندوه و ندبه در فراق امام زمان علیه السلام و مدارک دعای ندبه به همراه ترجمه ی سلیس و روان در این کتاب تبلیغی آمده است.

76- دعای ندبه روزنه ای به آفتاب

مقدمه و ترجمه سید حسن افتخارزاده سبزواری – تهران: نبأ – 64 ص – پالتویی – 250 تومان، چاپ دوم 1379 ش.

متن و ترجمه زیرنویس دعای شریف ندبه با پیش درآمدی دل انگیز.

77- دعوی السفاره فی الغیبة الکبری

شیخ محمد سند – قم: محبّین – 214 ص – وزیری (گالینگور) – 2000 تومان – چاپ ال، 1425 ق.

فرق بین سحر و معجزه، معنی نیابت، نیابت در کلمات دانشمندان، نیابت فقیهان، منابع شریعت، احوال نایبان چهارگانه، مدعیان بابّیت، فرقه های منحرف تاریخ بابیّت در ایران و خروج دجال و برخی نشانه های ظهور از جمله مباحث این کتاب است.

78- دفتر خاطرات من با امام زمانم

بهرام افشار آزاد – تهران: رایحه – 12 ص – خشتی – 350 تومان – چاپ پنجم، 1382 ش.

در این کتاب تبلیغی، خواننده اطلاعات خود را درباره ی حضرت مهدی در قالب سرگرمی به صورت نقطه چین و خانه های خالی جدول جای می دهد.

79- دل پروانه تنگ است

حمید هنرجو. تهران: مهام- 24 ص – 350 تومان – خشتی – چاپ اول 1380 ش.

مجموعه ی سروده های شاعر برای کودکان و نوجوانان درباره ی امام عصر است و کاربرد تبلیغی دارد.

80- دل سیاه انار

سعید آل رسول – تهران: رائحه – 32 ص – وزیری – 300 تومان، چاپ اول 1381 ش.

بازآفریده ی حکایت توطئه وزیر بحرین با یک انار نسبت به شیعیان آن دیار و توسل و شرفیابی محمد بن عیسی به محضر امام زمان علیه السلام و رسوایی آن وزیر است.

81- راز دل با امام

دکتر احمد قندی – تهران: دیار – 40 ص – رقعی – 300 تومان – چاپ چهارم، 1383 ش.

این اثر تبلیغی دومین قسمت از مجموعه ی «چگونه با امام زمان علیه السلام ارتباط برقرار کنیم» است. نویسنده سفرنامه ی خود به شهرهای نجف، کربلا، کوفه و سامرا را با نثری ساده و روان نگاشته و به مخاطبان تذکر داده است که در حرم های مقدس برای سلامت و فرج امام عصر علیه السلام دعا کنند.

82- دلیل آفتاب

محمدحسین رحیمیان – قم: دلیل ما – 208 ص – رقعی – 950 تومان، چاپ اول 1381 ش.

تحقیقی کوتاه درباره ارتباط متقابل حضرت زهرا علیها السلام و فرزندش حضرت مهدی علیه السلام.

83- راز طول عمر امام زمان علیه السلام

علی اکبر مهدی پور – قم: طاووس بهشت، 109 ص – رقعی، 305 تومان، چ سوم، 1378 ش.

در این اثر آموزشی طول عمر امام زمان علیه السلام از دیدگاه قرآن، ادیان، پیشوایان، زیست شناسان، محققان، مؤلفان، متخصصان و دیگر دست اندرکاران مراکز علمی و تحقیق بررسی شده است.

84- راه مهدی (عج)

سیدرضا صدر به اهتمام سیدباقر خسرو شاهی – قم: دفتر تبلیغات اسلامی – 272 ص – وزیری – 1350 تومان – چاپ دوم، 1381 ش.

نوشتاری درباره ی عدالت در حکومت جهانی حضرت، ویژگی های ایشان، طول عمر، بشارات و اشارات، سفیران چهارگانه، معجزات تشرفات با نگاهی نوین و نثری جذاب پاسخگوی نسل اندیشمند و پرسشگر.

85- راهنمای موضوعی مکیال المکارم

عبدالحسین طالعی – تهران: مکیال – 112 ص – وزیر – 550 تومان – چاپ اول، 1380 ش.

کتاب حاضر فهرستی کارآمد از موضوعات متنوع و تفصیلی فراوان ترجمه کتاب مکیال المکارم است که دانش پژوهان می توانند به مدد آن از مطالب کتاب بهره مند شوند.

86- راه وصال

سید محمدرضا حسینی مطلق – قم: نصایح – 232 ص – رقعی – 1100 تومان – چاپ هفتم، 1383 ش.

وظایف مؤمنان در زمان غیبت امام زمان علیه السلام را براساس مکیال المکارم و پیوند معنوی با ساحت قدس مهدوی (تکالیف الانام) و چند کتاب دیگر نوشته است که تعداد آن وظایف به نود و نه وظیفه می رسد.

87- روز آرزوها

حسین فتاحی سیدهاشم بحرانی – قم: بوستان کتاب – 64 ص – خشتی (مصور)، 580 تومان، چاپ اول، 1381 ش.

زندگینامه امام زمان علیه السلام از تولد تا غیبت صغری به طور مختصر می باشد.

88- روزنه ای به خورشید

سیدهاشم بحرانی، ترجمه ی سیدحسن افتخارزاده. تهران: نیک معارف، 192 ص. وزیری، 850 تومان، چ سوم، 1381 ش.

ترجمه ی «تبصرة الولی فیمن رای القائم المهدی» است که در آن پنجاه و پنج مورد از دیدارهای اشخاص مختلف با امام عصر علیه السلام گزارش شده است.

89- روزگار رهایی

کامل سلیمان، ترجمه ی علی اکبر مهدی پور. تهران: آفاق، 1336 ص (2 جلد) وزیری (گالینگور)، 9000 تومان، چاپ چهارم، 1381 ش.

دایرة المعارفی بدیع و مستند در ارائه فرهنگ مهدویت و معرفی زندگانی رهایی بخش جهان با شرح گسترده ای بر رخدادهای آخرالزمان.

90- روزی که باران می بارید

محمدیه کیانی – قم: بوستان کتاب – 16 ص – خشتی – 300 تومان – چاپ اول، 1381 ش.

تبلیغ نام امام زمان علیه السلام در قالب یک داستان است.

91- رهایی بخش

مسعود شریعت پناهی – تهران: آفاق – 96 ص – رقعی – 550 تومان – چاپ پنجم، 1382 ش.

آشنایی با حضرت مهدی علیه السلام از دیدگاه رهبری اجتماعی و نقش آفرینی آن امام همام در عرصه ی حیات جامعه با نثری مستحکم و مستند.

92- رهبری بر فراز قرون

سیدمحمد باقر صدر – ترجمه ی مصطفی شفیعی – تهران: موعود – 120 ص – رقعی – 600 تومان – چاپ اول، 1379 ش.

ترجمه ای از کتاب «بحوث حول المهدی» است که با شیوه ی عقلانی و علمی به هشت پرسش درباره ی امام زمان علیه السلام و قیام جهانی ایشان پاسخ گفته است.

93- زنده ی روزگاران

حسین فریدونی. تهران: افاق، 168 ص، رقعی، 900 تومان، چاپ اول، 1381 ش.

بررسی و تحلیل علمی زیست طولانی و پاسخ به سؤالات منکرین این امر و ارائه ی دیدگاه ادیان و مذاهب، در موضوع دیرزیستی.

94- زیارت آل یس

ترجمه و تحقیق علی اکبر تلافی – تهران: ریحان – 24 ص – جیبی (شمیز) – 140 تومان – چاپ اول، 1380 ش.

لزوم وجود حجت در زمین و فائده ی ایشان در دوران غیبت و وظیفه ی ارادت ورزی ما نسبت به آن بزرگ و ترجمه ی زیارت آل یس و مدارک آن، محتویات کتاب حاضر است.

95- زیارت ناحیه مقدسه

ترجمه ی حسین استاد ولی، تهران: منیر، 72 ص، رقعی، 495 تومان، چاپ چهارم، 1383 ش.

متنی بلند و حماسی و نثری ادیبانه در قالب زیارت سیدالشهدا علیه السلام که از ناحیه ی امام عصر علیه السلام شرف صدور یافته است.

96- زیارة الناحیة المقدسة

ZIYARAT NAHIYA AL-MUQADDASA

وحید مجد – تهران: نبأ – 119 ص – رقعی – 1000 تومان – چاپ اول، 1382 ش.

97- زیباترین دیدنی

فریبا کلهر – تهران: قم: بوستان کتاب – 16 ص – خشتی – 300 تومان، چاپ اول، 1381 ش.

ترسیمی از فرهنگ کهن انتظار در فضاهای صادقانه ی کودکان.

98- سارا منتظر است

آذر صدیقی، نقاشی گلریز اسلامیان. تهران: سروش – 16 ص – خشتی – 160 تومان – چاپ اول، 1377 ش.

جشن نیمه ی شعبان و نذر برای آن، موضوع این اثر عاطفی و احساسی است.

99- سرانجام صالحان

دکتر نادر فضلی – تهران: منیر- 292 ص – رقعی – 2100 تومان – چاپ دوم، 1383 ش.

نویسنده در این اثر موضوع انتظار و ظهور را در داستان حضرت موسی علیه السلام دنبال کرده و از آیات و روایت های شیعی بهره های فراوان برده است.

100- سلام، امام خوب ما

محسن خمسه ای- عباس صابریان. تهران: مهام – 12 ص – 350 تومان – رحلی – چاپ اول، 1380 ش.

مجموعه ی سرگرمی و رنگ آمیزی با موضوع تبلیغ نام حضرت مهدی علیه السلام است.

101- سلام بر پرچم افراشته

سیدمجتبی بحرینی – تهران: منیر – 235 ص – رقعی – 750 تومان – چاپ اول، 1377 ش.

شرح و تفسیر فرازهایی از زیارت آل یس است که هر یک با سلام آغاز شده است.

102- سلوک منتظران

سید محمد بنی هاشمی ، تهران: منیر، 344 ص، رقعی، 2600 تومان – چاپ دوم، 1383 ش.

مجموعه ای محققانه درباره ی وظایف منتظران است که با تکیه بر دیدگاه اهل بیت علیهم السلام بیان شده است.

103- سوار در برف

سیدجمال الدین حجازی. تهران: موعود. 94 ص – رقعی – 300 تومان – چاپ اول، 1378 ش.

مجموعه ای تبلیغی از داستان های تشرف به محضر امام عصر علیه السلام است که برای مخاطبان نوجوان نوشته شده است.

104- سوگند به نور شب تاب

سید مجتبی بحرینی – تهران: منیر – 140 ص – رقعی – 690 تومان چاپ دوم، 1381 ش.

شرحی گویاست بر دعای نیمه ی شعبان که به منزله زیارت حضرت صاحب الامر علیه السلام می باشد و جنبه ی آموزشی دارد.

105- سیمای مهدوّیت در قرآن

محمدجواد مولوی نیا. قم: مؤسسه انتشاراتی امام عصر(عج)، 200 ص، رقعی(شمیز). 790 تومان، چاپ اول، 1381 ش.

در این کتاب 75 آیه از قرآن کریم که با مهدویت ارتباط دارد. با تکیه به بیان اهل البیت علیهم السلام مشخص شده است.

106- شرحی بر دعای ندبه

سیدمحی الدین علوی طالقانی – تهران: شرکت چاپ و نشر بین الملل – 360 ص، وزیری، 1500 تومان، چاپ اول، 1381 ش.

شرحی است بر دعای ندبه که با استناد به روایت های شیعی فراهم آمده و پیشتر تحت عنوان «کشف العقده فی شرح دعاء الندبه» توسط نشر صدوق به چاپ رسید ه بود.

107- شمع و پروانه

جمعی از نویسندگان – قم: بوستان کتاب – 119 ص – نیم خشتی (مصوّر) – 950 تومان – چاپ اول، 1382 ش.

مجموعه ی معارف، نکته های شیرین، شعر، سرگرمی و حکایت درباره ی امام زمان علیه السلام است.

108- شمیم آشنایی

سید محمد هادی صدرالحفاظی. قم: مولود کعبه، 224 صف رقعی (شمیز)، 950 تومان چاپ اول، 1380 ش.

تلخیص و گزیده ای از کتاب پر ارج «معرفت امام عصر علیه السلام» نگاشته ی دکتر سید محمد بنی هاشمی است. در پایان هر فصل از این کتاب سؤالاتی مطرح شده است که پاسخ دادن به آنها در فهم عمیق تر مطالب مؤثر خواهد بود.

ر.ک به معرفت امام عصر علیه السلام

109- شناخت امام زمان علیه السلام

سیدمحمود علوی. تهران: ابصار – 48 ص -220 تومان – جیبی – چاپ اول 1380 ش.

آشنایی با امام زمان علیه السلام و باورهای شیعه درباره ی آن حضرت به طور مختصر بیان شده است و کاربرد تبلیغی دارد.

110- شهر به شهر و کو به کو

سعید مقدس – تهران: مکیال – 88 ص – 750 تومان – رقعی – (مصور رنگی ) – چاپ اول، 1382 ش.

گذری روحانی به اماکن منتسب به امام عصر علیه السلام و یادآوری خاطرات و حوادث تاریخی مرتبط با امام عصر علیه السلام به همراه درددلی از سر محبت با آن حضرت.

111- شهریار صبح

رضا (بهزاد) فیروزمنش. تهران: رایحه، 160 ص رقعی (شمیز)، 450 تومان، چاپ اول، 1376 ش.

مجموعه ای از اشعار شاعران یاری گوی درباره ی امام زمان علیه السلام است.

112- شیوه های یاری قائم ال محمد علیه السلام

محمدباقر فقیه ایمانی – قم: عطر عترت، 192 ص، وزیر، 700 تومان، چاپ اول، 1381 ش.

نویسنده راه های یاری و نصرت امام زمان علیه السلام را به طور مفصل و مستند بیان کرده است.

113- صبح امید

امیر افشار موحد، عباس صابریان. تهران: مهام – 12 ص – 350 تومان – رحلی – چاپ اول، 1380 ش.

دانستنی هایی درباره ی امام زمان علیه السلام در قالب سرگرمی و رنگ آمیزی است.

114- صبح امید

صدرالدین هاشمی دانا – تهران: مکیال – 168 ص- رقعی – 750 تومان – چاپ سوم، 1382 ش.

تلاش این کتاب بر آن است که نگرشی بر ابعاد گوناگون اعتقاد به مهدویت در یک روند مرتبط داشته باشد تا طرحی کشلی و به هم پیوسته از این باور راستین به دست دهد.

115- صحیفه مهدیه

سید مرتضی مجتهدی سیستانی ترجمه: محمد حسین رحیمیان – قم: دارالثقلین – 560 ص – وزیری (گالینگور) - 2000 تومان - چاپ چهارم، 1381 ش.

مجموعه مفصل نمازها و دعاها و توسلات و عریضه ها و استخاره ها و زیارت هایی است که درباره ی امام زمان علیه السلام صدور یافته است. منتخب این کتاب با ترجمه توسط نشر الماس به سال 1381 ش در قطع جیبی چاپ شده است. ترجمه ی اردوی این اثر تحت همین عنوان توسط عباس بک ایجنسی در شک لکنهو کشور هند به چاپ رسیده است.

116- طعم شیرین انتظار

رضا فیروز – تهران: داود – 23 ص – وزیری (شمیز) – 350 تومان – چاپ سوم، 1382 ش.

بازآفریده ی تشرف علی بن مهزیار اهوازی به محضر حضرت مهدی علیه السلام است.

117- طلوع خورشید

زهره مسجد جامعی. تهران: سیمای فرهنگ، 12 ص خشتی، 300 تومان، چ اول، 1378 ش.

این اثر نگاهی به زندگینامه ی حضرت مهدی علیه السلام است که با کمک تصویرهای رنگی چسباندنی و رنگ گردن نقاشی ها توجه خوانندگن را بیشتر جلب می کند.

118- فرائد فوائد الفکر فی الامام المهدی المنتظر

شیخ مرعی بن یوسف مقدسی حنبلی – قم: دارالکتاب الاسلامی، 412 ص ، وزیری (گالینگور)، چ اول، 1424 ق.

این کتاب در هفت باب با این موضوعات سامان داده شده است: 1- فی حقیقة ظهور المهدی علیه السلام 2- فی اسمه و صفته 3- فی علامات ظهوره 4- فی ذکر مبایعته بالخلافة 5- فیما یکون من الفتن قبل ظهوره و بعده 6- فی اجتماعه بعیسی 7- فی وفاته و قدر مدّته و محقق این کتاب در مقدمه ای فاضلانه به اشکالات اهل تسنن و تشیع در احادیث حضرت مهدی علیه السلام که در کتاب ها و اینترنت مطرح است پاسخ گفته است.

119- فصل ها، چشم به راه

عبدالحسین فخاری؛ نقاشی: سیدرضا غازی راد – تهران: زیتون – 24 ص – خشتنی – 500 تومان – چاپ نهم، 1381 ش.

قصه ی نمادین مادربزرگ برای نوه ی خردسالش گلی کوچولو از انتظار جاری در تمامی فصل های سال.

ترجمه ی فرانسوی این اثر تحت عنوان «Les saisons dans son attente» و ترجمه ی انگلیسی آن تحت عنوان «The seasons are eagerly waiting» و ترجمه ی عربی آن تحت عنوان «الفصول فی انتظار» توسط همین انتشارات به چاپ رسیده است.

120- فضائل المهدی علیه السلام

علی اکبر تلافی – تهران: نیک معارف – 64 ص – نیم جیبی – 120 تومان – چاپ چهاردهم، 1382 ش.

زندگانی مستند امام عصر علیه السلام، فضائل آن حضرت و برخی از حکمت های غیبت و وظایف ما نسبت به آن حضرت در این اثر کوچک آموزشی، تبلیغی آمده است.

121- کجاست ردّ پای تو؟

محمود پور وهّاب – قم: بوستان کتاب – 40 ص – نیم خشتی (مصور) – 380 تومان، چاپ اول، 1381 ش.

مجموعه شعر درباره امام زمان علیه السلام که از زبان شاعران گوناگون جمع آوری شده است.

112- گردی از رهگذر دوست

علی اصغر یونسیان (ملتجی) – قم: مسجد مقدس جمکران – 453 ص – رقعی – 1400 تومان، چاپ اول، 1380 ش.

مجموعه ای از سروده های شاعر درباره ی امام زمان علیه السلام است که پیشتر در سه کتاب شعر به نام های «زمزمه ی انتظار»، «نغمه ی انس» و «نجوای منتظران» به چاپ رسیده بود.

123 – گفتارهایی پیرامون امام زمان علیه السلام

دکتر سید حسن افتخارزاده – تهران: نیک معارف – 198 ص – وزیری (شمیز) – 1000 تومان، چاپ پنجم، 1382 ش.

مجموعه ای آموزشی، از گفتارهای نویسنده درباره ی آینده ی جهان، معنای غیبت، کمالات امام عصر علیه السلام، طول عمر از نظر علوم طبیعی، فلسفه و قرآن و ... می باشد که برای خوانندگان و اهل تحقیق است و ترجمه ی انگلیسی این اثر تحت عنوان «Discussons on IMAM-E-ZAMAN » توسط انتشارات نبأ به چاپ رسیده است.

124- گمگشته

نادر بلوچ نژاد – تهران: مهام – 48 ص – 250 تومان – رقعی – چاپ اول 1380 ش.

بازنویسی تشرف سید احمد رشتی و ملامحمد تقی مجلسی به محضر نورانی امام زمان علیه السلام است.

125- لحظه ها، اما سبز

حسن جلایر. تهران: آفاق، 144 ص، رقعی، 850 تومان، چ اول، 1382 ش.

مجموعه اشعاری است که درباره ی امام زمان علیه السلام سروده است.

126- لحظه به لحظه در انتظار ظهور امام عصر علیه السلام

Moment by Moment: Expecting the Advent of al – Qaim (PBUH)

وحید مجد – تهران: نبأ – 112 ص – رقعی – 600 تومان – چاپ اول، 1382 ش.

127- ماه در آینه

مریم ضمانتی پور. تهران: موعود. 96 ص – رقعی – 500 تومان – چاپ اول، 1379 ش.

مجموعه ی شش داستان از عنایت های امام عصر علیه السلام به عالمان و شیعیان است که در جهت تبیغ نام آن حضرت نگاشته شده است.

128- ماه شب بارانی

محمد تقی اختیاری. تهران: مدرسه – 32 ص – وزیری – 250 تومان، چاپ سوم، 1381 ش.

در این اثر ماجرای تشرف شیخ آل رحیم به محضر پر نور امام عصر علیه السلام با قلمی روان و دل انگیز نگارش یافته است.

129- مثل خورشید پشت ابر

قاسم کریمی- تهران: مهام – 12 ص – رحلی (مصور رنگی) – 350 تومان، چ اول، 1381 ش.

مجموعه سرگرمی درباره حضرت مهدی علیه السلام است.

130- مثل قیامت

محمدتقی اختیاری. تهران: مدرسه – 32 ص – وزیری – 280 تومان ، چاپ اول، 1382 ش.

برداشتی آزاد از یک واقعه ی حقیقی و حکایت یاری امام عصر علیه السلام به دختربچه ای گمشده در ازدحام قیامت گونه ی مراسم حج است.

131- مجالس حضرت مهدی علیه السلام

محمدرضا باقی زاده اصفهانی ، قم: نورالاصفیاء 252 ص، رقعی (شمیز)، 1200 تومان، چاپ اول 1379 ش.

در این کتاب چهارده گفتار مرتبط با امام عصر علیه السلام از حضرات آیات حلبی خراسانی، نمازی شاهرودی و سید حسن میرجهانی قدس سرّهم آمده است.

132- محبوب عالم یا موعود امم

محب الاسلام موسوی – تهران: منیر – 272 ص – وزیری – 2000 تومان – چاپ اول، 1382 ش.

مجموعه ی هفده سخنرانی درباره ی امام زمان علیه السلام است که از نوار کاست پیاده کرده اند.

133- مرجع مهدویت

پایگاه اطلاع رسانی سراسری اسلامی (پارسا) تهران: بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود علیه السلام – 664 ص – رحلی (گالینگور) – 10000 تومان – چاپ اول، 1382 ش.

فهرست و چکیده ی کتاب ها، مقاله ها و پایان نامه ها در موضوعات متنوع مهدوی به زبان های گوناگون است. این کتاب از دو بخش اصلی تشکیل شده است: در بخش اول که بخش عمده کتاب است کلیه ی آثاری که به طور مستقیم با مهدویت در ارتباط بوده به شکل موضوعی معرفی شده است. بخش دوم نیز شامل آثاری است که درباره ی موضوعات و معارف مهدوی و گرایش هایی که در پرتو این اندیشه ایجاد شده نگارش یافته است.

134- مشتاقی و مهجوری

سید محمد هادی گرامی – تهران: شبر – 64 ص – رقعی – 550 تومان – چاپ اول، 1383 ش.

برداشتی آزاد از داستان تشرف شیخ حسن کاظمینی به خدمت حضرت ولی عصر علیه السلام.

135- المصلح العالمی

سید نذیر حسنی – قم: کوثر – 338 ص – وزیر (گالینگور) – تومان – چاپ دوم، 2004 م..

این کتاب در دوازده فصل سامان یافته که به شرح زیر عرضه شده است: 1- دیدگاه یهود و مسیحیت و فلاسفه درباره ی مهدویت، 2- دیدگاه قرآن، 3- شخصیت امام زمان علیه السلام، 4- نقش حضرت عسکری علیه السلام در باب مهدویت، 5- عوامل غیبت، 6- نقش نایبان چهارگانه، 7- ردّ بابیّه، 8- تأثیر شعر در گسترش عقیده به مهدویت 9- نشانه های ظهور، 10- اوضاع سیاسی در منطقه ی ظهور، 11- قوانین حکومت اسلامی در عصر طلایی ظهور، 12- پاسخ به شبهات.

136- المصلح العالمی من النظریة الی التطبیق

سید نذیر الحسنی – قم: کوثر – 338 ص – وزیری (گالینگور) – 2000 تومان – چاپ دوم، 2004 م.

137- معرفت امام عصر علیه السلام

دکتر سیدمحمد بنی هاشمی – تهران: نیک معارف – 336 ص – وزیری (شمیز) – 1350 تومان – چاپ دوم، 1379 ش.

نویسنده مطالب کتاب را در دو بخش اصلی سامان داده است: بخش اول: جایگاه ارزشی امامت در دیانت و شناخت امام زمان علیه السلام- بخش دوم: تنها راه حفظ دین در دوران غیبت کبری شناخت امام عصر علیه السلام و قبول ولایت ایشان است. این اثر جنبه ی آموزشی و تبلیغی دارد.

138- منظر انتظار

بابک و سیامک نیک طلب – تهران: زیتون – 120 ص – وزیری – 1000 تومان – چ اول، 1381 ش.

مجموعه اشعار برگزیده درباره امام زمان علیه السلام که توسط شاعران معاصر سروده شده و قابلیت مجلس آرایی و هم سخنی با محبوب را دارد.

139- موعود روزگاران

اصغر صادقی – تهران: آفاق – 80 ص – رقعی – 480 تومان – چاپ چهارم، 1382 ش.

چشم انداز آینده در کتاب خدا و دیدگاه پیامبر صلی الله علیه وآله و آشنایی و نجوایی با آن سفر کرده.

140- مکیال المکارم

سید محمد تقی موسوی اصفهانی، ترجمه ی سید مهدی حائری قزوینی – تهران: ایران نگین – 1230 ص – وزیری (گالینگور) – 5500 تومان – چاپ دوم، 1381 ش.

اثری بی نظیر درباره ی امام زمان علیه السلام است که در آن بیش از 1700 حدیث مورد تحقیق و استناد قرار گرفته و یکصد و ده دلیل بر لزوم دعا و نود فائده بر انجام دعا و هشتاد وظیفه برای شیعه نسبت به امام غائب ذکر شده است. فهرست اجمالی باب های هشتگانه کتاب عبارت است از: باب اول: لزوم شناسایی امام زمان علیه السلام. باب دوم: مهدی اسلام همان حضرت حجة بن الحسن است. باب سوم: برخی از حقوق آن حضرت بر شیعه، باب چهارم: دلائل ضرورت دعا بر امام عصر علیه السلام . باب پنجم: فوائد ناشی از دعا بر آن حضرت. باب ششم: اوقات و حالات و مکان های مناسب دعا. باب هفتم: آداب دعا و نمونه هایی از دعاهای توصیه شده. باب هشتم: تکالیف وظایف دیگر شیعه نسبت به امام زمان علیه السلام.

141- موعود غدیر

اصغر صادقی – تهران: آفاق – 88 ص – رقعی – 480 تومان – چاپ چهارم، 1381 ش.

آنچه درباره ی امام عصر علیه السلام از زبان مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله در خطبه ی غدیر صادر شده در این اثر آموزشی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.

142- مهدی در قرآن

رضا فیروز منش – تهران: رایحه، 48 ص، جیبی، 250 تومان، چ چهارم، 1382 ش.

گزیده ای کوتاه از آیات قرآن کریم که با تکیه بر روایات به حضرت مهدی علیه السلام و دوران ایشان تفسیر و تأویل شده است.

143- مهدی منتظر

محودجواد خراسانی، قم: نورالاصفیاء 528 ص، وزیری (شمیز)2000 تومان، چاپ دوازدهم 1382 ش.

این کتاب به عنوان جامع ترین تحقیق درباره موضوعات گوناگون مرتبط با امام عصر علیه السلام از ولادت و امامت، نشانه های ظهور و وقایع آن دوران می باشد.

144- مهدی منتظر

حسن طاهری پور همدانی . تهران: شبر، 80 ص. رقعی (شمیز)، 360 تومان، چاپ اول 1379 ش.

این کتاب ترجمه ی جزوه ی «عقیدة اهل السنة و الاثر فی المهدی المنتظر» نوشته شیخ عبدالمحسن العباد از دانشمندان اهل تسنن و استاد دانشگاه است. مؤلف مباحث ارزشمندی را در ده عنوان مطرح نموده است که از جله 26 نفر از صحابی پیامبر صلی الله علیه وآله و سلم را نام می برد که احادیث مهدویت را نقل کرده اند و عده ای از دانشمندان اهل تسنن را نیز معرفی می کند که مدعی متواتر بودن آن احادیث هستند. مقدمه ی مترجم در باب فطری بودن امامت و مهدویت خواندنی و سودمند است. این کتاب را می توان به اهل تسنن هدیه داد.

145- مهدی منتظر

تحریریه ی مرکز فرهنگی انتشاراتی شبر – تهران: شبر – 31 ص – جیبی (شمیز) – 140 تومان – چاپ دوم، 1379 ش.

خلاصه ی ترجمه ی جزوه ی «عقیدة اهل السنة و الاثر فی المهدی المنتظر» اثر عبدالمحسن العباد است که تحت عنوان «مهدی منتظر نوشته ی حسن طاهرپور همدانی معرفی شد.»

146- مهربان تر از یوسف

دکتر نادر فضلی – تهران: منیر – 48 ص – رقعی – 395 تومان – چاپ سوم، 1383 ش.

نویسنده داستان های حضرت ابراهیم علیه السلام و جوانمردی هاشم جدّ پیامبر صلی الله علیه وآله و اصحاب کهف را با حضرت مهدی علیه السلام ارتباط می دهد و شباهت های آن حضرت را با افراد پیشگفته بیان می دارد. و در پی آن به نوشته هایش جنبه ی احساسی می دهد که کاربرد خوب تبلیغی دارد.

147- مهر بیکران

محمدحسن شاه آبادی. قم: مسجد مقدس جمکران، 134 ص، رقعی (شمیز)، 500 تومان، چاپ دوم، 1379 ش.

این کتاب نگاهی به رافت و مهربانی امام زمان علیه السلام است که براساس مجموعه ای از روایت های شیعی در سه فصل تنظیم شده است.

148- مهر محبوب

سید حسین حسینی – تهران: آفاق – 334 ص – وزیری (سلوفان)- 1850 تومان – چاپ سوم،

نویسنده در این اثر آموزشی، تبلیغی با استناد به آیات قرآن و روایات شیعی آثار و خواص مهرورزی به امام عصر علیه السلام را بیان می کند.

149- میثاق و سپیده

سعید مقدس – تهران: مکیال – 160 ص – رقعی – 850 تومان – چاپ اول،

دریافتی ادبی و شورانگیز از دعای شریف عهد است که با زبان ادبی و نثری شیوا بیان شده است.

150- میلاد نور

تهران: رایحه – رقعی – 70000 تومان .

مجموعه ای از 25 کتاب همراه با تابلوهای معرفی کتاب جهت برپایی نمایشگاه به مناسبت نیمه ی شعبان همراه با جزوه راهنما و CD.

151- ندبه های دلتنگی

رضا بابایی – تهران: موعود. 80 ص – رقعی (شمیز) – 450 تومان – چاپ اول، 1377 ش.

مجموعه ای تبلیغی از قطعات ادبی و اشعار در فراق امام عصر علیه السلام است.

152 – النجم الثاقب

میرزا حسین نوری طبرسی . قم : مسجد مقدس جمکران، 872 ص ، وزیری ( گالینگور) 3000 تومان ، چاپ پنجم، 1381 ش .

این اثر گرانسنگ در دوازده باب نوشته شده است که عبارت است از : ولادت امام زمان علیه السلام ، اسامی و القاب آن حضرت ، شمایل و برخی از خصایص امام زمان ، اختلاف مسلمانان درباره ی آن حضرت ، اثبات وجود آن حضرت ، اثبات امامت آن حضرت براساس معجزات وی ، کسانی که در غیبت کبرا حضرتش را دیده اند ، تکذیب مدعی رؤیت ، دستگیری امام زمان علیه السلام از درماندگان ، تکالیف مردم در عصر غیبت ، اوقات مخصوص امام عصر علیه السلام ، احتمال مخصوص برای ملاقات با آن حضرت

153- نشان صبح سپید

سیدمحمدرضا دین پرور – تهران: بنیاد نهج البلاغه – 96 ص – رقعی – 450 تومان – چاپ دوم، 1381 ش.

مجموعه ی متن و ترجمه ی 44 حدیث از امیرالمؤمنین علیه السلام درباره ی امام زمان علیه السلام است که قطعات ادبی نیز به همراه دارد و برای آموزش و تبلیغ مفید می باشد.

154- نشانه های ظهور

سیدعلی اصغر سادات مدنی. تهران: منیر، 160 ص، رقعی، 640 تومان، چ پنجم، 1381 ش.

نویسنده در این اثر نشانه های حتمی ظهور را با استناد به روایت های شیعی مورد بررسی قرار داده و گفته است که نشانه های حتمی ظهور از پنج یا شش علامت بیشتر نیست که عبارت ند از: خروج سفیانی، صیحه ی آسمانی، کشتن نفس زکیّه، خسف بیداء، خروج یمانی و خروج حسنی.

155- نشانی از امام غایب

محمد مهدی رکنی. مشهد: بنیاد پژوهش های اسلامی، 125 ص، رقعی (شمیز)، 330 تومان، چاپ چهارم، 1379ش.

بازنگری و تحلیل توقیعات و نامه های رسیده از امام عصر علیه السلام است. که کاربرد آموزشی دارد.

156- نوای ایمان در زیارت آل یاسین

ترجمه ی دفتر تحقیقات و انتشارات بدر – تهران: مکیال – 16 ص – رقعی (شمیز) -140 تومان – چاپ چهارم، 1382 ش.

متن و ترجمه ی روان زیارت آل یاسین به همراه مقدمه ای کوتاه ولی پربار پیرامون دعا بر تعجیل فرج حضرت ولی عصر علیه السلام.

157- نوای فراق

علی اصغر یونسیان (ملتجی) – تهران: آفاق – 536 ص – رقعی (گالینگور) – 2100 تومان – چاپ اول، 1376 ش.

این کتاب مجموعه ی تبلیغی دیگری از سرودهای ملتجی در باره ی امام عصر علیه السلام است.

158- نیرنگ یاقوت

سلمان غدیری – تهران: نیک معارف – 80 ص – 280 تومان – رقعی – چاپ اول 1377 ش.

مسئله ی زعامت و پیشوایی مسلمانان پس از حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم با استناد به منابع معتبر اهل تسنن و در قالب داستان انار یاقوت وزیر و عنایت امام زمان علیه السلام به شیعیان در این اثر تبلیغی بیان شده است. از این اثر برای تهیه ی فیلمنامه و متن تئاتر می توان استفاده کرد.

159- وقتی بابا بیاید

فیروزه ی فیروزمنش - تهران: رایحه – 8 ص – پالتویی (شمیز) 500 تومان – چاپ اول، 1380 ش.

داستانی تمثیلی از انتظار برای کودکان.

160- وقتی ماه کامل شد

ماجده ی محمدی – تهران: ابصار – 64 ص – رقعی (مصوّر) – 500 تومان – چاپ اول، 1383 ش.

گفتگوی گل ها درباره ی برگزاری و اهمیت جشن میلاد امام عصر علیه السلام است.

161- یادمان امام مهدی علیه السلام

علی اکبر تلافی – تهران: رایحه – 206 ص – وزیری – 900 تومان – چاپ اول ، 1380 ش

برگزیده ای از مقالات، اشعار، قطعات ادبی، متن کارت، معرفی کتب و سؤالات مسابقه و متن کتیبه و حدیث و ... درباره ی امام عصر علیه اسلام است که مناسب استفاده تبلیغی و آموزشی در جشن ها و رسانه ای گروهی و... می باشد.

162- یاد محبوب

سید حسین حسینی – تهران: آفاق – در سه جلد 400 ص – رقعی- 2000 تومان (دوره)- چاپ دوم، 1381 ش.

90 پاسخ روشن و رسا به پرسش های جوانان و علاقمندان پیرامون امام عصر علیه اسلام و حکومت جهانی آینده به همراه معرفی منابع مطالعاتی در پایان هر پاسخ.

163- یک بهار و هزار شکوفه

رضا فیروز. تهران: رایحه – 8 ص – پالتویی – 50 تومان – چاپ اول ، 1380 ش.

گفتگویی عاطفی با حضرت ولی عصر علیه اسلام در قالب یک متن ادبی مناسب برای کودکان.

امام زمان مهدی (عجل الله فرجه) - قائم آل محمد - یا اباصالح المهدی - کنکور دانشگاه مهدی - مذهبی و معنوی - روانشناسی اسلامی - انتظار فرج و ظهور - فلسفه و عرفان لاهوتیان - سلام و صلوات - نماز قرآن سنت - عشق و محبت - فرهنگی اجتماعی - اخلاقی و سخنرانی - گل نرجس - حدیث حکایت روایت - کتاب علم فن آوری - شعر و شاعر - مقاله پیام نامه بیانیه - آموزشی تحقیقاتی - عدالت انسانیت مسلمانیت - مشاوره عمومی نظرات - زندگی و خانواده - شجاعت و شهامت - شهید و دفاع مقدس - ادب هنر طنز - نویسنده و داستان - مسئله پاسخ سوال جواب - اطلاعات و اخبار

برچسب ها :
پیام‌های مهدوی به زن مسلمان

پیام‌های مهدوی به زن مسلمان


چکیده امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف آن گونه که از قرآن و روایات نبوی و اهل بیت علیهم السلام استفاده می‌شود دارای اهداف و آرمان‌های بسیار بلندی است که قرار است در عصر ظهور آنها را در سطح جهان پیاده نماید،آرمان هایی که فقط با امدادهای غیبی و به توسط مردی الهی هم‌چون او قابل پیاده شدن است. ولی این به آن معنا نیست که در عصر غیبت هیچ مرتبة از آن آرمان‌ها قابل پیاده شدن نیست، ما می‌توانیم در سطوح مختلف جامعه و در قشرهای مختلف جلوه هایی از آنها را با الگو گرفتن از حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف و یارانش پیاده کنیم تا زمینه‌ساز ظهور او گردیم. یک قشر مهم از اقشار جامعه بانوان هستند که می‌توانند با الگو گرفتن از آرمان‌های بلند مهدوی، جامعه ای مهدوی در حد خود و در عصر غیبت پیاده کنند، و این با برداشت پیام هایی است که از فرهنگ مهدویت به دست می‌آید، موضوعی که ما در این مقاله در حدّ وسع و توان‌مان به آن می‌پردازیم. واژه‌های کلیدی: فرهنگ مهدوی، مهدویّت، پیام‌های مهدوی، زمینه‌سازی ظهور. مقدمه گاهی این سؤال در ذهن انسان، تداعی می‌شود که آیا بحث از مهدویت و فرهنگ مهدوی، صرفاً جنبة تاریخی دارد؛ یا می‌توان مباحث مهدویت را به روز کرده، و جنبة کاربردی به آن داد. باید اشاره کرد که می‌توان، در عصر پیش از ظهور، پرتویی از جامعة مهدوی را با اجرای درصدی از اهداف ظهور ایجاد کرد؛ چرا که رسیدن به اهداف عالی ظهور، تنها در هنگام ظهور حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف ممکن است. این مطلب را با چند مقدمه می‌توان اثبات نمود: 1. زمینه سازی برای ظهور از آن‌جا که غیبت حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از ناحیة ما بوده[1]؛ ما نیز در ظهور او مؤثر خواهیم بود، و این امر تنها با به کار بردن اهداف حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف – گرچه در سطح محدود ـ تحقق خواهد یافت. بنابراین در روایتی از پیامبر صل الله علیه و آله و سلم آمده است: « قومی از مشرق زمین، خروج می‌کنند که زمینه‌ساز سلطنت و حکومت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف خواهند بود»[2] . این آماده سازی می‌تواند در زمینة فرهنگ و عقلانیت مردم باشد، که در صورت بالا رفتن سطح آن، زمینه برای ظهور حضرت، فراهم خواهد شد. از امام باقر علیه السلام نقل شده است که فرمود: « چون قائم ما، قیام کند؛ دستش را بر سر بندگان می‌گذارد و عقول آنها را متمرکز ساخته و اخلاق را به کمال می‌رساند»[3] . از این حدیث استفاده می‌شود که کار حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف، تکمیل نقص عقول و اخلاق مردم است تا از معارف الهی بهره مند شوند. در نتیجه این مردم هستند که با تلاش خود و بالا بردن سطح علم، اخلاق و فرهنگ جامعه می‌توانند زمینه‌ساز ظهور کلی حضرت شوند تا به واسطة آن به کمال عقلانی نهایی برسند. 2. الگوگیری از حکومت مهدوی امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف، رهبر و الگوی کامل برای شیعیان است و لذا مردو زن وظیفه دارند تا در حد امکان، از اهداف بلند آن حضرت بهره برده و خود را به او نزدیک نمایند. بنابراین ما می‌توانیم با سرمشق قرار دادن اهداف عالی آن بزرگوار، جامعه‌ای مهدوی ـ هرچند محدود ـ ایجاد نماییم. 3. منتظران مصلح، خود صالح‌اند. کسانی که در انتظار مصلح جهانی به سر می‌برند، خود باید صالح باشند و این با پیاده کردن اهداف قیام حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف در جامعه ـ هر چند در سطح محدود ـ میسر می‌شود. وجود زنان در میان اصحاب حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف در رابطه با اصحاب حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریفکه راجع به زنان است، دو روایت وجود دارد که در یکی از آنها اشاره به وجود سیزده زن در بین اصحاب حضرت دارد و در دیگری پنجاه زن. ممکن است که جمع بین دو دسته، این گونه باشد که مجموع اصحاب حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از زنان، پنجاه نفر است که سیزده نفر آنها، کسانی هستند که رجعت کرده و از قبر، سر بر می‌آورند و در حکومت حضرت، سهیم خواهند بود. 1. مفضل بن عمر می‌گوید: از امام صادق علیه السلام شنیدم که می‌فرمود:« همراه قائم عجل الله تعالی فرجه الشریف سیزده زن وجود دارد. عرض کردم، از آنها در چه کاری بهره می‌گیرد؟ فرمود: آنان مجروحان را مداوا کرده و از آنها پرستاری می‌کنند؛ همان‌گونه که زنان همراه رسول خدا صل الله علیه و آله و سلم، چنین می‌کردند. عرض کردم: نام آنها را برای من بگو! حضرت فرمود: قنواء دختر رُشَید، ام ایمن، حبابه والبیه، سمیه مادر عمار بن یاسر، زبیده، ام خالد احمسیه، ام سعید حنفیه، وصبانه ما شطه و ام خالد جهنیه»[4]. 2. جابر بن یزید جعفی از امام باقر علیه السلام نقل کرده است که فرمود: « به خدا سوگند! سیصد و بیشتر از ده نفر می‌آیند که در میان آنها، پنجاه نفر زن وجود دارد. آنان در مکه بدون وقت مقرر، اجتماع می‌کنند؛ دسته هایی همانند ابرهای پاییز، بعضی پشت سر بعضی دیگر. و این همان آیه‌ای است که خداوند فرمود: هر کجا باشید خداوند تمام شما را خواهد آورد؛ زیرا او بر هر چیزی قادر است.»[5] اگر چه این روایت را عیاشی، مرسلا نقل کرده است، ولی نعمانی و دیگران، آن را با چند طریق که برخی از آنها صحیح است نقل کرده اند[6].  پیام‌های مهدوی از آن‌جا که امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف، امام، رهبر و ولی هر زن و مرد مسلمان شیعی است؛ لذا عصر ظهور حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف و رفتار آن حضرت عجل الله تعالی فرجه الشریف می‌تواند، الگودهی برای زنان نیز باشد و آنان نیز می‌توانند با اجرای آن اهداف، جامعه‌ای مهدوی را در این عصر ـ که عصر غیبت است ـ پیاده نمایند. اینک به برخی از این پیام‌ها که از روایات استفاده می‌شود اشاره می‌کنیم:  1. شرکت در مسائل اجتماعی  هر گاه جامعه به حدی رسید که زنان و مردان به تکامل عقلانی و اخلاقی رسیدند؛ زنان نیز می‌توانند در مسائل سیاسی و اجتماعی جامعه با حفظ شئونات اسلامی شرکت کنند و همانند مردها سهمی را ایفا نمایند. این معنا با جمع بین دو دسته روایات، به دست می‌آید:  الف: روایاتی که دلالت بر تکامل عقلانی و اخلاقی انسان‌ها در عصر ظهور دارد[7]. ب: روایاتی که دلالت بر وجود زنان در بین 313 نفر اصحاب حضرت دارد[8]. 2. مشارکت در انسجام اسلامی یکی از اهداف حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف ایجاد وفاق و انسجام اسلامی است. لذا در دعای ندبه می‌خوانیم: « کجاست آن کسی که گفتار را بر تقوا جمع می‌کند[9] ». زنان جامعة اسلامی نیز با الگو گرفتن از امام خود در حدّ توان خود می‌توانند در این هدف مهم در عصر غیبت سهیم باشند. 3. احیای سنت‌های فراموش شده زنان نیز می‌توانند، سنت‌های فراموش شده را احیا کنند؛ همان‌گونه که دربارة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف می‌خوانیم: « ... او دستورات فراموش شدة قرآن و سنت را احیا می‌کند[10] ».  4. تعلیم قرآن زنان نیز می‌توانند همانند حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف معلم قرآن باشند؛ همان که دربارة حضرت آمده است: « ... آن گونه که قرآن نازل شده، به مردم می‌آموزد ...[11]». 5. تربیت افراد یکی از کارهایی که امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف بعد از ظهور، انجام می‌دهد، تکمیل اخلاقیات مردم است. بنابراین در روایتی که از امام باقر علیه السلام نقل شده است می‌خوانیم: « خداوند متعال، به واسطة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف اخلاق مردم را کامل می‌کند[12] ». زنان نیز می‌توانند فرزندان خود و نیز خود را، با تعلیمات اخلاقی تربیت کرده و آنان را به کمال برسانند.  6. تلاش در جهت رفع گرفتاری‌های مردم  یکی از اسامی حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف « غوث» است. در حدیثی می‌خوانیم: « مهدی در میان امت من، خروج می‌کند و خداوند او را به فریاد مردم می‌رساند[13] ». زنان نیز می‌توانند با اقتدا به الگوی خود، حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف فریاد رس گرفتاران، در حد امکان باشند. 7. اصلاح جامعه زنان نیز می‌توانند با الگوگیری از حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف در حد وسع خود، در اصلاح جامعه کوشا باشند؛ همان طور که درباره حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف آمده است: « خداوند متعال، به واسطة او هر آن‌چه قبل از او فساد بوده، اصلاح خواهد کرد[14]».  8. اهل عمل بودن زنان برای تربیت اولاد و افراد جامعه باید خود اهل عمل باشند، و تنها به خیر و تقوا اشاره نمایند؛ همان گونه که سیرة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف در دعوت به حق، این گونه است. لذا از امام صادق علیه السلام نقل شده است که فرمودند: « ... او به تقوا اشاره کرده و خود عمل به هدایت می‌کند...[15] ».  9. ایجاد عشق، در عبادت افراد زنان باید همانند حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف اولاد و افراد جامعه را عاشق عبادت کرده و کاری کنند که افراد تحت تربیت آنها عبادت را دوست دارند. از پیامبر صل الله علیه و آله و سلم نقل شده است که فرموند: « ... حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف دل‌های بندگان را، عاشق عبادت می‌کند ...[16] ».  10. آزادی مردم از بندگی هوای نفس زنان باید سعی کنند تا افراد تحت تربیت خود را از بندگی هوای نفس برهانند؛ همان گونه که در مورد حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف می‌خوانیم: « ... خداوند به واسطة او، ذلت بردگی ( هوای نفس) را از گردن‌های شما، بر می‌دارد[17] ». 11. گسترش عدل زنان نیز با الگوگیری از حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف می‌توانند در گسترش عدل کوشا باشند؛ چنان که در روایات آمده است: « آگاه باشید! به خدا سوگند، به طور حتم، حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف عدالتش را داخل خانه‌های شما خواهد کرد؛ همان گونه که گرما و سرما داخل خانه‌های شما خواهد شد[18] ».  12. برپایی نماز زنان باید در حد توانایی خود، در برپایی نماز کوشا باشند؛ همان طور که از اهداف حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف، برپایی نماز است. از زیدبن علی، نقل شده است: « هنگامی که قائم آل محمد عجل الله تعالی فرجه الشریف، قیام کند، می‌فرماید:‌ای مردم! ما کسانی هستیم که خداوند در قرآن وعدة آنان را به شما داده است؛ آن جا که فرمود: کسانی که اگر ما در روی زمین به آنان امکانات دهیم نماز را به پا، می‌دارند...[19] ».  13. امر به معروف و نهی از منکر در روایتی دربارة اصحاب حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از زنان و مردان آمده است: « آنان، امر به معروف و نهی از منکر می‌کنند[20] ». بنابراین اگر زنان جامعة اسلامی می‌خواهند در راه حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف و اصحاب او باشند، باید این دو فریضه را احیا نمایند.  14. اهل تلاش بودن زنان باید از اصحاب حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف الگو گرفته و اهل کوشش و تلاش باشند؛ همان گونه که از رسول خدا صل الله علیه و آله و سلم نقل شده است که دربارة اصحاب حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف فرمود: « خداوند برای او از دورترین کشورها به تعداد اهل بدر ( 313 نفر) جمع می‌کند، که همگی اهل کوشش و تلاش در راه اطاعت خدا هستند[21] ».  15. سعی در گسترش علم زنان نیز می‌توانند در گسترش علم در سطح جامعه در حد امکان، کوشا باشند، همان طور که از رسول خدا صل الله علیه و آله و سلم نقل شده که دربارة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف فرمود: « ... خداوند عزوجل، به واسطة او زمین را بعد از تاریکی، پر از نور کرده و پس از ظلم، پر از عدل نموده و پس از جهل، پر از علم خواهد کرد[22] ».  16. تواضع و فروتنی نسبت به دیگران بانوان باید نسبت به هم نوعان دینی خود، متواضع باشند. همان طور که دربارة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از امام صادق علیه السلام نقل شده که فرمودند: « در برابر مومنان، ذلیل و در مقابل کافران، عزیزند[23] ».  17. از تنهایی نهراسیدن هر گاه انسان، حق را یافت؛ گرچه پیروان آن کم است، نباید از تنهایی یا کمی افراد، به خود ترس راه دهد. دربارة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف می‌خوانیم: « حق با ماست، هر کس از ما کناره گیرد ما را به وحشت نمی‌اندازد[24] ».  18. همکاری با مصلحان امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف گرچه به تنهایی می‌تواند جهان را اداره کند، ولی اهداف عالی خود را با همکاری با مصلح بزرگ، حضرت مسیح، دنبال می‌کند. بنابراین در حدیثی از رسول خدا صل الله علیه و آله و سلم آمده است: « ... عیسی بن مریم، فرود می‌آید و پشت سر او نماز می‌گذارد...[25] ». و این عملکرد بسیار آموزنده‌ای است که بانوان ما نیز می‌توانند از آن درس گرفته و در این جهت به حضرت، اقتدا کنند. 19. صله رحم دربارة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از امام علی علیه السلام نقل شده که از همه بیشتر صله رحم می‌کند؛ آن جا که فرمود: « او از همه بیشتر صله رحم خواهد کرد[26] ». زن مسلمان نیز با الگوگیری از حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف باید این سنت مهدوی، بلکه سنت همة امامان و انبیا را احیا کند. 20. اهل شب زنده داری دربارة اصحاب حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از امام صادق علیه السلام نقل شده که اهل شب زنده داری هستند: « آنان مردانی هستند که شب را نمی‌خوابند، در نمازشان زمزمه‌ای چون زنبور دارند، شب‌ها در حال قیام بر روی پاهای خود می‌ایستند ...[27] ». از آن‌جا که در میان اصحاب امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف زن نیز وجود دارد، این صفت شامل آنها نیز می‌شود و پیام آن به زن مسلمان آن است که اگر می‌خواهیم در عصر غیبت از یاوران مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف باشیم شب‌زنده داری را هرگز فراموش نکنیم. 21. امانت داری بانوان شیعه باید با الگوگیری از امام خود، امانت دار باشند؛ همان گونه که دربارة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف آمده است: « او نگه دار هر چیزی است که نزد او به امانت گذاشته شده است[28] ». زن مسلمان نیز باید با الگو قرار دادن امامان سعی خود را در شناخت خداوند به کار بسته و خداشناس حقیقی گردد. 22. خداشناس حقیقی اصحاب حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف که از آن جمله 50 زن هستند ـ همگی خداشناس و اهل توحیدند ـ دربارة آنها از امام علی علیه السلام نقل شده است: « ... و آنان کسانی هستند که خداشناس حقیقی بوده و اهل توحید می‌باشند[29] ». 23. استفاده از روزهای مهم بانوان با الگوگیری از حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف کارهای مهم را در روزهای مهم انجام دهند؛ همان طور که دربارة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف می‌خوانیم که امام باقر علیه السلام فرمود: « گویا قائم را در روز عاشورا، روز شنبه، مشاهده می‌کنم که بین رکن و مقام ایستاده و در مقابل او کسی ندا می‌دهد: برای خدا بیعت کنید. در آن هنگام است که خداوند زمین را پر از عدل می‌کند؛ همان گونه که پر از ظلم و جور شده باشد[30] ». 24. اخلاص در عمل بانوان شیعی و پیروان حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف باید اهل اخلاص در عمل باشند؛ همان گونه که در بارة اصحاب حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از امام جواد علیه السلام نقل شده که فرمودند: « ... چون برای حضرت، این تعداد از مخلصین فراهم شود؛ خداوند امر او را ظاهر خواهد نمود ...[31] ». 25. نترسیدن از ملامت افراد بانوان شیعی نباید از ملامت افراد ملامت گر، بهراسند. آنها باید در راه حقی که تشخیص داده‌اند، ثابت قدم باشند؛ همان گونه که دربارة امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف آمده است که فرمود: « ... در راه خدا از ملامت هیچ ملامت کننده‌ای نمی‌هراسد[32] ».  26. توجیه قبل از اقدام عملی از امام باقر علیه السلام نقل شده که فرمود: «یقول القائم عجل الله تعالی فرجه الشریف لأصحابه: یا قوم! انّ اهل مکة لایریدوننی، و لکنّی مُرْسل الیهم لأحتجّ علیهم بما ینبغی لمثلی ان یحتجّ علیهم. فیدعو رجلاً من اصحابه فیقول له: امض الی اهل مکة فقل: یا اهل مکة! انا رسول فلان الیکم…»[33]؛ «قائم عجل الله تعالی فرجه الشریف به اصحاب خود می‌گوید: ای قوم! همانا اهل مکه مرا نمی‌خواهند، ولی من کسی را به سوی آنان می‌فرستم تا بر آنها آن‌گونه که سزاوار من است احتجاج نماید. لذا یکی از اصحابش را می‌خواهد و به او می‌گوید: به سوی اهل مکه برو و بگو: ای اهل مکه! من فرستادة فلان (حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف) به سوی شمایم…». وظیفة زنان جامعة اسلامی نیز آن است که هنگام تربیت فرزندان خود یا دیگران، ابتدا آنها را توجیه کنند و در صورتی که توجیه آنان جواب نداد با ملاحظة مراحل دست به اقدام عملی بزنند. 27. مقابله با انحرافات از امام علی علیه السلام نقل شده که دربارة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف فرمود: « در آخر زمان او خروج می‌کند و انحرافاتی که در حق پدید آمده اصلاح خواهد کرد…»[34]. زنان نیز در جامعة اسلامی باید به مولای خود اقتدا کرده و در حدّ توان خود در راستای این هدف گرچه در سطحی محدود کوشا باشند تا زمینه‌ساز ظهور گردند. 28. هتک حرمت افراد ممنوع از امام علی علیه السلام نقل شده که از جمله اموری که حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف بر آن با اصحاب خود که از آن جمله بانوان هستند پیمان می‌بندد هتک حرمت نکردن افراد است، آن جا که می‌فرماید: «آنان بر اصولی با حضرت بیعت می‌کنند که از آن جمله این است که هتک حرمت فرد آبرومندی را نکنند و کسی را سبّ و دشنام ندهند و به منزلی هجوم نیاورند و کسی را به جز به حقّ نزنند…».[35] بانوان نیز باید مواظب رفتار و گفتار خود بوده و هتک حرمت شخص آبرومندی را ننمایند و بی جهت به کسی ناسزا نگویند و… . 29. نخوردن مال یتیم از امام علی علیه السلام نقل شده که حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از جمله پیمان هایی را که با کارگزارانش از جمله بانوان برای بیعت می‌بندد نخوردن مال یتیم است، آن جا که می‌فرماید: «… من با شما هستم در صورتی که مال یتیم را ]بی‌جهت[ نخورید…».[36] این وظیفه نیز می‌تواند برای یاوران حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف و پیروان او آموزندگی داشته و با پیروی از آن از اصحاب آن حضرت عجل الله تعالی فرجه الشریف در عصر غیبت باشند. 30. گواهی با علم از امام علی علیه السلام نقل شده که حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از جمله پیمان‌هایی را که با کارگزارانش از جمله بانوان برای بیعت می‌بندد گواهی ندادن بدون علم است، آن جا که می‌فرماید: «من با شما هستم در صورتی که … بر چیزهایی که به آن علم ندارید گواهی ندهید…».[37] همه از آن جمله بانوان اسلامی وظیفه دارند تا چیزی را که ندانسته و از آن اطلاعی ندارند گواهی ندهند. 31. دشنام دادن ممنوع از امام علی علیه السلام نقل شده که حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف از جمله پیمان‌هایی را که با کارگزارانش از جمله بانوان برای بیعت می‌بندد دشمنان ندادن به مردم است، آن جا که می‌فرماید: «من با شما هستم در صورتی که … کسی را دشنام ندهید…».[38] بانوان مهدوی باید با الگو گرفتن از حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف مواظب زبان خود بوده و بی جهت کسی را دشنام نداده و ناسزا نگویند. 32. اطعام به مساکین از پیامبر صل الله علیه و آله و سلم نقل شده که دربارة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف فرمود: «گویا مهدی با دستان خود به مساکین کره می‌دهد».[39] و نیز نقل شده که فرمود: «نشانة مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف، آن است که او بر کارگزاران خود سخت گرفته و با مال خود جود خواهد کرد و به مساکین رحم خواهد نمود».[40] بانوان اسلامی نیز می‌توانند با الگو گرفتن از سیرة مهدوی در حدّ توان خود به مساکین اطعام داده و حتی به مستمندان با دستان خود غذا دهند تا به جامعة خود رنگ و بوی مهدوی دهند. 33. آبادی معنوی جامعه از پیامبر صل الله علیه و آله و سلم نقل شده که دربارة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف فرمود: «… به قائم از شما زمین خود را به تسبیح و تحلیل و تقدیس و تکبیر و تمجیدم آباد خواهم کرد…».[41] از دامن زن است که مرد به معراج می‌رود. زنان جامعه می‌توانند با تربیت معنوی فرزندان و اعضای خانوادة خود در تشکیل جامعه‌ای معنوی در حدّ و محدودیت خود سهیم باشند، گرچه حدّ کامل آن اختصاص به عصر ظهور دارد. 34. شرکت نهضت سوادآموزی از پیامبر صل الله علیه و آله و سلم نقل شده که دربارة عصر غیبت فرمود: «زود است که فتنه هایی پیدا شود به حدّی که انسان صبح هنگام مؤمن است ولی عصر هنگام کافر می‌شود مگر کسی که خداوند او را با علم زنده کرده است».[42] زنان جامعه نیز می‌توانند در راستای زنده کردن جامعه از راه سوادآموزی و فراگیری دانش و معرفت، سهم بسزایی داشته باشند. 35. خلف وعده ممنوع از پیامبر اکرم صل الله علیه و آله و سلم نقل شده که دربارة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف فرمود: «… اگر از دنیا تنها یک روز باقی مانده باشد خداوند آن روز را طولانی می‌کند تا مردی از اهل بیتم مالک زمین گشته و کارهای مهم به دست او انجام گردد. او اسلام را ظاهر کرده و خلف وعده نمی‌کند…».[43] بانوان جامعة اسلامی باید با الگو گرفتن از حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف و آرمان‌های بلند او و در راستای زمینه سازی ظهور اهل وفای به عهد باشند تا از یاران حضرت در عصر ظهور باشند. 36. رفع اختلاف از بین شیعیان از امام حسین علیه السلام نقل شده که فرمود: «آن امری که انتظارش را می‌کشید تحقق نمی‌یابد تا این که شما از یکدیگر بیزاری جسته و در صورت یک‌دیگر آب دهان بیندازید و بر ضد هم‌دیگر گواهی داده و یک‌دیگر را لعن کنید». به حضرت عرض کردم: آیا در آن زمان خیری نیست؟ امام حسین علیه السلام فرمود: «تمام خیر در آن زمان است؛ چرا که قائم ما قیام کرده و تمام این امور را دفع خواهد کرد».[44] نتیجه انسان‌ها در سطوح مختلف جامعه می‌توانند با الگو گرفتن از سیرة حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف و کارگزاران او و عمل کردن به آرمان های بلند مهدوی جامعه ای با رنگ و بوی عصر ظهور در حدّ و توان خود ایجاد نماییم و از آن جا که زنان و بانوان یکی از ارکان مهم و اساسی جامعه‌اند، لذا می‌توانند در تحقق این جامعة مهدوی در عصر غیبت سهم بسزایی داشته باشند.       -------------------------------------------------------------------------------- [1]. خواجه نصیر الدین طوسی رحمه الله علیه می‌فرماید: « وجوده لطف و تصرفه لطف آخر و عدمه منا» ؛ وجود او لطف و تصرف او لطفی دیگر و نبود تصرف از ناحیة ماست. (کشف المراد، ص490- 491) [2]. « یخرج قوم من المشرق یوطئون للمهدی سلطانه» سنن ابن ماجه، ج2، ح 4088 و…  [3]. « اذا قام قائمنا وضع یده علی رؤوس العباد فجمع به عقولهم و اکمل به اخلاقهم» بحار الانوار، ج52، ص336، ح71.  [4]. «سمعت ابا عبد الله (ع) یقول: یکون مع القائم ثلاث عشر إمرأة. قلت: و ما یصنع بهن؟ قال: یداوین الجرحی و یقمن علی المرضی، کما کنّ مع رسول الله (ص). قلت: فسمهن لی! قال: القنواء بنت رشید، و ام ایمن، و حبابة الوالبیة، و سمیة ام عمار بن یاسر، و زبیدة، و ام خالد الأحمسیة، و ام سعید الحنفیة، و صبانة الماشطة و ام خالد الجهنیة» دلائل الامامة، ص259 و اثبات الهداة، ج3، ص575.  [5]. «یا جابر!… و یجئ والله ثلاثمائةو بضعة عشر رجلا فیهم خمسون امراة، یجتمعون بمکة علی غیر میعاد، قَزَعا کقزع الخریف یتبع بعضهم بعضا، و هی الآیة التی قال الله: این ما تکونوا یأت بکم الله جمیعا ان الله علی کل شیئ قدیر» تفسیر عیاشی، ج1، ص65.  [6]. الاختصاص، ص255؛ الارشاد، ص359؛ غیبت طوسی، ص269؛ اعلام الوری، ص427؛ الخرائج، ج3، ص1156؛ عقد الدرر، ص49؛ اثبات الهداة، ج3، ص548 و بحار الانوار، ج51، ص56 و ج52، ص212.  [7]. بحار الانوار، ج52، ص 336، ح71. [8]. تفسیر عیاشی، ج1، ص65. [9]. «این جامع الکلمة علی التقوی» مفاتیح الجنان، دعای ندبه. [10]. «… و یحیی میت الکتاب و السنة» نهج البلاغه، خطبه 138.  [11]. «… یعلمون الناس القرآن کما انزل… » بحار الانوار، ج52، ص 362، ح139.  [12]. «… و اکمل به اخلاقهم » بحار الانوار، ج52، ص336، ح71. [13]. «یخرج المهدی (عج) فی امتی، یبعثه الله غیاثا للناس» کشف الغمه، ج2، ص470.  [14]. «یصلح الله تعالی به کل ما افسد قبله»  البرهان، متقی هندی، ص132.  [15]. «… یشیر بالتقی و یعمل بالهدی… » بحار الانوار، ج52، ص269، ح158.  [16]. «… یملأ قلوب العباد عبادة… » بحار الانوار، ج51، ص74، ح24.  [17]. «… به یخرج ذل الرق من اعناقکم» بحار الانوار، ج51، ص75، ح29. [18]. «أما والله! لیدخلن عدله جوف بیوتهم کما یدخل الحر و البرد» بحار الانوار، ج52، ص362، ح131. [19]. «اذا قام القائم من آل محمد یقول: ایها الناس! نحن الذین وعدکم الله فی کتابه : الذین ان مکناهم فی الارض اقاموا الصلاة…» بحار الانوار، ج52، ص373، ح166.  [20]. «و یأمرون بالمعروف و ینهون عن المنکر» منتخب الأثر، ص581، ح4 [21]. «یجمع الله له من اقاصی البلاد علی عدة اهل بدر، کدّادون، مجدون فی طاعته» بحار الانوار، ج52، ص310 [22]. «… یملأ الله عزوجل به الارض نورا بعد ظلمتها و عدلا بعد جورها و علما بعد جهلها»  اکمال الدین، ص260.  [23]. «اذلة علی المومنین، اعزة علی الکافرین» نعمانی، غیبت، ص316، باب 21، ح12. [24]. «الحق معنا، فلن یوحشنا من قعد عنا» بحار الانوار، ج53، ص178، ح9. [25]. «… فینزل عیسی بن مریم فیصلی خلفه… » فرائد السمطین، ج2، ص312.  [26]. «… و اوصلکم رحما» نعمانی، غیبت، ص212، باب 13، ح1. [27]. «… رجال لا ینامون اللیل، لهم دوی فی صلاتهم کدوی النحل یبیتون قیاما علی اطرافهم… » بحار الانوار، ج52، ص308. [28]. « الحافظ لما استودع» بحار الانوار، ج52، ص 269، 158. [29]. «… و هم الذین و حدوا الله حق توحیده…» بشارة الاسلام، ص259. [30]. «کانی بالقائم یوم عاشوراء یوم السبت قائما بین الرکن و المقام ینادی البیعة لله، فیملأها عدلا کما ملئت ظلما و جورا» طوسی، غیبت، ص453، ح459.  [31]. «… فاذا اجتمعت له هذه العدة من اهل الاخلاص اظهر الله امره…» کمال الدین، ج2، ص377.  [32]. «… ولایأخذه فی الله لومة لائم» بحار الانوار، ج52، ص354، ح114.  [33]. بحارالانوار، ج52، ص307، باب26، ح81. [34]. «یخرج فی آخرالزمان، یقیم اعوجاج الحق…» بحارالانوار، ج42، ص215، ح16. [35]. «یبایعون علی الاّ… یهتکوا حریماً محرماً و لایسبّوا مسلماً و لایهجموا منزلاً و لایضربوا احداً الاّ بالحق…» منتخب الأثر، ص183، باب3، ح5. [36]. «… انا معکم علی ان … لاتأکلوا مال الیتیم…» منتخب الأثر، ص154. [37]. «… انا معکم علی ان … لاتشهدوا بغیر ماتعلمون…» منتخب الأثر، ص154. [38]. «… انا معکم علی ان … لاتشتمون…» منتخب الأثر، ص154. [39]. «المهدیّ کانّما یُلْعِق المساکین الزُّبْد» منتخب الأثر، ص36، عقد الدرر، ص36. [40]. «علامة المهدی: ان یکون شدیداً علی العمّال، جواداً بالمال، رحیماً بالمساکین» مصنف ابن ابی شیبة، ج15، ص199، ح19498. [41]. «… و بالقائم منکم أعمر أرض بتسبیحی و تهلیلی و تقدیسی و تکبیری و تمجیدی…» بحارالانوار، ج18، ص341، ح49، امالی صدوق، ص504، مجلس92، ح4. [42]. ستکون فِتَن؛ صبح الرجل فیها مؤمناً و یمسی کافراً، الاّ من احیاه الله بالعلم» المعجم الکبیر، طبرانی، ج8، ص278، ح7910. [43]. «… لو لم یبق من الدنیا الا یوم واحد لطول الله ذلک الیوم حتی یملک رجل من اهل بیتی تجری الملاحم علی یدیه، و یظهر الاسلام، لایخلف وعده…» بحارالانوار، ج51، ص83، ح28، عقدالدرر، ص62. [44]. «لایکون الأمر الذی تنتظرونه حتی یبرأ بعضکم من بعض و یتفل بعضکم فی وجوه بعض، و یشهد بعضکم علی بعض بالکفر و یلعن بعضکم بعضاً.فقلت له: ما فی ذلک الزمان من خیر؟ فقال الحسین علیه السلام: الخیر کلّه فی ذلک الزمان، یقوم قائمنا و یدفع ذلک کله» غیبت، نعمانی، ص206.

امام زمان مهدی (عجل الله فرجه) - قائم آل محمد - یا اباصالح المهدی - کنکور دانشگاه مهدی - مذهبی و معنوی - روانشناسی اسلامی - انتظار فرج و ظهور - فلسفه و عرفان لاهوتیان - سلام و صلوات - نماز قرآن سنت - فرهنگی اجتماعی - عشق و محبت - حدیث حکایت روایت - اخلاقی و سخنرانی - کتاب علم فن آوری - آموزشی تحقیقاتی - عدالت انسانیت مسلمانیت - مشاوره عمومی نظرات - زندگی و خانواده - مسئله پاسخ سوال جواب

برچسب ها :
دهه فجر بر همه شیعیان جهان مبارک باد

دهه فجر بر همه شیعیان جهان مبارک باد

دهه فجر بر همه شیعیان جهان مبارک باد

برچسب ها :
گفتگو با خدا
گفتگو با خدا

Interview with god

گفتگو با خدا

 

I dreamed I had an Interview with god

خواب دیدم در خواب با خدا گفتگویی داشتم .

 

So you would like to Interview me? "God asked."

خدا گفت : پس میخواهی با من گفتگو کنی ؟

 

If you have the time "I said"

گفتم : اگر وقت داشته باشید .

 

God smiled

خدا لبخند زد

 

My time is eternity

وقت من ابدی است .
گفتگو با خدا

What questions do you have in mind for me?

چه سوالاتی در ذهن داری که میخواهی بپرسی ؟

 

What surprises you most about humankind?

چه چیز بیش از همه شما را در مورد انسان متعجب می کند ؟

 

Go answered ....

خدا پاسخ داد ...

 

That they get bored with childhood.

این که آنها از بودن در دوران کودکی ملول می شوند .

 

They rush to grow up and then long to be children again.

عجله دارند که زودتر بزرگ شوند و بعد حسرت دوران کودکی را می خورند .

 

That they lose their health to make money

این که سلامتی شان را صرف به دست آوردن پول می کنند.
گفتگو با خدا

And then lose their money to restore their health.

و بعد پولشان را خرج حفظ سلامتی میکنند .

 

By thinking anxiously about the future. That

این که با نگرانی نسبت به آینده فکر میکنند .

 

They forget the present.

زمان حال فراموش شان می شود .

 

Such that they live in neither the present nor the future.

آنچنان که دیگر نه در آینده زندگی میکنند و نه در حال .

 

That they live as if they will never die.

این که چنان زندگی میکنند که گویی هرگز نخواهند مرد .

 

And die as if they had never lived.

و آنچنان میمیرند که گویی هرگز زنده نبوده اند .
گفتگو با خدا

God's hand took mine and we were silent for a while.

خداوند دست های مرا در دست گرفت و مدتی هر دو ساکت ماندیم .

 

And then I asked ...

بعد پرسیدم ...

 

As the creator of people what are some of life's lessons you want them to learn?

به عنوان خالق انسان ها ، میخواهید آنها چه درس هایی اززندگی را یاد بگیرند ؟

 

God replied with a smile.

خدا دوباره با لبخند پاسخ داد .

 

To learn they cannot make anyone love them.

یاد بگیرند که نمی توان دیگران را مجبور به دوست داشتن خود کرد .

 

What they can do is let themselves be loved.

اما می توان محبوب دیگران شد .
گفتگو با خدا

To learn that it is not good to compare themselves to others.

یاد بگیرند که خوب نیست خود را با دیگران مقایسه کنند .

 

To learn that a rich person is not one who has the most.

یاد بگیرند که ثروتمند کسی نیست که دارایی بیشتری دارد .

 

But is one who needs the least.

بلکه کسی است که نیاز کم تری دارد

 

To learn that it takes only a few seconds to open profound wounds in persons we love.

یاد بگیرن که ظرف چند ثانیه می توانیم زخمی عمیق در دل کسانی که دوست شان داریم ایجاد کنیم .

 

And it takes many years to heal them.

و سال ها وقت لازم خواهد بود تا آن زخم التیام یابد .

 

To learn to forgive by practicing forgiveness.

با بخشیدن ، بخشش یاد بگیرن .

 

To learn that there are persons who love them dearly.

یاد بگیرند کسانی هستند که آنها را عمیقا دوست دارند .
گفتگو با خدا

But simply do not know how to express or show their feelings.

اما بلد نیستند احساس شان را ابراز کنند یا نشان دهند .

 

To learn that two people can look at the same thing and see it differently.

یاد بگیرن که میشود دو نفر به یک موضوع واحد نگاه کنند و آن را متفاوت ببینند .

 

To learn that it is not always enough that they are forgiven by others.

یاد بگیرن که همیشه کافی نیست دیگران آنها را ببخشند .

 

They must forgive themselves.

بلکه خودشان هم باید خود را ببخشند .

 

And to learn that I am here.

و یاد بگیرن که من اینجا هستم .

 

Always

همیشه

01:00:29 

2009-11-12
برچسب ها :
تبلیغ در سیره و گفتار عارفان 1
«مبلّغان وارسته» از عالمان پرهیزگار، از خود گذشته، دلسوز، پارسا، هدایت‏گر، هدایت شده، اهل تزکیه و تهذیب نفس، صاحب اخلاق شریف و بیداردلانی هستند که این فرمایش امام علی علیه‏السلام را چراغ راهنمای زندگی خود قرار داده و ضمن تعلیم و تأدیب خود، به هدایت و ارشاد دیگران می‏پردازند. «مَنْ نَصَبَ نَفْسَهُ لِلنّاسِ اِماما فَعَلَیْهِ اَنْ یَبْدَءَ بَتَعْلیمِ نَفْسِهِ قَبْلَ تَعْلیمِ غَیْرِهِ وَلْیَکُنْ تَأدیبُهُ بِسیرَتِهِ قَبْلَ تَأدیبِهِ بِلِسانِهِ وَمُعَلِّمُ نَفسِهِ وُمَؤدِّبُها اَحَقُّ بِالاِْجْلالِ مِنْ مُعَلِّمِ النّاسِ وَمُؤدِّبِهِمْ(1)؛ کسی که خود را در مقام پیشوایی و امام مردم قرار می‏دهد، باید بیش از آن که به تعلیم دیگران بپردازد، به تعلیم خویش بپردازد و باید تأدیب کردن او به عملش پیش از تأدیب کردن به زبانش باشد. کسی که معلّم و ادب کننده خویشتن است، به احترام، سزاوارتر است از کسی که معلّم و مربّی مردم است.»

بر این اساس هر کس که می‏خواهد عالم دین و پیشوا و مقتدای مردم باشد، باید ابتدا خودش را اصلاح و تهذیب کند و به وسیله عمل، مردم رابه سوی دین دعوت نمایند. او باید پیشوایان معصوم را الگوی عملی خود قرار دهد، چنانکه عالم ربانی شیخ حسین بحرانی می‏نویسد:

«با دقت در طریقه اهل بیت علیهم‏السلام و تتبّع در آثارشان، در می‏یابیم که آن بزرگواران، تنها با اخلاق کریمه خویش مردم را هدایت نموده و مجذوب دین ساخته‏اند و پیروان خود را نیز به همین امر دعوت کرده و فرموده‏اند: «مردم را با غیر زبان‏های خود بخوانید»؛ یعنی، با اخلاق خوب و رفتار نیکوی خود، برای آن‏ها الگو و نمونه باشید.(2)

مبلّغان وارسته و فرزانه، با داشتن اخلاق و رفتار نیک و الهی، می‏توانند آثار و برکات بی‏کرانی در جامعه داشته باشند وبا نفس معنوی و اخلاق پسندیده خود در مردم یک شهر، روستا، محلّه و... تأثیر بگذارند.

«مبلّغان وارسته»، از قید نام و شهرت و نان رسته‏اند و دل در سودای عشق دوست نهاده‏اند تا بلکه بر تعداد عاشقان و دلدادگان دوست بیفزایند و از این رو برترین و با فضیلت‏ترین انسان‏ها به شمار می‏روند. عالم بیدار دل سید جعفر کشفی رحمه‏الله درباره فضیلت مبلّغان و اهمیت کار آنان می‏نویسد:

«فضیلت و مرتبه دو طایفه از مبلّغان (مبلّغانی که اصلاً طمع در کسی ندارند و اجری از کسی نمی‏خواهند و در مرتبه خلافت خدای، وراثت انبیا و ائمه، ثابت و مستقیم‏اند) از حدّ گذشته و در تلو مرتبه پیغمبران و بالاتر از مرتبه مفتی می‏باشد، چون که وعظ نمودن آخر مرتبه و آخر کمال فتوا دادن و تعلیم نمودن است. و حقّ این طایفه بر مردمان شدیدتر است از حق مفتیان و این دو طایفه چون که ارشاد و عمل موعظه ایشان از دل و از روی اخلاص و بدون غرض می‏باشد، به مضمون «اِلاّ مَنْ اَتَی اللّه‏َ بِقَلْبٍ سَلیمٍ»(3) دل ایشان مقرون به اخلاص و سالم از طمع، ریا، شک و شرک می‏باشد و لهذا کلام و موعظه ایشان تأثیر می‏کند و به دل می‏رسد و بندگان به آن منتفع می‏گردند و عمل خلافت ایشان مرخداوند و انبیا، مثمر ثمر می‏گردد و لیکن تأثیر کلام و موعظه آن یکی که عالم به ظاهر و باطن هر دو می‏باشد، به مراتب سریع‏تر و شدیدتر می‏باشد، چون که کلام و موعظه از عالمِ بالاتر از دل و از عالم مشاهده و عیان ـ که عالم روح می‏باشد ـ صدور می‏یابد و سر تا پای او همگی وعظ و کلام شده است.(4)

از این جاست که وقتی حواریّین از حضرت عیسی علیه‏السلام پرسیدند که مجالست با که بنمائیم؟ آن حضرت فرمودند: «مَنْ یُذَکِّرُکُمُ اللّه‏َ رُؤْیَتُهُ وَیَزیدُ فی عِلْمِکُمْ مَنْطِقُهُ وَیُرَغِّبُکُمْ فِی الاْآخِرَةِ عَمَلُهُ(5)؛ با کسی [مجالست کنید [که دیدن او شما را به یاد خداوند بیندازد و نطق و کلام او بر علم شما بیفزاید و عمل او شما را در مورد آخرت ترغیب کند.»

اصولاً بدون تزکیه و تهذیب نفس، تبلیغ و ارشاد دیگران معنا و مفهومی ندارد و دست زدن به این کار شریف، اقدامی سخت و پرخطر می‏نماید.

نفس خود ناکرده تسخیر ای فلان چون کنی تسخیر نفس دیگران

نفس را اوّل برو در بند کن پس بـــرو آهنگ وعــــظ و پند کن

منبری بگذار بهر خود نخست وانگهی برجه به منبر تند و چست

تا تو را سوزی نباشد در جگر دم مزن کاندر دَمَت نبود اثر

امام راحل رحمه‏الله درباره اهمیت تزکیه و تهذیب نفس قبل از اصلاح و ارشاد دیگران می‏فرماید: «باید دانست که مشکل‏ترین امور و سخت‏ترین چیزها دینداری است در لباس اهل علم و زهد و تقوا و حفظ قلب نمودن است در این طریقه و از این جهت است که اگر کسی در این طبقه به وظایف خود عمل کند و با اخلاص نیّت وارد این مرحله شود و گلیم خود را از آب بیرون کشد و پس از اصلاح خود، به اصلاح دیگران پردازد و نگه داری از ایتام آل رسول نماید؛ چنین شخصی از زمره مقرّبین و سابقین به شمار آید.(6)

پس این تزکیه و تهذیب و خودسازی، باید از همان اوان تحصیل و در مراکز علمی صورت گیرد و پایه‏های اخلاقی مبلّغان از همان‏جا مستحکم شود. مرجع فقید شیعه آیت اللّه‏ العظمی بروجردی نیز بر این باور بود که: «اولین برنامه‏ای که برای فراگیران علوم دینی ضرورت دارد، پالایش درون، تطهیر روان و تهذیب نفس می‏باشد، زیرا تمامی فضایل بر این محور می‏گردند و تا آلودگی‏ها از قلب پاک نشوند، تحصیل علم و رسیدن به مقامات بالای علمی انسان را نجات نخواهد داد. کسی که می‏خواهد جامعه را اصلاح کند، باید در مرکز علمی، خود را مهذّب نماید.(7)

امید آن که همه ما که در ـ دانشگاه اهل بیت علیهم‏السلام علم‏آموزی می‏کنیم ـ از مکتب دین و اخلاق و معرفت آن بزرگان نیز دلدادگی و پارسایی آموزیم و بدانیم که برتری و شرافت در دنیا و آخرت مربوط به پرهیزگاران و نیکوکاران است، نه عالمان بی‏عمل.

«اهل علم با سایر مردم تفاوت ندارند، بلکه مسؤولیت سنگین‏تری را بر عهده دارند. اگر از مردم تزکیه و تهذیب نفس و عمل صالح خواسته شده، از ما نیز همین امر را خواسته‏اند. اگر گنه‏کاری و اخلاق زشت، اسباب هلاکت و شقاوت اخروی است، علما و غیر علما در این جهت فرقی ندارند.

اگر گفته می‏شود که ایمان و عمل صالح، تنها وسیله سعادت و کمال و نیل به مقام قرب الهی است، در مورد علما نیز همین امر ضرورت دارد. چنان که بعضی مردم به بهشت می‏روند و بعضی به جهنم، بعض علما هم در دوزخ معذّب خواهند شد. بنابراین اگر ما انتظار داشته باشیم که بدون تزکیه و تهذیب نفس و بدون پرورش اخلاق نیک و بدون عمل صالح، به مقام قرب الهی و درجات عالیه بهشت نائل گردیم، سخت اشتباه می‏کنیم و مغرور هستیم. علم تنها نمی‏تواند ما را از عذاب دوزخ نجات دهد و به قرب خدا نائل گرداند؛ بلکه عمل لازم دارد... پس باید به این نکته توجّه داشته باشیم که ممکن است در اثر درس‏ها، سخنرانی‏ها و نوشته‏ها، منبرها، مداحی‏ها و مرثیه خوانی‏های ما،صدها و هزارها نفر هدایت یابند و به سعادت و کمال نائل گردند، لیکن سعادت و کمال آنان، مستلزم نجات و رستگاری ما نخواهد بود. ما به آن‏ها گفته‏ایم و عمل کرده‏اند تا به سعادت و کمال رسیده‏اند، اگر خودمان اهل عمل نباشیم، ارشاد و هدایت آن‏ها برایمان سودی نخواهد داشت(8)!!»

برخیز تا به عهد امانت وفا کنیم تقصیرهای رفته به خدمت قضا کنیم

بی‏مغز بود سر که نهادیم پیش خلق دیگر فروتنی به در کبریا کنیم

کمترین و ضروری‏ترین خواسته بزرگان دین از ما، عمل به گفته‏ها و سخنان خود ما است، یعنی ما حداقل در آنچه که به دیگران می‏گوییم، عامل باشیم و نمونه کوچکی از مطلوب و مقصود مورد اشاره در سخنرانی‏ها، وعظ‏ها و نصیحت‏های خود باشیم.

اگر خود فراتر و برتر از گفتارها و تبلیغ‏ها باشیم و به تقصیرها و کاستی‏های خود بینا شویم و با توبه و انابه، در صدد پاکسازی دل و جان برآئیم، در این صورت حتّی نیازی به گفتن و صحبت کردن نداریم؛ بلکه عمل و رفتار ما خود «تبلیغ واقعی» دین خدا و معارف اهل بیت علیهم‏السلام خواهد بود.

در این‏جا به چند نکته درباره «مبلّغان وارسته» اشاره می‏شود.

1 ـ مبلّغان وارسته و بایسته‏ها

عارفان و دانشمندان اخلاق و ادب، سفارش‏ها و رهنمودهای گران مایه و آگاهی بخشی در زمینه اخلاق و رفتار مبلّغان و دانشمندان دینی دارند و خود نیز بهترین نمونه و الگوی این خواسته‏ها و رهنمودها بودند.

یکم. نخستین سفارش و دستورالعمل اخلاقی و عرفانی به مبلّغان و واعظان، اصلاح نفس و تصفیه درون از ناپاکی‏ها و نقص‏ها و مواظبت بر دوری از گناهان و محرّمات است.

عارف کامل بهاری همدانی رحمه‏الله در این زمینه می‏فرماید:«ابتدا بر خود مبلّغ و دانشمند واجب است که از اصلاح نفس خود آغاز کند و بر انجام طاعات وترک محرّمات مواظبت کند.»(9)

همو می‏فرماید: «فرقه‏ای از [واعظان] هستند که تهذیب اخلاق کرده و تصفیه نفس از لوث کدورات نموده و نفس را از شواغل و علائق دنیویه استخلاص فرموده و طمع خود را از خلق به سوی حقّ گردانیده‏اند... .»(10)

دوم. مبلّغان سعی کنند، جمیع مکارم و فضایل اخلاقی را در خود جمع کنند و از دنیاپرستی و مال دوستی گریزان باشند. عالم ربانی سید جعفر کشفی می‏نویسد: «عالمان و مبلّغان، منزّه باشند و تواضع، فروتنی، شکسته نفسی، حلم و بردباری در تعلیم و فتوا دادن به مردمان را شیوه و شعار خود سازند و زهد در دنیا و اعراض از زخارف و امتعه و لذّات فانیه آن را بنمایند و یأس از نفس و ریا و خلق‏پرستی را التزام نمایند و طریقه اخلاص و توکّل و رغبت در آخرت و تهّیؤ بر مردن قبل از آمدن مرگ را،زاد و توشه خود نمایند.(11)

سوم. جهاد اکبر و مبارزه بی‏امان با خواهش‏های نفسانی و هواهای درون، از صفات بایسته مبلّغان است که در هیچ حال نباید ترک شود. عارف بنام ملکی تبریزی رحمه‏الله در این زمینه می‏نویسد: «از کارهای مهم برای اهل علم، امامت جماعت و وعظ است... اگر عالم، قوی و مجاهد بوده و از کسانی باشد که مدتی با نفس خود جهاد کرده و در طول جهاد، راه‏های پنهان نفوذ شیطان و پوشش‏های هوای نفس را پیدا کرده، نباید امامت جماعت و وعظ را به کلی رها کند، زیرا این دو مورد اهتمام شرع است.(12)

چهارم. از خصال و ویژگی‏های دیگر مبلّغان و دانشمندان در نظر عارف ربانی مرحوم بهاری همدانی رحمه‏الله فروتنی، داشتن خوف و خشیت از خدا و خشوع و خضوع دائمی است:

«باید شکسته و حزین و ساکت و سرپایین باشد و آثار خوف و خشیت و خضوع و خشوع در وی نمایان باشد که هر که او را ببیند، متذکّر به الوهیت گردد. سیمای او دلالت بر علم کند... جهم چنینج باید اهتمام او به علم باطن و مراقبه قلب و شناختن طریق سلوک اخروی پیش از همه کارجهاج باشد.(13)

پنجم. تخلّق و زینت یافتن به اخلاق و مکارم برجسته و فضایل انسانی، از دیگر صفات و ویژگی‏های «مبلّغان وارسته» است. شارح رساله سیر و سلوک، آیت اللّه‏ مدرس هاشمی ضمن اشاره به این مهم، می‏گوید:

«همه افراد ـ به خصوص علما و طلاب و مدرسینِ محترم و کسانی که در لباس روحانیت هستند ـ لازم است خود را متخلّق به فضایل اخلاقی کنند و با کوشش و مجاهدت، خود را از رذایل اخلاقی، تخلیه کنند تا گفتارشان در دیگران مؤثّر افتد؛ چه آن که موعظه اگر از دل بر آید، بر دل نشیند.

امام باقر علیه‏السلام می‏فرماید: «اِنَّ المَوْعِظَةَ اِذا خَرَجَتْ عَنِ الْقَلْبِ دَخَلَتْ فِی الْقَلْبِ وَاِذا خَرَجَتْ عَنْ مُجَرَّدِ اللِّسانِ، لَنْ تَتَجاوَزِ الاْآذانَ؛ موعظه اگر از دل خارج شود، در دل می‏نشیند و اگر صرف لقلقه زبان باشد، از گوش‏ها، تجاوز نمی‏کند.(14)

ششم. یکی دیگر از صفات و ویژگی‏های اخلاقی و عرفانی ناصحان و واعظان، داشتن سوز و گداز در مجالس سخنرانی است. در این‏باره دانشمند گران‏پایه مرحوم محدّث نوری رحمه‏الله می‏نویسد:

«سزاوار است که ارباب دانش و بینش، مجالس مصائب حضرت ابی عبداللّه‏ علیه‏السلام را... به دست دیندار دلسوزی دهند که در مجالس، اهل تقوا و دیانت و غیرت و عصبیت، بخوانند و بسوزند و بگریند و از خدای تعالی تعجیل فرج و ظهور سلطان ناشر عدل و امان و باسط فضل و احسان و... را بخواهند.(15)

هفتم. الگو برداری از عارفان و حکیمان و رعایت شؤون علم و حکمت، از صفات برجسته مبلّغان و عالمان دین است. آنان هم خود کسب نور و صفا می‏کنند و هم به دیگران گرمی و صفا می‏بخشند. علامه راغب اصفهانی در این رابطه می‏گوید:

«بر واعظ لازم است که تناسبی با حکما داشته باشد تا بتواند از آن‏ها استفاده کند... و مناسبتی هم با مستمعین خود داشته باشد تا آنان بتوانند از او بهره گیرند... مانند پیامبر که خداوند او را از بشر انتخاب کرد و قدرت ملائکه را به او داد تا بتواند احکام الهی را از ملائکه بگیرد و به مردم برساند... .

سزاوار است که واعظ خود موعظه پذیرد و سپس دیگران را موعظه کند...، بلکه مانند خورشید باشد که به ماه نور می‏دهد و خودش بیش از آنچه به ماه می‏دهد نور دارد و مانند آتش باشد که آهن را داغ و سرخ می‏کند و خودش داغی بیشتری دارد. نیز بر او لازم است که اعمالش برخلاف گفتارش و حالاتش تکذیب کننده زبانش نباشد... .»(16)

2 ـ آفات و کاستی‏ها

کسی که اهل وعظ و تبلیغ است، سعی می‏کند که از آفت‏های این راه دوری جوید و کاستی‏ها و معایب را برطرف سازد و اخلاق و رفتار خود را زینت دهد. در این صورت می‏تواند به هدایت و ارشاد دیگران مشغول شود.

امام عارفان حضرت صادق علیه‏السلام می‏فرماید:

«لا یَصْلَحُ لِمَوْعِظَةِ الْخَلْقِ اِلاّ مَنْ جاوَزَ هذِهِ الآفاتِ بِصِدْقِهِ واَشْرَفَ عَلی عُیُوبِ الْکَلامِ وَعَرَفَ الصَّحیحَ مِنَ السَّقیمِ وَعِلَلَ الْخَواطِرِ وَفِتَنَ النَّفْسِ وَالْهَوی؛(17)

آن کسی شایستگی موعظه خلق را دارد که با صداقت از این آفت‏ها گذشته باشد و بر عیوب سخن گفتن واقف باشد و درست را از نادرست تشخیص دهد و به بیماری‏های دل‏ها و فتنه‏ها و هوای نفس آشنایی داشته باشد.»

امام علیه‏السلام درباره این آفات و کاستی‏ها می‏فرماید:

«آفَةُ العُلَماءِ عَشَرَةُ اَشْیاءَ: اَلطَّمَعُ وَالْبُخْلُ وَالرِّیاءُ وَالْعَصَبِیَّةُ وَحُبُّ الْمَدْحِ وَالْخَوْضُ فیما لَمْ یَصِلُوا اِلی حَقیقَتِهِ وَالتَّکَلُّفُ فی تَزیینِ الْکَلامِ بِزَوائِدِ الاَْلْفاظِ وَقِلَّةُ الْحَیاءِ مِنَ اللّه‏ِ وَالاِْفْتِخارُ وَتَرْکُ الْعَمَلِ بِما عَلِموُا(18)؛

آفات اهل علم ده چیز است: طمع و بخل و ریا و تعصّب در رأی و علاقه به ستایش و فرورفتن در چیزی که به حقیقت آن نمی‏رسند و به سختی انداختن خود برای زینت بخشیدن به سخن با الفاظ زیاد و کم شرمی از خدا و فخرفروشی و عمل نکردن به آنچه که می‏دانند.»

امام راحل رحمه‏الله نیز می‏فرماید: «اگر شما درس بخوانید، ممکن است عالم شوید؛ ولی باید بدانید که میان مهذّب و عالم خیلی فاصله است... مواظب باشید مبادا پنجاه سال با کدّ یمین و عرق جبین در حوزه‏ها، جهنّم کسب نمایید؛ به فکر باشید. در زمینه تهذیب و تزکیه نفس و اصلاح اخلاق برنامه تنظیم کنید. خدا نکند انسان بیش از آن که خود را بسازد، جامعه به او روی آورد و در میان مردم نفوذ پیدا کند؛ خود را می‏بازد. تا ریش سفید نشده، کاری بکنید.

از آن جایی که مبلّغان و واعظان، در هدایت و راهنمایی بشر، از پیامبران و امامان پیروی می‏کنند و برجایگاه رفیع ارشاد و هدایت تکیه زده‏اند، باید خود را از آفات و کاستی‏های این راه در امان دارند و از رذایل و خصلت‏های ناپسند اخلاقی دوری جویند.

عالم ربّانی سید جعفر کشفی رحمه‏الله در این رابطه می‏نویسد:

«باری مرتبه ایشان (واعظان و ارشاد کنندگان)، بعد از مرتبه پیغمبران وامامان است و بالاتر از آن مرتبه‏ای نمی‏باشد و خلیفه اعظم و اقدم خداوند می‏باشند در نشر نمودن و تعلیم کردن علم به بندگان و باید که قدر این مرتبه را بدانند و خود را از آفات محفوظ دارند و آفات این مرتبه، کبر، نخوت، تندخویی، حبّ دنیا، حبّ جاه و ریاست، حبّ خوراک، حبّ خواب، حبّ راحت، حبّ زنان، حرص مال و جمع مال، حسد، اتّباع هوا و طمع در خلق است و باید که از همه این‏ها اجتناب نمایند و منزّه باشند.

منبع مبلغان » شماره 36 نوشته رحیم کارگر تنظیم برای تبیان حسن رضایی *(dj:

1 ـ بحار الانوار، ج2، ص56؛ نهج البلاغه، قصارالکلم، ش73.

مبلغان » شماره 36 (صفحه 55)

2ـ سلوک عرفانی، ص18.

3 ـ شعراء/89.

4 ـ میزان الملوک و الطوائف، ص174.

5ـ بحار الانوار، ج71، ص189.

6ـ چهل حدیث، ص322.

7ـ ناصح صالح، ص217.

8خودسازی (تزکیه و تهذیب نفس)، آیت اللّه‏ امینی، ص275 و 281.

9 ـ تذکرة المتقین، ص129 و 104.

10ـ همان.

11 ـ میزان الملوک و الطوائف، ص157.

12 ـ المراقبات، ص281.

13 ـ تذکرة المتقین، ص96.

14 ـ شرح رساله سیر و سلوک، ص53 و 54.

15 ـ لؤلؤ و مرجان، ص206.

16 ـ بر کرانه سعادت، ص138 و 139.

17ـ مصباح الشریعه، ص192.

18ـ همان، ص190.

برچسب ها :
آنگاه که هدایت شدم
دکتر محمد تیجانی سماوی در سفری با یک شیعه عراقی آشنا می شود و با سفر به عراق به مذهب تشیع متمایل می گردد و با مطالعه و تحقیق بلاخره مذهب شیعه را می پذیرد. در کتاب آنگاه هدایت شدم قسمتی از سرگذشت او و علت شیعه شدنش را به تفصیل برای ما تعریف می کند این کتاب برای جوانان مشتاق به درک و فهم مذهب شیعه و زدودن شبهات تردید نسبت به مذهب تشیع بسیار سود مند است. این نرم افزار تحت فرمت جاواست و در اکثر گوشی های موبایل قابل اجراست.
دانلود نرم افزار
برچسب ها :
درباره وبلاگ
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 649564
تعداد نوشته ها : 253
تعداد نظرات : 11
پخش زنده
X